Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Harmincegy honosítási kérelem Kapuváron

A hét végén több mint harminc erdélyi magyar kérte honosítását a kapuvári polgármesteri hivatalban, pár hónap múlva itt teszik majd le az állampolgársági esküt is.

A Hegyközkovácsiból érkezett határon túliak csoportja nem az elsők Kapuváron, hiszen két-három honosítási kérelem már érkezett az előző években, ám csoportos igény még nem volt.

Az elmúlt hétvégén a kapuvári városvezetés a polgármesteri hivatalban köszöntötte az erdélyi Hegyközkovácsi küldöttségét. A Forró László királyhágómelléki segédpüspök vezette delegáció a hét végén több mint harminc honosítási kérelmet nyújtott be a rábaközi városházán „a magyar állam kötelékébe történő visszavételre". A kapuvári városházán a hegyközkovácsiak nem az „első fecskének" számítanak, hiszen ahogy Hámori György polgármester elmondta, az elmúlt két évben két-három honosítási kérelmük is volt, ám ilyen nagy számban az erdélyiek voltak az elsők.

Papp Zoltán és felesége, Andrea, valamint a nyolcéves Bálint és a hat hónapos Tamara is leadták kérelmüket Némethné Rédecsi Mariann anyakönyvvezetőnek. fotó: turbók
Papp Zoltán és felesége, Andrea, valamint a nyolcéves Richárd és a hat hónapos Tamara is leadták kérelmüket Némethné Rédecsi Mariann anyakönyvvezetőnek.


A határon túli delegációt Németh Csóka Gábor alpolgármester fogadta, aki üdvözlő beszédében hangsúlyozta, nagy megtiszteltetés a kapuváriak számára, hogy a hegyközkovácsiak a Rábaközben kérelmezték honosításukat. A Hegyközkovácsival szomszédos Bihar évek óta testvértelepülése Kapuvárnak. Az eljárás végeztével majd – körülbelül három hónap múlva – Kapuváron teszik le az állampolgári esküt is.
Az erdélyi delegáció vezetője, Forró László elmondta, meglehetősen zord időjárási körülmények közt indultak Magyarországra. – Jellemzően még az időjárás is hasonló ahhoz az úthoz, melyet bejártunk azért, hogy magyar állampolgárságot kaphassunk, nagy havazásban indultunk Erdélyből, majd egyre jobb időjárási (politikai) körülmények közé kerültünk, ahogy jöttünk Kapuvár felé – mondta a segédpüspök.

A hét végén harmincegy iratcsomagot tettek le a kapuvári városházán, ám ahogy Forró László a Kisalföldnek elmondta, közel száz űrlapot adtak ki az igénylőknek, akik szintén kérelmezni fogják honosításukat. Némethné Rédecsi Mariann anyakönyvvezető irányításával vették át Kapuváron a hegyközkovácsiak kérelmeit.

A kettős állampolgárságról – honosításról – szóló törvény 2010.
augusztus 20-án lépett hatályba. A törvény szerint az a határon túli magyar honosítható kedvezményesen, aki a magyar jog szerint büntetlen előéletű és a kérelem elbírálásakor ellene magyar bíróság előtt büntetőeljárás nincs folyamatban; honosítása a Magyar Köztársaság közbiztonságát és nemzetbiztonságát nem sérti; felmenője magyar állampolgárú volt, vagy valószínűsíti magyarországi származását; a magyarnyelv-tudását igazolja (ez utóbbitól el lehet tekinteni cselekvőképtelen vagy korlátozottan cselekvőképes személyek esetében). A honosítási határidő minden esetben három hónapra rövidült le úgy, hogy ebbe az időtartamba nem számít bele az állampolgárságot érintő adat vagy okirat beszerzése érdekében más hatósághoz vagy állami szervhez intézett megkereséstől a válasz megérkezéséig terjedő idő. A honosításról, illetve visszahonosításról továbbra is a köztársasági elnök dönt, a közigazgatási és igazságügyi miniszter előterjesztése alapján.

A honosítási kérelmeket be lehet nyújtani a települési önkormányzat polgármesteri hivatala anyakönyvvezetőjénél; a külön jogszabályban meghatározott körzetközponti jegyző székhelyén működő anyakönyvvezetőnél; a magyar konzuli tisztviselőnél; a kormány által kijelölt, az állampolgársági ügyintézésért felelős szervnél.

