Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Hansági Zöldség Nap Bősárkányban

Második alkalommal ünnepelték a hansági zöldséget a hétvégén Bősárkányban.
A bősárkányi falunapi programok keretében rendezték meg a hétvégén a Hansági Zöldség Napját. A szervezők szerint van mit ünnepelni a termelőknek, először is azt, hogy a nehéz körülmények ellenére is talpon maradtak. Tavaly a hagyma-, most a káposztafajtákat mutatták be a szakemberek.

Szombaton délelőtt dr. Imre Csaba, az agrártárca vezető tanácsosa nyitotta meg a zöldségnapot, majd szakmai előadások következtek. Bemutatkozott a szervező Hanság–Fertőmenti Szövetkezet (TÉSZ), de volt szó a mezőgazdasági minőségbiztosításról, az európai uniós feladatokról, környezetbarát termelésről és tápanyag-utánpótlásról is.
Az előadások után a résztvevők Dombi Sándor helyi termelő birtokán hallhattak információkat a káposztatermelésről.

A gazda két hektáron huszonhárom fajtát mutatott be az érdeklődőknek. Mint mondta, tíz éve foglalkozik a növénnyel és tapasztalata szerint a hanság menti föld kedvező a káposztának. Az elmúlt évek rossz eredményei után Dombi Sándor idén bizakodik: a termés is megfelelőnek ígérkezik és végre a felvásárlási árra sem lehet panasz.

Családi János, a szervező TÉSZ elnöke a rendezvény összefoglalójaként elmondta: az esemény jó alkalom arra, hogy a termeltető cégek találkozzanak a termelőkkel, tapasztalatokat cseréljenek és új fajtákat mutassanak be.

– A zöldségnap a helyi gazdálkodók ünnepe, ünnepeljük, hogy még létezünk és a nehéz körülmények ellenére is dolgozunk, sőt, fejlődünk is – fogalmazott a TÉSZ-elnök. A szövetkezetben idén huszonnégy hektáron termelnek káposztát, régebben Csornára és környékére a több száz hektáros területek voltak jellemzők. – Az elmúlt két év rossz piaca miatt sokan felhagytak a termesztéssel, nem merték vállalni a kockázatot. A legjobb az lenne, ha minden évben egyenletes átlagot tudnánk produkálni és nem ingadozna a termelés, mert ez sajnos bezavarja a piacot is.
A csornai Szilágyi András és az acsalagi Nagy Gyula egyaránt foglalkozik káposztával. A zöldségnapot azért tartják fontosnak, mert új technológiákkal, növényvédő szerekkel és fajtákkal ismerkedhetnek meg.
– Kétféle fajtát termelnek, de most az újakat is bemutatják. Tavaly „megfürödtünk" a zöldséggel, jelenleg viszont bizakodó vagyok. Úgy néz ki, hogy lesz piac és a termés sem rossz. Szerencsére a TÉSZ-en keresztül egyszerűbbé vált az értékesítés – fűzte hozzá a látottakhoz Nagy Gyula.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százezer forintba kerülne az átírás

Kapuváron, a megszűnt Töváll helyén mintegy húsz vállalkozás működik egy postai címen, mivel a cégek nem változtatták meg telephelyük címét sem korábban a telephely-felosztásnál, sem később az utcanév-módosításnál. Az ok: cégenként akár százezer forintba is kerülhet az átírás. Tovább olvasom