Kisalföld logö

2017. 11. 17. péntek - Hortenzia, Gergő 5°C | 7°C Még több cikk.

Hany Istók-fesztivál eredeti anyakönyvekkel

Kapuvár - A Hany Istók-fesztiválon megtekinthető a város hírességének keresztlevele, valamint a történet későbbi, a monda alapját jelentő leirata. A közel háromszáz éves dokumentum a fesztiválra érkezett a városba.

Több hétig Kapuváron lesz látható a város nevezetességének számító Hany Istók 1749-ben kelt keresztelő okirata, valamint a későbbi monda alapját képező, német nyelvű leirat. A két dokumentum, a kereszteltek anyakönyvének harmadik (1748–1795) és ötödik (1825–1844) kötete a Győri Egyházmegyei Levéltár jóvoltából látható Kapuváron. A bejegyzések részleteiről Lukácsi Zoltán, az egyházmegyei levéltár igazgatója tájékoztatta a Kisalföldet.

– A legrégebbi – feltétlenül hiteles – bejegyzés 1749. március (martius) 17-én történt, mikor az akkori kapuvári plébános latinul jegyezte be egy megtalált gyermek feltételes megkeresztelését István névre – mondta Lukácsi Zoltán. A bejegyzés fordítása ekképpen hangzik: ˝Megjegyzendő, március 17-én föltételesen megkereszteltetett egy körülbelül nyolc év körüli, az erdőben talált fogyatékos fiú, István, akinek keresztszülei Hochsinger Mihály és Meznerin Anna Mária.˝ Utóbbiakról a levéltár igazgatója megjegyezte, a tiszttartó és felesége voltak a fiú keresztszülei, akik nem Kapuvárról származtak, nevük és haláluk időpontja sem található a kapuvári iratokban.

A képen Magyar Attila, a fesztivál szervezője a keresztelő anyakönyvekkel.
A képen Magyar Attila, a fesztivál szervezője a keresztelő anyakönyvekkel.

A Hany Istókról szóló másik hivatalos feljegyzés már a későbbi kereszteltek anyakönyvében szerepel, ám ez bővebben és német nyelven. Ezt a feljegyzést Rósenstiegel Pál várnagy jegyzetei alapján írta be az akkori plébános. Ebben már szerepel a két helyi halász, Nagy Ferenc (ötven évvel élte túl a fiú megtalálását, ő volt az utolsó hiteles tanú) és Molnár Mihály, akik – az irat szerint – állathoz hasonló fiút fogtak, akinek emberi alakja volt, tíz év körüli és a halászok a várba vitték. Az irat megjegyzi, a gyermek nem beszélt, ruha nélkül találták és a kapuváriak láttán jobbára el akart menekülni, ám úgy úszott, mint egy hal. Istók egy évet élt a kapuvári várban, ahol megtanult enni és elkezdte a ruházatot is viselni, ám egy év után eltűnt.

– Fontos megjegyezni, ezen iratok nem szólnak sem úszóhártyáról, sem pikkelyes bőrről, sem arról, hogy a gyermek beleszeretett volna a várkisasszonyba – mondta a levéltár vezetője. Szerinte ezek és az, hogy Hany Istókot az évszázadok folytán egyre öregebbnek ábrázolták, csak a mondavilág részei, történelmi alapjuk nincs. – Számomra a keresztszülők kiléte, a feltételes megkeresztelés azok a témák, melyekről mélyrehatóbb kutatásokat folytatok – jelentette ki Lukácsi. Kiemelte: az iratok alapján a gyermeket nem tartja fogyatékosnak, legfeljebb alulszocializáltnak, ez utóbbiról mondhatták eleink a fogyatékos jelzőt.

Okiratok a fesztiválra. Hany Istók okiratai a jövő hét végén tartandó Hany Istók-fesztiválra érkeztek a városba. A program rendezője, Magyar Attila elmondta, a július 10-től 12-ig tartó fesztivál három napja alatt bárki megtekintheti az okiratokat, melyek vélhetően még néhány hétig Kapuváron lesznek. – A fesztivál első napján kilátogatunk a gyermek feltételezett megtalálási helyére, a Király-tóhoz. Második nap a vár mögött gasztronómiai és kézművesfesztivál lesz, s e napon mutatják be az okiratokat. A harmadik nap a szakmai konferenciáké.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. Reális 2009. július 10. 19:58
  „Na működik a cenzúra!Szép ez a rendszer!Nem lehet semmit írni,nem lehet az utcára menni,nemlehet az igazat megmondani!Köszönjük mszp,fidesz,szdsz,mdf 2009!”
 • 22. fiatal 2009. július 08. 15:44
  „Hany Istók legendáját igenis tudatosítani kell a helyben élőkkel és ismertetni kell az itt vendégeskedőkkel.Az, hogy ki mikor mit tett és tesz ennek érdekében az mindegy.De ha nem lenne mi után kutakodni, az lenne a baj.A saját identitástudatunk felépítésében ugyanúgy szerepet játszanak a helyi kultúrához tartozó legendák, mint ahogy a nagyobb méretekben értett országos történelmi örökségünk.Én nem értek mindenben egyet ami itthon történik, de nem is kell.Mindenki egy kicsit tegyen hozzá a saját, kis hazájához csendben, aztán akkor valami előbbre megy majd.

