Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

Harminc település tartozik a szociális társuláshoz

Hat Csorna környéki község belépésével harminc településre bővült a Beledi Szociális és Gyermekjóléti Társulás.

A minap tartotta társulási tanácsülését a Beledi Szociális és Gyermekjóléti Társulás. A beledi Egyesített Szociális Központ (ESZK) gesztorságával létrejött társuláshoz nemrég hat Csorna környéki település is csatlakozott, így harmincra növelve a hálózatban lévő települések számát. – Tavaly év végén Bágyogszovát, Pásztori, Potyond, Bogyoszló, Zsebeháza és Sopronnémeti jelezte felénk, hogy a jól működő beledi hálózathoz csatlakoznának – mondta Odoricsné Buthi Krisztina, az ESZK vezetője. A társulás július elejétől működik hivatalosan, felügyeleti szerve a csatlakozott települések polgármestereiből álló társulási tanács. A szervezet megalakulásával nyolc új munkahely is létrejött, melyekkel együtt a beledi ESZK immár hatvan munkatársat foglalkoztatva a dél-rábaközi kisváros egyik legnagyobb munkaadója lett. Az ESZK vezetője hozzátette, a települések gondozottjainak hatékonyabb ellátására nyáron nyolc diákot is alkalmaznak (hivatalosan, nyolc órában), akik a szabadságon lévő gondozónőket helyettesítik és az adminisztrációba segítenek be.

Péczkáné Kaltanecker Mária és Takács Zoltánné.
Péczkáné Kaltanecker Mária és Takács Zoltánné.

– A most csatlakozott községekben a társulás eredendő feladatai – idősek gondozása, gyermekjóléti feladatok – mellett bevezetjük a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást és a családi napköziket is népszerűsítjük – jegyezte meg Odoricsné Buthi Krisztina.

A beledi ESZK szakmai munkájának magas színvonalát észrevették már az egyik csatlakozott településen, Bogyoszlón is. Ahogy Ottlakán Beatrix jegyző lapunknak elmondta: az idősek otthoni gondozásának 210 forintos óradíját rendkívül kedvezőnek tartja és elégedett a belediek szakmai irányításával is. A jegyző szerint Bogyoszlón jelenleg 8–10 időshöz járnak ki a gondozónők, ám ezt a létszámot feltétlenül bővíteni szeretnék.
Az egyik helyi idős néninél éppen ottjártunkkor volt kinn a gondozónő. A 84 éves Takács Zoltánné elmondta, a gondozók szinte minden házi- és ház körüli munkát elvégeznek, beszerzik a gyógyszereket, feladják a csekkeket, kitakarítanak és többek közt ablakot pucolnak. – Mindent megtesznek, amit parancsolok – jegyezte meg nevetve az idős néni.

Hangsúlyozta, fontos az is, hogy a hétfőn, szerdán és pénteken megjelenő gondozókra mindig lehet számítani, még a jó társaságot is biztosítják. Takácsné megjegyezte, a gondozás mellett belépne a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás rendszerébe is, a karon viselt és huszonnégy órás ügyeletet biztosító jelző nagy biztonságot adna neki minden percben.

Az idős bogyoszlói nénit a gondozói rendszerbe most belépő Péczkáné Kaltanecker Mária látogatta meg, aki lapunknak megjegyezte: nem idegen neki az ilyen munka, évtizedekig a csornai kórház gárdáját erősítette. – Szeretek az idősekkel foglalkozni, a gondozás mellett elbeszélgetünk az öregekkel, igénylik a szóbeli törődést is – jegyezte meg a gondozó.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Templomfelújítás tizenhárommillióból

A napokban a Civil Nap keretében adták át Rábakecölben a felújított templomot és környékét. Tovább olvasom