Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 23°C Még több cikk.

Harmincmilliót fordítanak a kastélyra

Még százmillió forint szükséges a mihályi Dőry-kastély teljes rekonstrukciójához. Idén harmincmillió áll rendelkezésre.
A mihályi Dőry-kastély 2005-ben került a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal kezelésébe. A szervezet megkezdte a helyreállítási munkákat, a feltárásokat, ásatásokat. A Kisalföld dr. Varga Kálmánnál, a hivatal elnökénél érdeklődött a folytatásról.

– Az első és egyik legfontosabb feladatunk az volt, hogy a meglehetősen mostoha állapotban átadott kastélyt és parkját rendbe tegyük – tájékoztatott dr. Varga Kálmán. – Legalább annyira, hogy életet lehessen vinni a falak közé. Tavaly ezt sikerült megvalósítani, harmincmillió forintot költöttünk rá. Készültek tervek és folyamatosak voltak a kutatások, feltárások Mihályiban. Az épület már helyt adhat a település rendezvényeinek és néhány szoba vendéglátásra is alkalmas. Másik fontos tervünk volt, hogy a kastélynak gazdája legyen. Azaz olyan kolléganő dolgozik ott segítőivel, aki reggeltől estig fogadja a látogatókat. Megkezdtük a helyreállítás előkészítését is a különböző feltárásokkal. A harminc évvel ezelőtti rekonstrukció során ugyanis elmaradt az épület műemléki kutatása, amit most pótoltunk.

Az idei tempó szerint haladva várhatóan két-három éven belül befejeződhet az épület felújítása.
Elkészültek a tervek, alapvetően ugyanazokra a funkciókra, amelyeket korábban is szolgált a kastély. Vendégházként, oktatási és nemzetközi kapcsolataink bázisaként szeretnénk működtetni.

Dr. Varga Károly hozzátette: a felújításokra idén ismét mintegy harmincmillió forint áll rendelkezésre. De hogy ebből mit sikerül megvalósítani, arról még nem tudott beszámolni.
Az biztos, hogy a kertbe új növényeket telepítenek, rendezik a parkot átszelő Kis-Rába partját. Kicserélik az elektromos hálózatot, illetve felújítják a csatornarendszert.

Várhatóan megkezdődnek a „finomabb" restaurátori munkák is. Számítások szerint a teljes rekonstrukcióhoz még körülbelül százmillió forint kell. Az összeget egyszerre nem tudják biztosítani, de a tavalyi és az idei tempó szerint haladva két-három éven belül befejeződhet a Dőry-kastély felújítása.
 Kastélytörténet
A mihályi kastély legelső téglafalai az 1400-as évek második feléből valók. Ebből az időből oklevél is említi az új téglaépületeket. Az akkor tulajdonos Mihályi család után a Ládonyiak kezére került az ingatlan, akkor kezdődött meg a folyamatos építkezés a területen. A család kihalása után több részre oszlott a birtok. Az 1600-as években volt olyan, amikor egy-egy örökösnek, tulajdonosnak egy szoba és fél pince jutott, egy másiknak csak egy toronyalj és egy fél szoba. Később több család is birtokos volt Mihályiban, például a Kisfaludy és a Niczky. A Rákóczi-szabadságharc idején az osztrákok felégették a településsel együtt a kastélyt is. Az akkori tulajdonos, Niczky György 1712-ben újjáépíttette, az egész épületegyüttest renoválták. Betemették a vizesárkot, a mai parkot pedig a Dőryek alakították ki, miután 1860 körül megvásárolták a kastélyt.
 

 

 

 

 

Cs. Kovács Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A megbocsátás

Gyűlölködő korban élünk. Mélységesen szomorú, hogy generációk nőnek fel úgy a szemünk előtt, hogy azt gondolják, mindez a demokrácia természetes tartozéka. Elég csak kinyitni a rádiót, televíziót vagy belelapozni valamelyik újságba: erőszak, fröcsögő indulatok... Tovább olvasom