  Reálisból ismét ömlik a ......<moderálva off>”
 • 21. Reális 2009. július 08. 14:51
  „moderálva off”
 • 20. ictus 2009. július 07. 17:00
  „moderálva off”
 • 19. Reális 2009. július 07. 16:08
  „moderálva off”
 • 18. magyarattila 2009. július 06. 22:49
  „Kedves Tornacipő

  Igen, így van. Lehetett volna korábban is kezdeni vele valamit. Igen, megmutatták annak aki bement (mert tudott róla) és kérte (mert szokott ilyet csinálni). Ez a volna dolog kicsit viszont fura... Most, hogy foglalkozunk vele, valakinek az a gond, hogy egyáltalán miért tesszük valakinek meg az, hogy ha már tesszük, akkor korábban kellett volna? 50 éve is lehetett volna elkezdeni építeni erre turizmust... Sőt, amikor Jókai betette a sztorit a ´Névtelen vár´-ba, hol voltak a kapuvári marketingesek??? Lehetne most akkora hype a dolog körül, mint Nessie vagy a Jeti körül, vagy a legújabban erdélyben Drakula körül...

  Hat éve kezdtem el pár emberrel ezen a dolgon ötletelni. Falakba is ütköztünk, meg a forrás is hiányzott, de leginkább az a közösségi együttműködés, amit most a NCTA-2008-K02058 szám alatt (norvég adófizetők pénzéből!) futtatunk. Hat év után beérett a dolog, és most ezen (is) dolgozhatok, aminek nagyon örülök. Sokan mások is örülnek, akik ugyanúgy látnak benne fantáziát és be akarnak kapcsolódni a munkába. Ha Téged érdekel a dolog, akkor szépen kérlek alaposabban tájékozódj, mert amit a két legutolsó hozzászólásodban írtál az vagy közönyösség miatt, vagy a tájékozottság iránti igényed hiánya miatt (vagy esetleg merő rosszindulatból...) meglehetősen ferdére sikeredett... Az, hogy engem személyemben sértegetsz vele, nem olyan nagy baj, mert ha rosszul is esik, de tudom kezelni, hiszen több mint tíz éve önkormányzati képviselőként hozzá vagyok ehhez szokva, de sokan nem így vannak ezzel. Ha azt mondom, hogy közvetlenül több száz embert sértesz meg -mert perpillanat ennyien érintettek valamilyen módon a projektben- akkor egyáltalán nem túlzok. De végülis Te tudod...

  Arra pedig vigyázunk, hogy a szóban forgó dokumentumok ne kerüljenek a kupac aljára : )

  Kedves Pacalpöri

  Nem iparfejlesztésről írtam, hanem gazdaság és turizmusfejlesztésről... Ne menjünk bele most, de majd máskor majd vitatkozhatunk, persze. A projekt pedig azok számára szól, akiket alapból érdekel vagy potenciálisan felkelthető az érdeklődésük... Ha Téged abszolúte nem érdekel, akkor nem értem miért erre fókuszálsz? Keress egy olyan projektet ami érdekel és azzal foglalkozz, azt próbáld segíteni, annak az eredményeinek örülj. Ne olyasmit próbálj gyengíteni, rombolni, kritizálni ami amúgy nem is érdekel. Hidd el, mindenkinek jobb lesz így.

