Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Harminc festményt ajándékba Rábakecölnek

A rábakecöli testvértelepülés, Vadad szülötte, Kilyén Árpád festőművész harminc festményt adományozott a dél-rábaközi községnek.
Az erdélyiekkel tizenkét éves a partneri kapcsolat, melyet „ezer évre kötöttek".

Az idén tizenkét éves múltra tekinthet vissza Rábakecöl és az erdélyi Csíkfalva partneri szerződése. A két község polgármesterei még 2001-ben kerültek kapcsolatba, amelyből barátság született, s ezt 2002. augusztus 20. óta hivatalos testvértelepülési szerződés is szentesíti.

Ahogy akkoriban Csíkfalva vezetője, Balogh István polgármester kifejtette: a két önkormányzat igazából csak elindította a kapcsolatot, de ennek fenntartója, lelke a két község polgárai között kialakult igazi barátság volt. Továbbá mindenkit arra kért, hogy tartsák fenn ezt a kapcsolatot, akár a „következő ezer évig is".

Rábakecöl vezetője, Tuba Erik polgármester hangoztatta, valahányszor Erdélybe látogatnak, mindig megtelnek a határon túli magyarok szeretetével, barátságával és magyarságtudatával, és mindig várják a következő találkozást. Ezzel az alkalommal mondott köszönetet a testvértelepülés a csíkfalvi Kilyén Domokos fafaragómesternek, amiért tavaly ajándékként névtáblát faragott a rábakecöli művelődési központ számára, amely azóta is „az intézmény fényét emeli". A mestert díszpolgári címmel tüntette ki a rábakecöli önkormányzat.

A testvérkapcsolat újabb megnyilvánulásaként 2013 őszén a római katolikus egyházközség férfikara vett részt a Csíkfalván megrendezett kórustalálkozón. Az eseményen Rábakecöl volt és jelenlegi polgármesterét is kitüntette a testvérközség. Az eseményhez köthetően Csíkfalva községhez tartozó Vadad szülötte, Kilyén Árpád festőművész festménybemutatóján 80 éves kora ellenére ígéretet tett, hogy Rábakecöl is számíthat néhány festményére a közeljövőben. A csíkfalvi kopjafa mellé az idei júniusi testvértalálkozón a művész, ígéretét beváltva, 30 festménnyel gazdagította Rábakecölt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dalos kedvű férfiak Rábakecölben

Rábakecölben nemrég alakult meg az egyházközség férfikórusa, mely kezdetben jobbára a helyi templom… Tovább olvasom