Kisalföld logö

2017. 01. 19. csütörtök - Sára, Márió -8°C | -1°C

Harmadnapon hazatért - Búcsú Piroska nénitől

"Nehéz sorsa ellenére a hitén sem esett soha, egyetlen pillanatra sem csorba."
A véletlen, amit hitem szerint én jó Istennek nevezek, tizenöt évvel ezelőtt segített Licskai Mihálynéhoz. Az akkor jóval 80 év fölött járó Piroska néni formás, még az irgalmas nővéreknél tanult betűivel „díszített" levelében arra invitált, hogy látogassam meg Kapuváron, a Patak utcában, mert sok-sok mesélnivalója lenne. Már mikor megérkeztem, láttam, hogy a kedves, törékeny kis asszonyban nagy lélek lakik. S amikor élete történetébe belekezdett – megérzésemet erősítve –, valami oly tiszta világ tárult fel előttem, ahogy későbbi találkozásainkkor is, ami ismét rádöbbentett: „Az Úr csodásan működik!"

Licskai Mihályné, Piroska néni
Licskai Mihályné, Piroska néni


Olyan részletességgel idézte fel az életét mindenkor segítő csodát és a meghatározó, több évtizedes eseményeket, mintha tegnap történtek volna: az édesapjuk korai halála után árván maradt hét testvér sorsát, a kiserdei teniszpályán a labdaszedést, a „vízmérést", aminek aprópénzéből egy-egy rend új ruhára is telt; a fiatal, kedves mosolyú Lord Rothermere-t, akinek a kapuvári főutcán áthaladva kisdiákként a maga készítette magyar zászlóval lelkesen integetett; a hansági csemetekertet, ahová estharangszóig dolgozni szegődött, a marokszedést, az uradalmi gyümölcsöst. A háborút, ami Piroska néni életébe számtalanszor beleszólt, hiszen párja kisebb-nagyobb megszakításokkal végigszolgálta a frontokat… Hosszan sorolhatnám még! Ehelyett inkább azt mondom: nem cselekedett ugyan világraszóló nagy dolgokat, de hűsége legyen példa, ahogy gyermekkorától fogva, köznapon, ünnepen élete végéig kapuvári viseletben járt; amíg látása hagyta, örömmel olvasott és horgolt. És ami a legfontosabb: nehéz sorsa ellenére a hitén sem esett soha, egyetlen pillanatra sem csorba. Élete során sokan vették körül – főként családtagjai –, mégis egyedül élt. Egyedül az emlékeivel, a történelemmel, a rámért sorssal, egyedül a rég elporladt szeretteivel, egyedül maradt Istennel, aki 96 esztendeig vigyázta őt és rövid szenvedés, harmadnap után magához hívta. Piroska néni megérkezett:

„Itt az öledben most már jó nekem. / Szívemet szíveddel kihallgathatod. / Úgy-e, hogy csupa édes muzsika? – / Azt muzsikálja, mily boldog vagyok."

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Koncert a csornai Zenepavilonban

Pénteken folytatódik a zenepaviloni koncertsorozat a Szent István téren. Tovább olvasom