  üdv
  jóéjt mindenkinek
  Magyar Attila”
 • 17. tornacipő 2009. július 06. 22:16
  „amikor legutóbb a városban jártam misét íratni (4-5 éve?), a plébánián nekem kérésre gond nélkül megmutatták, úgy gondolom, ha fontos lett volna a városban élő, kulturális szervezőknek, már korábban (amikor még nem kérette be a püspök) simán ki lehetett volna állítani, s akkor is lehett volna neki hírverést csinálni - valahogy, valamiért senkinek nem jutott eszébe - most hogy lesz a hany istók fesztivál, és fel kell mutatni valamit a megnyert 15 milliós pályázatra (ha jól tudom Magyar úr, vagy egyik hozzá közel álló alapítvány ennyit nyert), hirtelen fontos lett, s akkor rendben, nevezzük ezt "figyelemfelhívásnak"

  hát én nem tudom, hogy a levéltárban milyenek a körülmények, de én vigyáznék, hogy a sok millió akta, irat, stb között, nehogy má´ valami kupac aljára kerüljön, aztán kutatni is csak úgy lehessen majd, mint valami elfeledett iratot”
 • 16. pacalpöri 2009. július 06. 16:22
  „Utóljára! Irod,hogy....a térség turisztikai és gazdaságfejlesztése stb!
  Hát az ugy nulla ahogy van! Velem együtt sokan ha a munkájuk ily gyümölcsöző lenne már rég a munkanélküliek számát gyarapítanánk!
  Miről beszélsz,vagy beszéltek? Oda terepjáróval,vagy légpárnás jármüvel lehet biztonságosan Pomogy felől bejutni! Az ut katasztrofális. Gazdaságfejlesztés?mit értsek ez alatt? Mit sikerült a város előző és mostani vezetőjeinek elérni ez irányba? NE GONDOLKODJ:SEMMIT!
  Vagongyár el,husgyár alig alig a két könnyüipari cége meg keményen fizeti az ott robotolókat!?
  Új ipari létesítmények oda 3000ben sem fognak települni!
  Az a project meg nem érdekel,alighanem nem csak engem! De kifogásom ellene nincs,és sikeres megvalósítást!
  Aztán majd jót vitatkozunk! Ez biztos mint a 3000szám!!!!!”
 • 15. magyarattila 2009. július 06. 15:42
  „upsz... valaki megelőzött.
  de a lényeg ugyanaz.”
 • 14. magyarattila 2009. július 06. 15:40
  „Kedves Tornacipő!

  Sajna néhány éve nem Kapuváron vannak már a könyvek... Az egyházmegyei levéltárba kérte be őket a püspök atya, vélhetően a jobb tárolási feltételek valamint a levéltári kutatási igények megnövekedése.

  Bár a fénykép és más másolatok alapvetően megfelelnek tájékozódási, bemutatási szempontból, most mégis azt gondoltuk, hogy igenis kérjük csak el az eredetieket és állítsuk ki. Tudom, hogy sokakat ez egyáltalán nem érdekel, de vannak akiket meg igen. Nos, mi elsősorban rájuk gondoltunk.

  Egyébként úgy írtam alá a papírokat, hogy október 15-ig itt lehessenek a könyvek, tehát nem csak a hétvégén hanem a későbbiekben is megtekinthető lesz.

  Tehát nem annyira magamutogatás a cikk, hanem sokkal inkább figyelemfelhívás. Mivel az újságba az anyag itt Kapuváron készült és Lukácsi Zolit telefonon hívta az újságíró, ezért maradtam én, mint programszervező a fényképre... Tudod, sokkal szívesebben dolgoznék úgy, hogy nem nekem kellene kiállni és néhány mindentellenző mindentjobbantudó személyeskedő megjegyzéseinek céltáblájává válni, de perpillanat ez van.

  üdv
  Magyar Attila”
 • 13. ictus 2009. július 06. 15:28
  „Kedves Tornacipő!

  Rosszul tudod, ezek pont azok az anyakönyvek, amelyek sokáig a kapuvári plébánián voltak...(Akkor sem látták sokan...mert nem volt nyilvános kiállíttás)
  Az utóbbi időben a megyéspüspök bekérette a nem aktuálisan vezetett összes régi plébániai anyakönyvet az egyházmegyei levéltárba, megőrzésre. Történetesen az egyházmegyei levéltár vezetője Lukácsi Zoltán atya, -ő meg kapuvári születésű- felajánlotta a lehetőséget a kiállításra. Szép gesztus 40 éves város, 1749. márc. 17. Hany Istók megkeresztelése évforduló, stb. Ennyit a kommentről, meg a magamutogatásról...
  Ha nem hiszed, járj utána!!!”
 • 12. tornacipő 2009. július 06. 14:48
  „hát, lehet hogy én tudom rosszul, de hany istók keresztlevele vagy a kereszteléssel kapcsolatos papír, emberemlékezet óta a kapuvári plébánián is megvan, bárki bármikor megnézhette/megnézheti - s ha ez még mindig így van, s miért változott volna, akkor ez csak magamutogatás, és jó ürügy”
 • 11. magyarattila 2009. július 06. 14:22
  „Reális:

  Nem ücsörgök és nem élősködöm. És Te? Ha már így beszélgetünk. Mesélj magadról, hadd ismerjünk meg jobban.... Sokan mondják nekem, hogy Te igen nagy h*lye lehetsz, de én nem így gondolom...

