Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Hansági vadászünnepet rendeztek

Ünnepet és megemlékezést tartottak a napokban a rábatamási vadászok. Társaságuk alapításának hetvenedik évfordulóján tisztelegtek az elődök előtt.

Horváth Vince, Lovász Ferenc, Tóth József, Tóth György, Horváth János, Bognár József, Savanyó Imre. Hét rábatamási, a természetet szerető, erdőjáró ember neve. Hetven éve ők heten gondolták úgy, hogy közös hobbijukat, szenvedélyüket hivatalossá teszik. 1945-ben megalapították a rábatamási vadásztársaságot.

E jeles alkalomra emlékeztek a közelmúltban utódaik, a tamási vadászok, a Hansági Vadásztársaság tagjai. A szervezet múltját Bognár Roland vadászmester idézte fel. A társaság első elnöke Horváth Vince volt, vadőrük Savanyó Imre lett, aki 1985-ig látta el a feladatot. 1949-ben a társaság újjászerveződött, többen kiléptek, hatan pedig csatlakoztak. Köztük Gábor Lajos és Szigeti Gyula, akik a későbbiekben elnökök is voltak. 1949-ben nyerte el a vadásztársaság a teljes, 8500 hektáros területet, melyen aztán 48 éven keresztül gazdálkodtak. Az emlékek szerint eleinte nyúlból és fogolyból volt sok és kevesebb a nagyvad. Az első évtized így a vadóvásé lett. Az őzállomány az 1950-es évek elején szaporodott fel annyira, hogy pár darabot el lehetett már ejteni. A szarvas csak 1958–1960-ban érte el ezt a szintet. Vaddisznó egyáltalán nem volt, az elsőt csak az 1950-es évek végén hozták terítékre.

A kezdetektől máig 75 tagja volt a társaságnak. Közülük 37-en már az örök vadászmezők cserkelőösvényeit róják. A tamásiak 1965-ben vették fel a Hansági Vadásztársaság nevet. 1976-ban került tulajdonukba az a hosszúdombi ingatlan, melyen ma is áll a vadászház.

– 1996-ban, az új vadászati törvény megjelenését követően sötét időszak következett be társaságunk életébe, mivel elvesztette területét – fogalmazott Bognár Roland. – Két év múltán sikerült területet szerezni, melyen ma is vadászunk. Láthatjuk, hogy az előttünk járó elődeink áldozatos munkájával, kitartásával, összefogásával jutottunk el a mához. Fejet hajtunk előttük és erőt merítünk a példájukból.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cseh sörnapok 2015 - Csocsesszal söröztek a kapuváriak - fotók

Cseh sörökből nem volt hiány a kapuvári várárokban. Tovább olvasom