Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Három családra való teher nehezedik az édesanya lelkére

Nagyobbik fiát megverték, kisebbik gyermeke súlyos beteg.
Édesanyja karácsonykor lett rosszul, ő maga pedig daganattal küzd. Szili Árpádné még viseli a sorscsapásokat.

Nagy terhet cipel a rábaszentmihályi Szili Árpádné. Testi egészsége már tönkrement bele, lelke is fáj, de még bírja a megpróbáltatásokat. Hogy honnan veszi hozzá az energiát, ő sem tudja. Azt mondja, nem tehet mást, tartania kell magát.

Sziliék kálváriája akkor kezdődött, amikor húszéves Dávid fiukat 2011-ben brutálisan összeverték egy szórakozóhelyen. A fiatalember azóta sem heverte ki az esetet és tart még a bírósági eljárás is. Ráadásul belekeveredtek és kisebbik fiukat majdnem elvesztették a magyar egészségügy rendszerében. Sziliné édesanyja pedig az év utolsó napjaiban tapasztalta meg, mit jelent betegnek lenni.

Szili Árpádné: Hogy honnan az energiám, nem tudom. De a terheket viselnem kell.
Szili Árpádné: Hogy honnan az energiám, nem tudom. De a terheket viselnem kell.


– Tudom, hogy nem változtat meg semmit, ha elmesélem történetünket, de talán jobb lesz, ha kibeszélem magamból – mondta a Kisalföldnek Szili Árpádné. – Azzal kezdem, hogy fiam megverése után elindult előbb a rendőrségi, majd a bírósági eljárás. Lassan három éve lesz ennek és még mindig nincs vége. Jártuk a tárgyalásokat, vártuk az eredményt, az ítéletet. Fiam testileg talán rendbe jött, de lelkileg ma sem heverte ki az ügyet. Valamennyi tárgyalás komoly próbatételt jelentett számára.

Közben olyan dolgok történtek, hogy az összes anyagát, orvosi jelentéseket, papírokat Győrben, a vidéki buszmegállóban, az utcán kidobva szedték össze ismeretlenek. Ők értesítettek bennünket, ha kell, átvehetjük. Időközben magam is beteg lettem, daganattal műtöttek. A betegségemhez nyilván köze van azoknak az idegeskedéssel, gyötrelmekkel teli hónapoknak is.

Szilinét tavaly júniusban operálták meg. Anyai szíve azonban nem hagyta sokáig saját állapotán gondolkodni. A műtét után négy nappal – saját felelősségére – már ott volt fia bírósági tárgyalásán, mert tudta, szükség van rá. Augusztusban pedig már kisebbik gyermekével járta a kórházakat.

– Kisebbik fiam gyerekkora óta asztmás, többször volt tüdőgyulladása. Augusztusra nagyon legyengült, alig kapott levegőt. Vizsgálta a háziorvos, végül Győrben, a sürgősségin kötöttünk ki vele. Délután négy órától éjfélig várakoztunk, de semmit sem csináltak vele. Hazajöttünk, másnap vissza. A tüdőosztályon azt javasolták, hogy azonnal induljunk Törökbálintra, a tüdőgyógyintézetbe. Ott megállapították, hogy nagy a baj, összeesett a tüdeje. Becsövezték szegényt és mentő szállította vissza Győrbe. Pécsről jött hozzá Molnár Tamás professzor, aki közölte velünk, hogy egy hete volt hátra a fiamnak. Műteni is kellett, mert kilyukadt a tüdeje. Négy hetet töltött kórházban, most itthon van, folyamatosan megy neki a légtisztító. Fiatalon tönkrement az élete.

És még ez sem volt elég. Szili Árpádné édesanyja karácsony napján rosszul lett. A csornai ügyeleten látták el, de másnap ismét jelentkeztek a panaszok. Ekkor vele is a győri sürgősségi osztályon jelentkeztek.
– Reggeltől estig vártuk, hogy történjen valami, majd hazajöttünk édesanyámmal. December utolsó napjaiban újra visszakerült. Nem bírták el a lábai, zsibbadt. Megdöbbenésünkre a pszichiátriára küldték át, ahol persze leírták, hogy nincs pszichés baja, nincs oka az ott-tartózkodásának. Szinte naponta siettünk vele Győrbe, hiába. Végül, utolsó kétségbeesésünkben a csornai belosztály segítségét kértük. Ott aztán jó kezekbe került. Megvizsgálták, ellátták, azóta is ott gyógyítják. Sajnos állapota nem túl jó, egyik oldalát nem tudja mozgatni. Biztos vagyok benne, hogy ha időben megkapja a megfelelő segítséget, nem jutunk el idáig.

Itt tartanak tehát most Sziliék Rábaszentmihályon. Három családra való csapáson vannak túl. Az édesanya reménykedik benne, hogy az új esztendő számukra is elhozza majd a nyugalmat. Vagy ami még fontosabb, az egészséget.

Támogató Jóakarat

Olvasóink nagylelkűsége lehetővé teszi, hogy a Lapcom Média Alapítvány a múlt karácsonyi, ötven családnak nyújtott 150–150 ezer forintos segítségen túl egész évben, folyamatosan támogatni tud arra érdemes, nehéz sorsú embereket. Döntésünk értelmében a Jóakarat hídján keresztül 150 ezer forinttal segítjük Sziliék küzdelmét egészségük visszanyeréséért. Nevükben és minden eddigi támogatott nevében is köszönjük olvasóink alapítványunknak nyújtott együtt érző adakozását.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevés a háziorvos a falvakban

Hiába a jól felszerelt orvosi rendelő vagy akár a szolgálati lakás, egyre kevesebb a háziorvos a… Tovább olvasom