  Kedves Pacalpöri!

  IGEN?
  Mer´amúgy Te mit csinálsz egyfolytában? Másrészről meg hogyan is személyeskedhetnék én egy személytelen nicknévvel?

  Engem miért nem moderálnak? Nem tudom, de talán azért, mert jóllehet nem voltam kitűnő tanuló mint Te, nagyjából képes vagyok megfelelni az újság által alkalmazott moderálási elveknek. De ez csak tipp, kérdezd a moderátort...

  Örülök, hogy többet keresel nálam és jól érzed magad a magad uraként. Én akkor érzem jól magam, ha közösségben, közösségért dolgozhatok. Különbözőek vagyunk minden, de hidd el van aki inkább olyan mint Te és van aki inkább olyan mint én.

  Nem sírok itt állandóan. Beszélek olyan dolgokról, amiket nálamnál komolyabb szakemberek - akik talán szintén kitűnő tanulók voltak - rendkívül fontosnak gondolnak a térség turisztikai és gazdaságfejlesztése szempontjából.

  A Hany Istók projekt civil összefogáson alapuló kezdeményezés, semmi köze a képviselőségemhez. Szerintem ezt egy kitűnő tanulónak meg kell értenie, ha már többször is elolvassa... De most komolyan...”
 • 10. pacalpöri 2009. július 06. 13:30
  „NA IDE FIGYELJ HA MÉG EGYSZER SZEMÉLYESKEDSZ!!!
  Egyébként meg téged miért nem moderálnak <moderálva>!
  Egyébként hogy tudd kitünő tanuló voltam mint az alt.ba! mint a középsuliba!!!
  Én magam ura vagyok,több mint husz éve és dolgozom sőt többet keresek mint te!
  De segítség,meg összefogás,meg civil szerveződés,meg vándorkántor igénybevétel,meg stb!
  Miért csak te sírsz rísz itt állandóan? Ez a Hany Istók project,meg tényleg ovisoknak való,szappanopera! Amivel most szépen az idei évedet kihuzod a polgármesterjenőnél!”
 • 9. Reális 2009. július 06. 12:25
  „Ja,menjél csak!Az én pénzemből is élősködsz!Havi 200.000-ért én is el ücsörögnék ott!”
 • 8. magyarattila 2009. július 06. 08:52
  „Kedves Reális

  Abban a csapatban amiben dolgozom van mindenféle színű ember, de senki nem ezzel a részével foglalkozik.
  Te viszont megint erről beszélsz, miközben még mindig nem próbálkoztál meg azzal, hogy megpróbálj együttműködni...

  Valahol szerintem ez is szánalmas...

  üdv, szép napot, megyek Hany Istókozni
  Magyar Attila”
 • 7. Reális 2009. július 06. 08:26
  „Jaj már megint ez a partnerség!Pont a narancssárga elvtársak nem közösködnek senkivel,aki nem fideszes!Szánalmas,hogy munkahely nincs,csak ilyen hanyistók óvodásoknak való mese!”
 • 6. magyarattila 2009. július 06. 07:28
  „Kedves pacalpöri

  látom nem egészen értesz olyan fogalmakat, mint civil kezdeményezés, közösség, együttműködés, partnerség...
  látom azt sem akarod vagy tudod megérteni, hogy nem mindent munkahelyi feladatként végeznek egyes emberek...

  sajnálom, hogy Neked sosem segít senki. ha ez így volt iskolás korodban is, akkor már mindent értek...
  szörnyű érzés lehet így élni...

  azért jó munkát és szép napot Neked
  üdv
  Magyar Attila”
 • 5. pacalpöri 2009. július 06. 06:07
  „Vagytok abban a hatalmas épület minden lukában épp elegen! De ha emelet lenne rajta oda is kerülne"közalkalmazott"!
  Na megyek pénzt keresni! És én egyedül,mert csak a jó isten segít!”
 • 4. pacalpöri 2009. július 06. 06:04
  „NEKEM SE SEGÍT SENKI!
  Miért kérsz,vagy vársz állandóan segítséget? Fizut kapsz nem is keveset old meg! A betonkeverő mellett,vagy a fóliába rabszolgáskodó kitől kérhet,....SENKITŐL!
  Tudod mindig klasszikus jut eszembe: egyedül nem megy...egyedül nem megy ha ha ha ha!”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint 17 millió fejlesztésre

Kapuvár - Több mint tizenhétmillió forintot költött a fejlesztésre a kapuvári strand üzemeltetője az… Tovább olvasom