Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 19°C Még több cikk.

Harmincmillió forintból átépítik a megürült iskolát

Közel harmincmillió forintot költ az iskola épületére a rábapordányi önkormányzat. Pályázaton nyertek támogatást, és közösségi teret alakítanak ki az alsó szinten.

Augusztus közepéig mesteremberek dolgoznak a rábapordányi iskola épületében. A földszinten közösségi teret alakítanak ki, melyhez az önkormányzat uniós támogatást kap. Összesen 28 millió forintot költenek el, melyben nemcsak átalakítás, de eszközbeszerzés is szerepel.
Pásztorné Szakács Gabriella a Kisalföldnek elmondta: az Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér pályázaton nyertek 23,5 millió forintot.

– A faluban eddig hiányzott egy olyan tér, ahol ünnepségeket, rendezvényeket tarthattunk volna – mondta a községvezető. – Még 2008-ban pályáztunk, sikerrel. Akkor alakítottunk iskolafenntartási társulást Bágyogszováttal, a felső tagozat a szomszéd településre költözött. Az iskola alsó szintje, gyakorlatilag az épület fele megürült, kerestük számára a megfelelő funkciót. Első körben nagyot álmodtunk, a tetőtér beépítése, a teljes körű akadálymentesítés és lift beszerelése is a tervek között volt. Hatvanmillió forintos beruházás lett volna. Aztán kiderült, hogy a támogatás utófinanszírozású, önkormányzatunk viszont ennyi pénzt nem tudott volna előteremteni, hitelt pedig nem akartunk felvenni – tájékoztatott.

A rábapordányi iskola alsó szintjén közösségi teret alakítanak ki. A nyílászárókat is cserélik.
A rábapordányi iskola alsó szintjén közösségi teret alakítanak ki. A nyílászárókat is cserélik.

A rábapordányiak tehát önmérsékletre intették magukat: megelégedtek az alsó szint átalakításával, akadálymentesítésével, a nyílászárók cseréjével, a vizesblokkok felújításával, burkolatcserével. Épül külső, fedett kerékpártároló, akadálymentes parkoló és két terem összenyitásával alakítják ki a közösségi teret. Helyet kap a könyvtár, egy szolgáltatóiroda a különböző hivataloknak, hatóságoknak, illetve egy egészségcentrum is. Ez utóbbi helyiségben szűréseket, méréseket, felvilágosító előadásokat tartanak majd. A pályázatban szerepel eszközbeszerzés, illetve hozzájárulnak három évig a közüzemi díjakhoz, valamint egy alkalmazott béréhez is.

– Amikor a pályázat első fordulóján túljutottunk, tudatosan spóroltunk a beruházásra. Így sikerült összegyűjtenünk a pénzt és hitelfelvétel nélkül oldjuk meg a kivitelezést – tette hozzá a polgármester.

A munkákat a tanévzáró után kezdték, és várhatóan augusztus közepére fejezik be. A kivitelező kiválasztásánál a legalacsonyabb ajánlat elfogadásáról határozott a képviselő-testület. A településvezetőknek még egy feltételük volt: helyi vállalkozókat is alkalmaznia kell. Ennek eleget tett a nyertes cég, így az asztalos-, a festő- és a burkolóbrigád is rábapordányi.

– A községi fejlesztéseknél mindig igyekszünk lehetőséget adni a helyi iparosoknak. A munkahelyeket védjük ezzel és nem utolsósorban az iparűzésiadó-bevételeink is emelkednek – jegyezte meg Pásztorné Szakács Gabriella.

Olvasóink írták

 • 10. Utazó 2010. július 12. 09:45
  „anonymus11!