Olvasóink írták

32 hozzászólás
12
 • 32. Papatti 2011. március 03. 15:12
  „Köszönöm a kijavitást!”
 • 31. Laza 2011. március 02. 00:28
  „Emberek vagytok ti? Csaknem 100 éve várnak rá ,hogy HAZA jöhessenek, és így kell őket fogadni?”
 • 30. Papatti 2011. március 01. 18:11
  „A képen nem a nyolcéves Bálint ,hanem Richárd van.”
 • 29. tpapru 2011. március 01. 08:00
  „28. rick_ +1”
 • 28. rick_ 2011. február 28. 21:20
  „Madarászt például kiraknám... Lehet, hogy azt sem érti miért, de nem is érdekel. :D”
 • 27. quaestor 2011. február 28. 21:17
  „Nagyon sok helyen pofára megy a dolog, ráadásul olyan állásokat is hirdetnek rakat számra, amire rég megvan az ember, de meg kell hirdetni...”
 • 26. Csetneky 2011. február 28. 21:12
  „Isten hozta az erdélyi magyarokat újra itthon! Aki pedig ezt nem érti vagy pártérdekből félremagyarázza, azzal teljesen felesleges vitatkozni.”
 • 25. k29680 2011. február 28. 20:53
  „Most olvastam csak a megyénkben közel ötszáz állást hirdetnek....azért van munkahely....Bár igaz sok helyen pofára megy a dolog”
 • 24. quaestor 2011. február 28. 20:50
  „6. tpapru 2011.02.28. 10:18
  "Mert ebben az országban csak annak nincs munkája, aki NEM AKAR dolgozni!!"

  Ezzel a mondatoddal nagyon sarkítva fogalmaztál! Pusztán csak azért, mert részigazság. Nem csak annak nincs munkája, aki nem akar dolgozni. Nagyon sok olyan embernek nincs munkája, aki akar dolgozni, és tesz is azért, hogy legyen munkája!!! De sajnos valami okból kifolyólag elutasítják, pl. sok a gyerek, kicsik a gyerekek, utiktg. térítést kell(ene) fizetni, elmúlt 30, túlképzett, stb. Lehetne még sorolni az okokat, de feleslegesnek tartom.”
 • 23. k29680 2011. február 28. 20:48
  „Üdv a csonkahonban MAGYAROK.....Az a híres Magyar vendégszeretet......azoknak akik ennyire szeretik a honfitársaikat...Ha azt a határt kilencven éve északon mondjuk ötven kilométerrel délebbre húzzák meg akkor???Mi minden szlovákok lennénk....ennyin múlott...”
 • 22. tpapru 2011. február 28. 20:18
  „Gusztustalan, ahogy madarász (szándékosan kis betűvel) és társai gondolkodnak...”
 • 21. RudyD 2011. február 28. 14:56
  „Na szép!

  Honosításról volt szó. Nem migrációról. De javítson ki valaki ha tévedek. Nekem annyit mond idáig a cikk hogy lehet magyar embernek igényelnie a magyar állampolgárságot. Punktum. Nem arról hogy bevándorolt egy falu.

  Nekem egyetlen dolog nem tetszik a törvényben. Az hogy elég valószínűsíteni a származást. Én inkább tartok attól hogy "indiánok" jönnek Himalájától délre vagy egyéb népek egyéb még pokolibb helyekről és kápéra honosítják őket.

  Amúgy meg egy SP epizód jutott az eszembe amikor a jövőből migrálnak az emberek. Na ott megvolt a válasz az összes többi ´E´veszik a mu´kát!´ kijabálóst...

  Azóta Papatti is írt - remélem így tiszta?
  Tudnék még írni szépségeket.

