Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Hamarosan indul az idősek klubja

A közösségi összetartozás erősítésére büszke falujában Zöld Péter szilsárkányi polgármester. Aktívak a civil szervezetek, összefogással állítottak Wass Albert-szobrot és fejlesztettek az óvodában.

A szilsárkányi polgármester jó eredménynek tartja, hogy költségvetésük az év végére is egyensúlyban maradt. Likviditási gondjai az önkormányzatnak nem voltak. Igaz, jegyezte meg Zöld Péter, megpróbáltak takarékoskodni, a kiadásokat minimálisra csökkenteni. A községvezető kiemelte: falujában a közösségi összetartás egyre erősebb.

– Egy település életében vannak szemmel látható és szemmel nem látható, csak érzékelhető eredmények – fogalmazott Zöld Péter. – Szilsárkányban sikerült e kettőt egyesíteni. A Wass Albert-szobor felállítására gondolok. Széles körű, a község határait is átlépő összefogással valósítottuk meg.
A látható eredmények között a polgármester megemlítette: pályázati támogatással játszóteret építettek, melyet ősszel adtak át. A Béke utca burkolatát murvával látták el, gondolva a későbbi útépítésre is. Fejlesztették az óvodát, szintén a helyiek összefogásával. Ennek keretében például felújították az udvari fürdőmedencét. Az önkormányzat a vizesblokkot korszerűsítette az intézményben. Ezzel gyakorlatilag minden feltétel adott a már engedéllyel rendelkező, egységes bölcsőde-óvoda működtetéséhez. Váratlan kiadást jelentett az oviban a kazán cseréje. Emiatt a temetői urnafal megépítése elmaradt.

Az elmúlt esztendő nagy eredménye Zöld Péter szerint a Wass Albert-szobor. Közösségi összefogással állították.
Az elmúlt esztendő nagy eredménye Zöld Péter szerint a Wass Albert-szobor. Közösségi összefogással állították.


– Büszkén beszélek a szilsárkányi civil szervezetekről. Tíz egyesületünk, csoportunk van. A legújabb a polgárőrség, januárban pedig megtartja első összejövetelét az idősek klubja is. Működésük, együttműködésük szintén az összefogásról, az összetartozás erősítéséről szól. Ugyancsak büszke vagyok egy Szilsárkányban elindított kezdeményezésre. Ez már országos volt, és a határokon átnyúló. A kolozsvári, Házsongárdi temető megmentéséről van szó, amihez összesen közel egymillió forintot sikerült gyűjtenünk. Tőkés Erzsébet, a sírkertet védő alapítvány vezetőjének kérésére köszönetet mondok mindazoknak, akik támogatták céljaikat. Az is örömet okozott, hogy erdélyi barátaink falunkban tettek állampolgári esküt. Biztos vagyok benne, hogy hosszú távú kapcsolat alakult ki közöttünk. Valamennyiüket tiszteletbeli szilsárkányivá fogadtuk. Ők ezt értékelik, és tisztelik a községet, a helyieket.
A jövőről szólva Zöld Péter elmondta: érdeklődve és kissé félve figyelik a közigazgatás várható változásait, az új kötelezettségeket és lehetőségeket.

Ha a körjegyzőségek lélekszámának alsó határát kétezerben jelölik meg, Szilsárkánynak lépnie kell. A polgármester úgy véli, lehetőségeik lesznek, de a végső döntést majd a helyiek érdekei szerint hozzák meg. A 2012-es tervek között szerepel a településen a szennyvízberuházás elindítása.

– Az igényfelmérés után pályázni szeretnénk. Ha sikeresek leszünk, akkor gazdálkodásunkat meghatározza majd a beruházás. Terveink készen vannak, igaz, nem engedélyezettek. Az egyéb fejlesztési elképzelésekkel meg kell várni a konkrét pénzügyi adatokat. Szeretnénk figyelmet fordítani a temetőnkre, az utak karbantartására, aztán a Wass Albert-szobor környezetét is szépítenénk – tette hozzá Zöld Péter.

Olvasóink írták

 • 5. kukszi 2012. január 19. 17:47
  „Ha, más nem is mind kettőjük gyökerei Erdélyből erednek Wass A.,és Zöld Péter polgármesteré is..
  De van ott más is pl.KIS JÁNOS Magyarország legnevesebb erdésze,akinek szülői házát falu múzeumnak újítsák fel..
  Ebben a szűkös anyagi helyzetben dicséretes a hagyomány ápolás.”
 • 4. pancser 2012. január 09. 08:45
  „Vass Albert vitatható személyének mi a köze Szilsárkányhoz, sokkal inkább magukat örökítették meg, a saját gondolkodásukat a falu vezetői. Nincsen a falunak olyan szülötte vagy a tájnak, akinek szobrot állíthattak volna?”
 • 3. embertelen 2012. január 07. 20:35
  „A kép alapján a polgármester úr több vonásban is nagyon hasonlít a szoborra. A szája például egy az egyben ugyanaz. Talán ő volt a modell, hogy olcsóbb legyen a szobor, vagy csak egyszerűen a véletlen műve?”
 • 2. sziszifusz 2012. január 07. 13:05
  „De legalább a szoboravató nyilatkozatban osztályzottak közül -a jobb magyar Szilsárkányiak.”
 • 1. kukszi 2012. január 04. 17:11
  „Zöld Péter mindig alkot valami ujjat Szilsárkányban.
  Ez a Wass Albert szobor nem semmi,példát vehetnének róla a polgár mester kollégái.
  i”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az első fodrász mestervizsga Kapuváron - Galéria

Mestervizsgát tartottak a kapuvári Berg Gusztáv szakiskolában. Tovább olvasom