  Erősen elavultak pedagógiai ismereteid! Ne a régi korszak maszlagszövegét vedd alapul! Sok pedagógia épít a korcsoport nélküli oktatásra. Javaslom, nézz utána Dewey, Kilpatrick, Parkhurst, M.Montessori, Freinet módszereinek! Ha azt mondom, Dalton-plan, projektmódszer, probléma alapú tanulás (PBL), erdei iskola, hogy csak néhányat említsek, akkor talán ismerős lehet a dolog. A megyében több helyen is tanítanak e módszerekkel! A Népszabadságban nem is oly régen - sajnos a számát nem tudom, (az online-on még nincs fenn a cikk!)- úgy nyilatkozott Hoffmann Rózsa az összevont osztályokról, mint a magyar oktatás régi szép hagyományáról!
  A Dalton tervről egyébként maga Krupszkaja is elismerően nyilatkozott, anno! Ám, ha már a pedagógiához szottyant kedved, és tényleg modern dolgokat szeretnél megismerni a konnektivista pedagógiát is javaslom. Ezt hálózatos tanulásként lehetne lefordítani. Lényege, hogy az internet alkalmazásával helytől, időtől, kortól függetlenül lehet tanulni. Magyarországon Kulcsár Zsolt foglakozik a témával. (http://crescendo.hu/2008/9/8/1-mi-konnektivizmus)
  Én nem csak láttam összevont osztályt, hanem tanultam is ilyenben, három évig. Szerintem igen sok előnye van az összevonásnak. (pl. ,,áthallás") Nem véletlen, hogy a ma oly sokat emlegetett kompetenciafejlesztés egyik területe a szociális kompetencia, ahol az együttműködés, a közösségben való tevékenység a fő cél, s nem csak az azonoskorúak között.

