Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

Harminc házhelyet értékesítenek

Kónyban tovább épül a sport- és szabadidőközpont, közben pedig harminc házhely értékesítését kezdték meg.
Egy éve adták át Kónyban a Kerék-tónak nevezett, korábban mocsaras településrészen az épülő sport- és szabadidőközponthoz tartozó sportpályákat. Ám a beruházásnak ezzel még nincs vége, igaz, azt már a tervezés időszakában is tudták a község vezetői, ez nagyobb „falat" annál, hogy rövid idő alatt elkészüljön. Az első ütemhez tartozó munkálatokat 15 millió forint pályázati pénzből, és ugyanannyi önrész hozzáadásával tudták elvégezni.

Önkormányzati feladatok

– Az önkormányzati feladatok közül két sportpálya – tenisz és kézilabda – körbekerítése, valamint tereprendezés és a látványtó környezetének kialakítása van hátra – tájékoztatott Aller Imre polgármester. – Úgy gondoltuk, hogy egy ekkora sport- és szabadidő-létesítményhez kereskedelmi és kiszolgálóegységre is szükség lesz. Ez azonban nem önkormányzati feladat, ezért a megvalósításba magánvállalkozást vontunk be. Sőt, a napokban elkészül és átadjuk azt a csaknem 250 négyzetméteres épületet, amit egy helybeli vállalkozó épített a területen.
Aller Imre elmondta: hátravan a sportöltöző építése, bár átmeneti megoldást találtak egy száz négyzetméteres bontott faszerkezetű épület megvételével. Tehát ideiglenesen ez a faház szolgál öltözőnek. Azt azonban nem tudta megmondani a polgármester, hogy az „ideiglenes" kifejezés valójában milyen hosszú időt takar. Természetesen keresik a lehetőséget arra, hogy a faházat felváltsa a „kőépület", miként arra is, hogy lelátót építsenek a futballpálya mellé. A település vezetője megjegyezte, hogy ez ügyben ígéretes tárgyalásokat folytatnak.

Három már elkelt

Kónyban a sport- és szabadidőközpont építése, szépítése mellett harminc építési telek értékesítését határozták el. A házhelyek kialakítása befejeződött, három már el is kelt közülük. A közműveket augusztusban és szeptemberben építik ki. A telkek majdnem ezer négyzetméteresek és hárommillió forintért vásárolhatók meg. A vételár tartalmazza a közműfejlesztési hozzájárulás összegét is, hisz a gázt, az áramot a telekhatáron belülre viszik és ott helyezik el a szennyvízcsatorna csatlakozóját is. Az említett harminc telek eladásával száznegyvenre emelkedik a rendszerváltás óta az önkormányzat által értékesített házhelyek száma.
Hamarosan megkezdődik a faluház felújítása, ez magába foglalja a tetőcserét is. A belső rekonstrukciót már tavaly elvégezték. Várhatóan ebben a hónapban vagy szeptemberben hozzálátnak a Felszabadulás utca útburkolatának felújításához a nyertes pályázatnak köszönhetően. A Kazinczy utca rendbetétele szintén a feladatok között szerepel, ez a munka jövőre kezdődik.

Több a gyermek

Aller Imre szerint Kóny azon kevés települések egyike, ahol növekszik a gyereklétszám az óvodában és az iskolában, s ez újabb feladatokat ró az önkormányzatra. Ezért további kónyi pályázatok várnak elbírálásra; egyik az általános iskola felső tagozatának korszerűsítését célozza tanterembővítéssel és az informatika fejlesztésével. A másik – reményeik alapján – nyertes pályázat révén az úgynevezett új óvodát tervezik bővíteni foglalkoztatóhelyiségekkel, négyszáz adagos konyhával. Ugyanakkor a régi óvoda megszűnik a községben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kapuvár: Ötvenötmilliós útfelújítás

A közbeszerzési pályázaton nyertes cég szeptember végéig öt városi utcát újít fel, 55 millió… Tovább olvasom