Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Hany Istóktól Pátzay Pálig: megvannak a rábaközi tallér arcai

A tallérokon: Hany Istók, rábaközi perec, Kmety György, höveji csipke, Berg Gusztáv, kisvasút, Laky Demeter, csornai rendház, szanyi háromtornyú templom, Somogyváry Gyula, rábaközi népviseletek, Pátzay Pál és a Rábaköz 1753-ban készült térképe.

Megvannak a  rábaközi tallér "arcai"; a helyi pénzt bevezető Rábaközi  Vidékfejlesztési Egyesület elnöksége eldöntötte, kik, illetve mik  kerüljenek a térség ősszel debütáló pénzhelyettesítőjére.

Keddi bejelentésük szerint az ötszázas címleten a XVIII. század közepén pár évre felbukkant, Jókai Mór által regénybe emelt lápi ember, Hany Istók arcmása lesz látható, a hátlapon pedig a rábaközi perec jeleníti meg a tájegység konyhaművészetét. Az ezresen Kmety György, az 1848-49-es szabadságharc tábornoka kap helyet, míg a túloldalon a höveji csipke mutatja be a környék népi alkotásait.

A kétezres címletre a térséget a XVIII. és a XIX. század fordulóján felvirágoztató báró Berg Gusztáv, valamint az általa építtetett, Kapuvár és a közeli Öntés között futó kisvasút képe jeleníti meg a gazdaságtörténeti emlékeket.

Az ötezres előlapján Laky Demeter, a premontrei rend szerzetese, költő, író, műfordító, a hátoldalon pedig működésének helye, a csornai rendház, valamint Szany háromtornyú temploma lesz majd látható.

A tízezresre a Gyula diák néven is alkotó Somogyváry Gyula író, újságíró, parlamenti képviselő mellett rábaközi népviseletek, a húszezres címletre pedig Pátzay Pál szobrászművész arcmása, illetve a Rábaköz 1753-ban készült térképe kerül.

Nyár végén, ősz elején kívánják forgalomba hozni a Rábaköz saját "pénzét", a tallért. A hatvanezernél is több lakosú térség saját pénzhelyettesítő utalványának kibocsátója az első ilyen hazai rendszert, a soproni kékfrankot megszervező Ha-Mi Összefogunk Európai Szövetkezet lesz, a két fizetőeszközt pedig egymás működési területén is elfogadják.

Olvasóink írták

  • 2. ferger 2011. március 30. 20:18
    „Pedig én az 500 as ra Regős Bendegúzt ajánlottam......”
  • 1. thermál 2011. március 30. 09:10
    „Kérem javítani a honvéd tábornok nevét az alcímben is Kmety György, egy t - vel irandó!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűz a méregraktárban: jól felkészültek a kapuvári tűzoltók

Beledben tartottak gyakorlatot a kapuvári tűzoltók kedden. Tovább olvasom