Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Harangláb közadakozásból

Az edvei önkormányzat közadakozásból állított haranglábat a településen, melyhez az elszármazottak is hozzájárultak. Az avatás a falunapon lesz.

Félmillió forintos közadakozásból állították fel Edvén az új haranglábat. A dél-rábaközi kistelepülésen még 2008-ban merült fel az ötlet a lakosság részéről a harangláb állítására.

Ahogy Imre László polgármester elmondta, a képviselő-testület támogató döntését követően egy őrbottyáni harangöntőt kerestek meg, aki elvállalta az edvei harang elkészítését. Gombos Miklós aztán az idei évre végzett a bronzharang öntésével (ennek felirata: „Öntetett engem Edve község lakossága"), majd a helyiek segítségével a temetőben kapott helyet az új harangláb.

Az új edvei harangláb: Közadakozásból készült.
Az új edvei harangláb: Közadakozásból készült.

– A meghirdetett közadakozásból végül félmillió forint ˝jött össze˝, ami teljesen fedezte a harangláb felállítását – mondta a polgármester. Hozzátette, a helyi testület e célra félretett ötszázezer forintját – a sikeres közadakozást követően – szintén a helyi temető szépítésére fordítják. – Meglepett, hogy mennyien segítettek a harangláb felállításában, olyanok – köztük elszármazottak – is adakoztak, akiknek kilétét sem tudjuk – mondta Imre László. A harangláb avatása és felszentelése a település hétvégi falunapján lesz, ahova a helyieken kívül az elszármazottakat és az adományozókat is várják az edveiek.


Falunap Edvén

A programok szombat délelőtt fél tizenkettőkor kezdődnek az új harangláb megáldásával, majd ezt követően ebéd és a helyi nyugdíjasklub műsora lesz a település központjában. Délután operett- és magyarnóta-előadásokat tekinthetnek meg a látogatók, majd fél hétkor mazsorettek tartanak bemutatót. Este bál zárja az edvei falunapot.

Olvasóink írták

 • 4. janika 2010. július 09. 11:26
  „Egyáltalán nem fáj , félreértetted írásomat! Sőt örülök neki, ha egy-egy faluban van összefogás!Bár így lenne mindenhol és lényegesebb dolgokban is összefognának a lakók!
  Az, hogy elszokták lopni az így felállított harangokat azok tények és tanulságos esetek! Jobb lesz rá odafigyelni.
  Egyébként ezzel a huzigálós hangszerrel nem hiszem, hogy a pap fog zenélni”
 • 3. Orsi71 2010. július 09. 11:00
  „Kedves Janika!
  Az fáj neked, hogy egy kis falu szülöttei és lakói még össze tudnak fogni?! Itt nem tolvajok laknak, hogy rezet lopjanak. Azt pedig nem tudhatod, hogy mennyi munkával járt a harangláb felállítása, mert bizony több ember dolgozott nem kevés órát társadalmi munkában. Örülünk neki, hogy ez megvalósulhatott, mert bizony ez a harang egyszer majd értünk is szól és valahol majd egy érted is meg fog szólalni, remélem ez még soká lesz, addig is kívánok neked jó egészséget egy idézettel, ami a harangszentelésen fog elhangozni.
  ,,Szentelt harangod alkonyi szavára
  haljon meg most már minden gyűlölet,
  mely Heródesként parancsol trónjáról
  s minden születő mosolyt megölet."
  /Dsida Jenő/”
 • 2. sivatag66 2010. július 09. 02:52
  „:)))”
 • 1. janika 2010. július 08. 12:27
  „Jé még nem lopták el a rezet! Már e kínálat sem tetszik nekik!Felelőtlen gyűjtögetők!Már ez is munka nekik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olcsóbb volt a falunak - nem tetszett a lakónak

˝Gratulálunk a barbacsi vezetőségnek a ˝kiváló falunapért˝ és az idegen vendéglátásért, a helyi… Tovább olvasom