Kisalföld logö

2017. 08. 20. vasárnap - István 16°C | 23°C Még több cikk.

Hangdoboz az Omegától, néprádió Hitlertől

Szabó Zoltán „rádióőrülete” még tízéves korában kezdődött, amikor bátyja rádiós magnóját bütykölgette. A harmincöt éves babóti férfi jelenleg több mint négyszáz különféle hangládát tudhat magáénak.
Szabó Zoltán „rádióőrülete
A pincében rádiók, a műhelyben rádiók, a garázsban rádiók, a lakásban rádiók és szakkönyvek. Így lehetne jellemezni Babóton Szabó Zoltán amúgy takaros portáját. Mindent elárasztanak a rádiók, a fiatalember feleségének „legnagyobb örömére". Kell is a hely a masináknak, Szabó Zoltánnak ugyanis – pontos számot ő sem tud mondani – körülbelül négyszáz hangdoboza van. És mind régi, szinte muzeális jellegű. Gyerekkorától vonzódik a régi rá-

diókhoz, nem tartja elképzelhetetlennek, hogy egyszer múzeumban állítsa ki őket.
Szabó Zoltán tízévesen került először kapcsolatba a technikával, amikor bátyja rádiós magnóját bütykölte előszeretettel. Később aztán rádiósklubba járt, ahol a szakmai hátteret is megismerhette. Azóta tart nála az „őrület", ami már-már kiszorítja saját lakásából.

Már bánja, hogy egyszer megsemmisítette a kollekciót

– Pedig a ’80-as évek végén addigi gyűjteményemet megsemmisítettem, amiért azóta is nagyon fáj a szívem. De akkor még nem fogtam fel, mekkora értéke lehet egy ilyen készletnek – mondja Szabó Zoltán, aki gyűjteménye első darabjait egy falubeli műszerésztől szerezte. Azóta aztán tagja lett a Nosztalgia Rádió Egyesületnek, ahol a tagtársakkal rendszeresen találkoznak és csereberélnek is. Ám a bolhapiac is kiváló „vadászterület" egy rádiós számára, mert az emberek hamar bocsátják áruba régi, szerintük értéktelen tárgyaikat. Néha ad fel hirdetést is, s egyszer például egy ilyenre egy kocsira való műszaki cikket kapott valakitől.

A Pacsirta nem akármi

Szabó Zoltán féltve őrzi azt a rádiót, melyet még az édesanyja vásárolt első keresetéből ötszáz forintért.
– Tipikus néprádió, a kevésbé gazdagoknak gyártották – ad gyors magyarázatot a gyűjtő az ötvenes évekbeli Orionról.
Aztán nagyon büszke egy birodalmi néprádióra is, melyen Hitler horogkeresztje jelzi a gyártás helyét. A legnagyobb helyet viszont az 1957-es Orion Pacsirta zeneszekrény foglalja el, melyben rádió és lemezjátszó is van.

Egyedülálló darabja a Szabó-kollekciónak egy hangdoboz, mely állítólag az Omega együttes első, házilag készült hangszórója volt. Ehhez egy budapesti ismerőse révén jutott hozzá. S hogy mi a szép ebben a hobbiban? Szabó Zoltán könnyen megadja a választ.
– Amikor valahonnan egy ütött-kopott, kifuserált, egérrágta rádiót kapok, akkor addig-addig bütykölök rajta, míg megszólal. És ha recsegve-ropogva is, de lehet rajta adást fogni, az nagyszerű érzés. A rádiókon tulajdonképpen a történelmet is nyomon lehet követni. A tranzisztor megjelenése, vagy a horogkeresztes ábrázolás mind-mind egy történelmi fordulót jelentenek. Érdekes például, hogy azokban az időkben, amikor megszabták, hogy mit hallgathat az ember, csak egy gomb volt a dobozokon, és ahogy enyhült a helyzet, úgy jelent meg még egy, majd még egy kapcsoló, végül az állomáskeresőt is rendszeresítették.
Szabó Zoltán szerint ez a hobbi addig űzhető, amíg hely van hozzá. És ha álmai megvalósulnak, akkor egyszer egy babóti kis rádiómúzeumban mutathatja be értékes és érdekes gyűjteményét.

A licenc sorsa

Az Orion gyár egy rádiójának licencét egy bolgár üzemnek adta el. Annak rendje és módja szerint a bolgárok le is gyártották a masinákat és eladásra Magyarországra hozták vissza. Egy vagonra valót szállítottak vissza hazánkba, aztán az eladás után kiderült: egyetlenegy sem működött közülük.
Szabó Zoltán nemcsak régi rádiókkal foglalkozik és szereli meg őket, hanem maga is talál ki különböző formaterveket, melyeket egy asztalos ismerős segítségével meg is valósít. Ilyen például egy napelemmel működő, a hangokat tisztán fogó kisrádiója is. Elég neki egy sima szobai izzó, hogy megszólaljon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öregszik a település, elkel a falugondnok

A település korábbi jegyzőjének szavaztak bizalmat októberben a rábasebesi választók, így Mizser… Tovább olvasom