  Papatti - amúgy meggondoltátok? Ha háború lesz besorozhatóak a gyermekeitek ha magyar állampolgárok?
  (Nem azért - szívemből - Isten hozott újra itthon. Inkább ti válasszatok magyar kormányt (megj.: nem helyesírási hiba) mint az ´olyanok´.”
 • 20. Papatti 2011. február 28. 14:46
  „Nem fogunk magyarorszagra jönni dolgozni sem lakni.Egy Hegyközkovácsi.”
 • 19. füstbement 2011. február 28. 14:34
  „madarász jobban tájékozódj:nem tartozik szavazati jog ezen állampolgársághoz.”
 • 18. füstbement 2011. február 28. 14:28
  „S mindezek ellenére Madarász és társai kollégák:Gondolom fogtatok a kezetekben nem agymosó emberek által megírt történelem könyveket...Ha fogtatok, akkor nem szóltok hozzá sületlenséget.Amúgy ennek az állampolgárság felvételének szimbolikus jelentősége van ha eddig nem vettétek volna észre, ami nem demonstrálja eléggé azt még mindig, hogy egyek vagyunk bár ez is haladás.Általánosítani pedig kiragadott példákból nem vall kimagaslóan jó emberi jellemre.

  Nagy szeretettel üdvözöllek Titeket idehaza!”
 • 17. Madarász 2011. február 28. 14:21
  „Rick!
  Mireföl tudnánk befogadni milliókat?!

  Olyan vagy, mint az egyszeri ember, alkalmi munkából tengődött, akinek volt 10 gyereke, ezeknek alig tudott enni adni, csak hajszálon múlott, hogy nem kapcsolták ki a villanyt meg a fűtést, a gyerekeknek foltos volta ruhája, lyukas a cipője, de gondolt egyet, a szomszédból befogadott még 4 rokongyereket.
  Aztán szépen éhen haltak a befogadottak is, meg a sajátok is, hacsak elébb meg nem fagytak fűtés nélkül, a sötétben kuksolva.

  Az okos ember előbb megteremti az anyagi feltételeket a sajátjainak és mikor már olyan jól megy, hogy be tudja fogadni a szomszéd gyerekeket is, akkor hoz egy megfontolt és tudatos döntést. Sajnos nem így történt.

  Ennek a lépésnek még nem volt itt az ideje, mert nem adottak a feltételei, nem bír el az ország a jelenlegi lakóknál több terhet. A betelepülőknek egészségügyi és szociális ellátás is kell, vajon miből lesz rá? Megsúgom, az adóterhek emeléséből. Ez ilyen egyszerű!

  Az egész oka csupán további szavazóbázis szerzése volt, nem több, ezért egy elhamarkodott döntést hoztak.
  Nem beszélve arról, hogy a népszavazáskor a többség másként döntött, tehát a kormány megint önös érdekből (szavazók szerzése) szembemegy a népakarattal.”
 • 16. rick_ 2011. február 28. 14:10
  „Szerintem simán be lehetne fogadni három négy millió magyar embert.
  Csakhogy én ezzel párhuzamosan legalább kétmillió "magyart" kiebrudalnék az országból... Az itt kommentelők közt is vannak ilyenek, még mielőtt valaki másra gondolna...

  Üdv idehaza!”
 • 15. morz 2011. február 28. 13:05
  „<moderálva>
  Ha kiürül erdély mert idejönnek, (mert ugye ez a hazájuk szerintetek). Akkor milyen alapon fogod azt mondani, hogy erdély a magyaroké?
  Sneki nem vonja kétségbe a magyarságukat de maradjanak szépen otthon a fenekükön.”
 • 14. Madarász 2011. február 28. 11:13
  „Azért nem egészen így van, a régebbi szabályok szerint addig nem vehettél fel nem magyar állampolgárt, amíg legalább egy hónapig nem hirdetted és akkor is csak abban az esetben, ha magyar állampolgárságú jelentkező nem volt.”
 • 13. Gfranzi 2011. február 28. 11:09
  „Nagyokos fújolók!
  Ahhoz, hogy az Únió egy tagállamában munkát vállalj nem kell ott állampolgárnak lenni. Vagy ha kimész Ausztriába dolgozni, osztrák állampolgárság esetén kapsz csak?
  Azért, hogy a kissebbségi sorsban több mint 90 éve őrzik magyarságukat ez a minimum, amit tehetünk.”
32 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jelmezes foci Mihályiban - Galéria

Farsangi foci tornát rendeztek szombaton a mihályi általános iskolában. Tovább olvasom