  Tum diu discendum est, quam divu vivas. (Seneca)”
 • 9. anonymus11 2010. július 11. 08:50
  „De enzso a hogyan tudnák az iskolát visszahozni ha kislétszámú osztályok vannak. Én voltam összevont osztályba de az nem jó mert a tanárt nem tud egyszerre két osztállyal foglalkozni, és szerintem az sokkal jobb ha a csak a gyerek csak egy osztállyal van nem pedig összevonva. A bölcsődére meg szerintem több érdeklődő is van. Az ifjúság meg miért lenne az iskolába? Miért nem megfelelő hely az iskola. A jelenlegi klubhelyükre is vigyáznak és mindent rendbe tartanak és szerintem ha az iskolába lennének akkor is ugyan így lenne. És ha megnézed hétköznap a faluba az önkormányzat sok embert foglalkoztat, akik a közterületet takarítják, szépítik ...”
 • 8. enzso 2010. július 10. 22:07
  „anonymus11: Én nem a "közösségi ház" ellen vagyok szerintem is szüksége van a falunak ilyen helyre. Az estéket a fiatalok inkább ott töltsék el mint hogy a kocsmába mennyenek. Csak szerintem nem pont az iskola a leg megfelelőbb hely hozzá!!
  Nem jól tudod hogy a tantermeknek nem lesz baja, mivel a 2 első terem közötti válaszfalat kivették mely nem tesz valószínűleg jót magára a szerkezetre sem. Mivel az iskola ezen rész 100 éves!!
  És hogy ezt a lépést megtette az önkormányzat még az esélyét is elveszíti hogy valaha Rábapordányban Újra 8 osztályos iskola legyen. Pedig mint az előbb is írtam most a törvényrendelet szabad teret ad iskola vissza hozatalára.
  Ez csakis a Település leépüléséhez vezet a fiatalok nagyon kis százaléka fog a faluban itt maradni: Se munkahely se iskola. Bölcsöde lehet hogy lesz de gyerek az sajnos nem lesz benne.”
 • 7. anonymus11 2010. július 09. 22:47
  „enzso még az első hozzászólásodhoz. Szerintem nem azért most van az iskola fejlesztés mert a választások hamarosan lesznek, hanem szerintem most van rá pénz ahogy a cikkbe is megírták! Jó lenne ha elolvasnád a cikket és utána írnál olyat amire a válasz már a cikkbe benne van...”
 • 6. anonymus11 2010. július 09. 22:09
  „enzso ha az alsó is megszűnik akkor Szovátra fognak járni a gyerekek és oda iskola busz viszi őket ami szerintem megbízható és a buszsofőr a gyerekek biztonságára fog figyelni! amúgy meg attól hogy az iskolát átalakítják a tantermeknek nem lesz semmi baja, és azok a 2. emeleten vannak ahol nincs felújítás mert ha figyelmesen elolvasod a cikket bele van írva hogy a földszintet alakítják át!”
 • 5. enzso 2010. július 09. 22:02
  „Mindenkinek van egykis igaza a dologban csak hogy ha az iskola megszűnik teljesen akkor az állam nem fogja megadni illetve nem az itteni iskola fogja kapni a gyerek fő utáni normatívát amely továbbra is csak a falu leépüléséhez vezet. Jaj és míg el nem felejtem, lehet hogy lesz bölcsöde nem tudom. De amonymus11 abbqa gondoljál bele még ha az ovodát is kijárják a gyerekek 7évesen elmennek első osztályba melyik szülő fogja egyedül elengedni egy másik településre a gyermekét???? Helybe ez a probléma nem létezik!!!”
 • 4. anonymus11 2010. július 09. 21:33
  „Szonjah a falu ifjúságát nem csak az ifjúsági klub tartja össze hanem az Önkéntes tűzoltó egyesületet is. És az óvoda nem megszűnik hanem ha jól tudom még bölcsődei rész is lesz ami azt jelenti hogy a szülök tudnak dolgozni úgy hogy a gyerekeikért se kell aggódni. És ha még megnézed az előző polgármesterek munkáját az szinte semmi ami éppen ellenkezője a jelenlegi polgármesternek. Am meg szerintem jobb a sikoltozó tinilány és a felbőgő motor mint,ha a tinilányok a sarkon állnának a motorosok meg valahol a kocsmába innának.”
 • 3. Szonjah 2010. július 09. 20:53
  „Teljesen igaza van enzsonak. A falu leépülőben van, meg lehet nézni, hogy mennyi fiatal ment el az utóbbi években, mert semmi nem tartja itt őket, már csak idők kérdése, hogy az óvoda és az iskola is megszűnjön, mert öt gyerekért nem érdemes fenn tartani az intézményeket. Gyerek ha elvétve születik, közlekedés egyre rosszabb.
  Anonymus! Jó dolog az ifjúsági klub, de nem tudom akkor is támogatná-e, ha éjjel sikoltozó tinilányokra és bőgő motorokra ébredne fel????????”
 • 2. anonymus11 2010. július 09. 14:12
  „A közösségi ház miért csak a nyugdíjas klubot támogatná? Szerintem a fiatalokat is támogatni fogja... Attól hogy ha nem marad itt az alsó se akkor még megmarad az ifjúsági klub ahova a fiatalok betudnak járni, és megjegyzem hogy még 1-2 szomszédos településről is átjárnak az ifjúsági klubba az ifjúság. És ez siker a falunak mert az iskola megszépül és itt is lesz közösségi ház ami még Rábapordányba nem volt!”
 • 1. enzso 2010. július 08. 22:24
  „Siker vagy kudarc???
  Ez egy sikerek eladott óriási kudarc, mivel az iskolát most vissza lehetne hozni a faluba egy új kormányrendelet alapján. De itt nincsen ilyenről szó a közösségi ház is a nyugdíjas klubot fogja támogatni és nem a fiatalokat. Sőt mivel az iskolát átalakítják emiatt 1-2 éven belül az alsósokat is át fogják vinni a szomszédos Bágyogszovátra, ahol az iskola átalakítására felújítására nyertek egy nagyobb összeget. Ott minden feltétel adva lesz.
  Pedig a Rábapordányi iskola a környékbeli iskolák között is nagyon jól felszerelt modern pl:nyelvi labor interaktív tábla stb. melyek az oktatás színvonalát emelik. Ha nem lesz iskola a közeljövőben illetve tényleg átviszik az alsó évfolyamot is akkor a falu teljesen le fog épülni mivel a fiatalok nem fognak itt maradni. Ez a falu teljes öregedéséhez vezet.

  Ez a lépés Tehát egy óriási nagy kudarc ként elszámolható nem pedig sikerként:S Válaszások elött jól jön az efféle siker!!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harangláb közadakozásból

Az edvei önkormányzat közadakozásból állított haranglábat a településen, melyhez az elszármazottak… Tovább olvasom