Kisalföld logö

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 20°C | 30°C Még több cikk.

Hany Istók a könyvhéten

A könyvhétre jelent meg Gerencsér Péter kapuvári író Hany Istók alakváltozásai című könyve. A művet a Rábaköz–Hanság Turisztikai Egyesület és a Fiatal Írók Szövetsége adta ki.

– Még 2009-ben határoztunk a könyv elkészítéséről, a Norvég Civil Támogatási Alap pályázata keretében – mondta a Kisalföldnek Magyar Attila, a könyv egyik kiadója. A könyv egy tudományos feldolgozás a téma keletkezésétől egészen napjainkig. Célja, hogy elemezze a legenda kialakulását egészen a kapuvári anyakönyvi bejegyzéstől az újabb adaptációkig, a Hany Istók-figura ugyanis megjelenik a közeljövőben kiadásra kerülő rábaközi talléron is. A szerző feltérképezte a hazai és nemzetközi megjelenéseket, az irodalmi (Jókai: Névtelen vár) és a zenei interpretációkat.
˝
Magyar Attila: ˝Ez nem regény, hanem kultúrtörténeti mű.˝
Magyar Attila: ˝Ez nem regény, hanem kultúrtörténeti mű.˝

Gerencsér Péter többször értekezett az eddig talán legismertebb Hany Istók-könyv szerzőjével, Tőke Péterrel is. A napjainkban már turisztikai termékként is értékkel bíró Hany Istók-mondakör képződése, hagyománnyá válása és a művészetben való megjelenése az a vezérfonal, melyet Gerencsér Péter boncolgat könyvében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Letörték Szent Ágoston kezét Csornán

Szent Ágoston szobrát rongálta meg valaki május utolsó napjaiban a csornai premontrei prépostság… Tovább olvasom