Kisalföld logö

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 0°C | 13°C Még több cikk.

Harminchét népdalt jegyzett le Bartók Jobaházán

„ Arra való ez a munka, hogy ezeket az énekeket megőrizzük, föl legyenek írva" – győzködte hajdan Bartók Béla egyik adatközlőjét. A világhírű zeneszerző majd száz évvel ezelőtt a Rábaközben is gyűjtött. Erről emlékezünk Barsi Ernő néprajzkutatóval.
– Ahogy mondani szokás: a huszonnegyedik órában érkezett megyénkbe Bartók ezerkilencszázhat nyarán. A világ körüli útról hazatérő, sikeres művész Párizs, Spanyolország és Portugália után többek között Jobaházán, Bogyoszlón jegyzett le magyar népdalokat. Nemzetközi expresszek helyett pöfögő gőzmasina vontatta szárnyvasúton utazott, parasztszekéren, sőt, olykor gyalog rótta a poros utakat. Fényes hotelok helyett nádtetős házak tisztaszobájában lakott. Valósággal lázban égett, hogy gyűjthessen. Sok mindent elárul hajdani lelkiállapotáról, ahogy például egyik akkor írott levelét befejezte: „gyűjtő hévvel üdvözöl".

Mit tudunk Bartók jobaházi, bogyoszlói látogatásáról?

– Sajnos a gyűjtés körülményeiről, részleteiről alig valamit. Az utolsó tanú, Koczor Ferenc tanító harmincöt évvel ezelőtt egy őt faggató lelkes néprajzi gyűjtőcsoport tagjainak tett említést Bartók rábaközi gyűjtéséről. Azt tudjuk, hogy a neves zeneszerző szekérrel jött Jobaházára.

Elsősorban gyermekjátékdalokat keresett, de mivel nem nagyon talált, ezért jegyzett le más dallamokat. Átnézett a szomszéd faluba – Bartók adataiból tudjuk –, Bogyoszlóra is. Biztos forrás erről a gyűjtésről csak a Néprajzi Múzeum úgynevezett támlaanyaga, ahol a Rábaközben lejegyzett dalok megtalálhatók. Hogy mennyire kezdetén volt még Bartók a gyűjtőmunkának, ezt a lapok hiányos adatai mutatják. Nem jegyezte le az adatközlők nevét, életkorát, így például azt, hogy Jobaházán és Bogyoszlón kitől gyűjtött, sohasem fogjuk megtudni.

– Milyen dalokat talált?

– A Magyar népdal című könyvében Bartók négy dalt említ, amit Bogyoszlón gyűjtött, közülük egy a már akkor is ritkaságszámba menő régi stílushoz tartozott. Jobaháza lelőhellyel már jóval többet, harminchét népdalt jegyzett. Szilsárkányban a Jobaházán is ismert két dalt gyűjtötte fel, jobban mondva a jobaházi lejegyzés mellé írta oda, hogy Szilsárkány. Vagyis: ott is ismerik.

Meg kell említenem: Jobaházán és környékén Bartók még nem használt fonográfot, csak a helyszíni lejegyzéssel élt. Hogy mit talált Bartók? Nem lelt különleges, ritka dallamokra. Bár évtizedekkel később magam is jártam Jobaházán és rábukkantam régi stílusú dallamokra. Ezeket kivételesen jó nótás öregek tudták, de náluk is csak hosszas kérdezősködésre kerültek elő.

Egyszeri, rövid látogatás alkalmával, így nyilván ezerkilencszázhatban sem ezeket – még ha tudták is – énekelték Bartóknak. Azokat a dalokat vették elő, amelyek leginkább közszájon forogtak. Előszeretettel énekelték azokat, amelyekben falujuk, vidékük helynevei szerepeltek. Ezekkel kedveskedtek a gyűjtőnek. Ilyen volt például a „Jobaházi utcába, / Cseresznyefa sorjába’. / Három magyar gyerek sétál alatta, / Sárga gombos barna kabát van rajta."

„ Öröm volt számomra, amikor hatvanöt évvel Bartók után Jobaházán jártam, és csaknem minden általa feljegyzett dallamot ismertek a falubeliek. Ismerték annak ellenére, hogy óriási változáson ment át a magyar vidék, ám ez sem tudta elfeledtetni a nemzedékről nemzedékre hagyományozott népdalokat."

Barsi Ernő
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Képzett tűzoltók, cserére szoruló felszerelések

Dr. Szakács Imre, a megyei közgyű- lés elnöke a városi tűzoltó-parancs- nokságokon tartott szemlét… Tovább olvasom