Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Hantech: A befektető már nem ígér egymilliárdos fejlesztést

Csorna - A város számára nem, de a cégnek kedvező szerződéssel értékesítette a csornai önkormányzat 3,3 hektáros területét az ipari parkban, állítja a település polgármestere. A Hantech egymilliárdos ígéretéből mára csak egy „őrbódé" maradt.
A csornai képviselő-testület nem ad beépítési kötelezettségi halasztást a Selliform Zrt.-nek. A „Hantech-közeli" cég az ipari parkban vásárolt területet 2006-ban. (A www.csorna.hu-n olvasható, hogy a Selliform a Hantech Zrt. befektető- és vagyonkezelője.) Akkor vállalta, hogy három éven belül ipari jellegű beruházást valósít meg az ingatlanon. Turi György polgármester szerint a város számára előnytelen szerződéssel jutott a 3,3 hektárhoz a Selliform.

A gazdasági társaság év elején kérte az önkormányzatot, hogy további három évvel hosszabbítsák meg a beépítési kötelezettséget. Ezt egy helyi rendelet nem teszi lehetővé, csupán egyéves engedmény adható. A képviselők akkor úgy döntöttek, módosítják a határidőt a Selliformmal, ha a vállalkozás konkrét részleteket közöl a későbbi beruházásról.

Legutóbb rendkívüli ülésen tárgyalták a kérdést, melyen Tallér György, a zrt. vezérigazgatója is megjelent. A cégvezető semmilyen ígéretet nem tett az ipari parkos fejlesztéssel kapcsolatban. Mint mondta, nem tud kötelezettséget vállalni új munkahelyek teremtésére. Úgy fogalmazott, hogy a jelenlegi szerződés értelmében az is megfelelő lenne, „ha egy őrbódét húzunk fel oda". Jelentette ki ezt annak ellenére, hogy Zelenka Pál, a Hantech tulajdonosa 2006. március 28-án a Kisalföldön keresztül egymilliárdos beruházást ígért az ipari parkban. „Az ipari parki beruházás új munkahelyeket teremt. A térség nagy múlttal rendelkező mezőgazdaságigép-gyártásának hagyományait meg tudjuk őrizni és remélem, hogy a következő időben egy régió- és városfejlesztési program indulhat el" – fejtette ki akkor Zelenka Pál. 2007 májusában Zelenka már arról beszélt, hogy várhatóan 2008 második felében vagy 2009-ben kezdenek építkezni. Ám hogy milyen beruházást terveznek, nem tudta megmondani.

A polgármester szerint egyértelműen előnytelen szerződést kötött a város annak idején a Selliformmal.

– Tárgyaltunk a cégvezetőkkel, kértük, hogy módosítsuk az alapszerződést és tegyük konkréttá az ígéreteket – jegyezte meg a polgármester. – Ebbe ők nem mentek bele, így mi sem tudtuk meghosszabbítani a határidőt. Vizsgáljuk, hogy milyen lehetőségeink vannak még.

A Kisalföld kereste Tallér György vezérigazgatót, de az ígért visszahívás elmaradt. Szerettük volna megkérdezni, milyen beruházást valósít meg a Selliform az ipari parkban a 2009-es határidőig, illetve miért hiúsultak meg a 2006-os milliárdos fejlesztési ígéretek.

Olvasóink írták

 • 3. matriné 2008. május 21. 14:19
  „Miért nem építenek ide is "golf-pályákat, kaszinókat pénznyelő- autómatákkal"? Munkalyek értelmes eladható termékekkel! Az minek egy olyan országba ahol szétvetrették az jól termelő üzyeneket gyárakat? Persze akik a "rabszolga" sorsu emberekre zsámítottak azoknak még nem jött el az idejük és nem is ruháznak addig be mig nem lesznek ingyen azaz eh-béres munkásaik! No meg legalább kilencven évre adómentességük! A telek spekuláci az már megvan! majd kimérik házhelyeknek jó pénzért! Így szokott ez lenni a bevásárló központok helyeinél is a nagyobb városok mentén!”
 • 2. napra 2008. május 21. 09:00
  „Kikre gondolsz, László?”
 • 1. László 2008. május 21. 08:02
  „Menjetek a jó k..va anyátokba, így röviden, tömören!
  Ez a legjobb véleményem rólatok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Garázdaság sörösüveggel

Kapuvár - Korábban az egyik kapuvári szórakozóhelyen két helybéli fiatal szóváltásának végén egy… Tovább olvasom