Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 6°C | 14°C Még több cikk.

Harmincnégy ember keresethez jutott

A csornai önkormányzat tavaly ősszel csaknem 10 millió forintot nyert az idei közmunkaprogramra.
A csornai önkormányzat tavaly ősszel csaknem 10 millió forintot nyert az idei közmunkaprogramra. Az összeghez 3,3 millió forint önrészt rendeltek.

– Idén a megyében ez a legnagyobb közmunkaprogram, amit egy önkormányzat önmaga valósít meg – mondta Papp József polgármester a Toldi utcai munkahelyen tartott tájékoztatón.

– Három szakmai feladat elvégzését tűztük ki célként a foglalkoztatott 34 ember részére. Az egyik három hónapja kezdődött, ez pedig a házi gondozás. A Szociális Szolgáltató Központtal együttműködve vettünk fel olyan házi gondozókat, akik idős embereknek, rászorulóknak segítenek a napi teendőik elvégzésében.

Papp József szerint a program nagyobbik része március elsején indult harminc emberrel. A csoport egyik fele a csapadékvíz-elvezető árkok tisztítását végzi. Három hónap alatt 33 kilométernyi árok rendbetétele vár a munkásokra. Jelenleg a Toldi utcai árok tisztítása zajlik. A brigád másik része az illegális hulladéklerakók megszüntetésén dolgozik.
– E munka során a Rekultív kft.-vel működünk együtt – tette hozzá a polgármester. – A szolgáltató cég nagy kedvezménnyel és saját eszközeivel szállítja el a jánossomorjai lerakóhelyre azt az irdatlan mennyiségű hulladékot, amit a csornaiak dobtak ki illegálisan. A pályázat és sajnos a valóság szerint is közel ezer köbméter hulladékot kell elszállítani.

Papp József kifejtette: amikor a közmunkaprogramra pályáztak, csak az egyik cél volt az említett szakmai feladatok az elvégzése. A másik kifejezetten szociális jellegű, hisz azok, akik most napi hat órában dolgozhatnak, nagyon régen vettek fel úgy pénzt, hogy azt a munkájukkal keresték. Legnagyobbrészt szociális segélyből és támogatásokból éltek.

A közmunkaprogram március elejétől május végéig tart. Kötelező előírás volt, hogy a foglalkoztatottak 40 százalékának roma származásúnak kell lennie. Csornán ez az arány 60 százalék. Papp Józseftől azt is megtudtuk, a munkavállalók kiválasztásánál együttműködtek a munkaügyi központtal, a roma kisebbségi önkormányzattal, illetve a Győr-Moson-Sopron Megyei Cigányok Érdekvédelmi Szövetségével. Végezetül a polgármester jelezte, ha lesz újabb pályázati lehetőség, arról sem akarnak lemaradni.

Mit szólnak az érintettek?

– Azt szeretnénk, ha nemcsak három hónapig, hanem tovább tudnának bennünket foglalkoztatni – válaszolta Karika Vince. – A szociális segély kevés, abból nem lehet megélni. A 42 ezer forintos kereset előnyösebb számunkra.

Sztojka Ervin Imre elmondta: két gyereket nevel, kell a pénz, ezért jó lenne, ha az önkormányzat továbbra is adna munkát.
– Ez a munka nagyon jól jött, és az is jó lenne, ha nem csupán három hónapig tartana – vélekedett Orsós Sándor brigádvezető. – Van olyan ember a brigádban, akinek hattagú családról kell gondoskodnia, szüksége van a pénzre. Bízunk benne, hogy megkapjuk a hosszabbítást.
– Három hónapnál tovább szeretnénk dolgozni, mivel a 18 ezer forint, amit szociális járadékként kapunk, alig elegendő valamire. A 42 ezer forint, amit itt keresünk, mégiscsak kedvezőbb – mondta el érdeklődésünkre Karika Péterné.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az élettársnak is joga, kötelessége

A temetőkről és a temetkezésről szóló törvényt 2005-ben módosította az Országgyűlés. A változások érintik az önkormányzatokat, a szolgáltatókat, de a temettető hozzátartozókat is. Csornán a napokban szervezett fórumon Prutkay János, a Belügyminisztérium munkatársa és dr. Ladocsy Géza, az Országos Temetkezési Egyesület elnökhelyettese tájékoztatta az érdeklődőket. Tovább olvasom