Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Hamar elfogyott a Guinness-pecsenye Kapuváron - fotókkal!

Tízezer adag pecsenyével Guinness-rekordot állított fel a 40 éves város. Galéria, videók!

A Kapuváros 40 ünnepségsorozat alkalmából szombaton a várárokban reggel hat órakor kezdődött a Guinness-rekord-kísérlet, ahol a közel tízezer adag Hany Istók-aprópecsenye dél és két óra között készült el a tizennyolc négyzetméteres tepsiben. A étel nem sokkal 2 óra előtt el is fogyott.

A színpad kulturális programjai este hat óráig tartottak, majd ezt követően hét órakor a Nemjuci együttes lépett fel. A kapuvári énekes koncertjét a Bon-Bon követte.
A tízezer adag étellel egy dél-afrikai rekordot igyekezett túlszárnyalni a negyven éves város.

Galéria! Fotók: Krizsán Csaba


Szombat reggel nyolc órakor rakta be a tizenöt szakács a Kapuvári Hús Zrt.-től kapott másfél tonna húst, 300 kilogramm hagymát, 150 kilogramm paprikát, a 40 kilogramm fűszert és a többi alapanyagot a tepsibe, hogy aztán megfeszített munkával, nem sokkal dél után kész legyen a végül 1328 kilogramm pecsenye.

A kapuvári Berg Gusztáv-szakiskola szakácstanulói a főzés közepétől már többször váltották egymást a tepsi mellett, hiszen a forróság miatt nem nagyon lehetett sokáig egy helyben maradni. Az egyik szakácstanuló, Bognár Péter elmondta, a tepsi mellett nagyon meleg volt, de egy gyakorlott szakácsnak ez nem okozhat problémát, hiszen ˝civilben˝ is a meleg sütő mellett kell dolgozni. A rekord lebonyolítását jól szervezettnek tartja, a szakácsok keze alá minden oda volt készítve, hiányt semmiből nem szenvedtek.

Az aprópecsenye elkészülte után az ellenőrök jelenlétében megkezdődött a mérlegelés. Balka Balázs, Illés János és Garabné Pleszkó Valéria dolgoztak a mérleg mellett. Amikor a dél-afrikaiak által elért, valamivel több mint 1060 kilogrammot elérték, egy picit mindenki megnyugodott, a rekordkísérlet sikerült. – Innen már csak győzhetünk – mondta akkor Tóth István, a kísérlet szervezője.

A mérlegelés végeztével aztán megszületett a jegyzőkönyvezett, hivatalos végeredmény, az 1328 kilogramm Hany Istók-aprópecsenye.

Balka Balázs, az egyik ellenőr  portálunknak elmondta, hárman, egymástól függetlenül, folyamatosan jegyzőkönyvezték a sütés történéseit, percről percre írták a körülményeket. – A mérést követően büntetőjogilag is nyilatkoztunk arról, hogy a jegyzőkönyvben foglaltak a valóságnak megfelelnek – mondta.

A leírtakat aztán angolra fordítva, a felvett képanyaggal együtt küldik el Angliába, a Guinness központjába, ahol majd bejegyzik a rekordot.

A mérést követően kezdődött meg a pecsenye kiosztása. Itt azonban már tumultuózus jelenetek is kialakultak annak ellenére, hogy a népes szervezőcsapat mindent megtett az elkerülésére. A több ezer adag szinte percek alatt elfogyott, többen éthordót is hoztak magukkal.

A Guinness-rekordra főzött Hany Istók-pecsenyéből sajnos nem jutott mindenkinek, az osztást követően többen szóvá is tették ezt. A Szombathelyről érkezett Horváth Péterék elmondták, kimondottan a rekordra érkeztek Kapuvárra, sajnálták, hogy végül kóstolás nélkül távoztak a Hanság fővárosából.

Tóth István ötletgazda, a szervezők vezetője elmondta, sajnálja, hogy nem jutott mindenkinek a pecsenyéből, ám hangsúlyozta, elsősorban a rekord elérése volt a cél, a kimért pecsenyéből befolyó összeggel a helyi Király-tó Óvodát támogatták.

Hozzátette, ha már készen van a nagy tepsi, elképzelhető, hogy jövőre újra megpróbálkoznak egy Guinness-kísérlettel.

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. Aleks 2009. október 11. 12:47
  „Hát..... A Sanyi nem túl találó. Talán azért, mert lány vagyok... :D”
 • 29. rittersport 2009. október 06. 17:46
  „Kösz,Sanyi! Fel vagy véve!!!”
 • 28. Aleks 2009. október 06. 15:46
  „Jéé!!!! Rittersport 27-es hozzászólásával egyet kell, hogy értsek :) Hmmm.... Ez sem fordult még elő :)
  A többivel viszont akkor sem. :):)
  Mammamia: Hát én is ezt próbálom magyarázni, hogy inkább örüljenek, és gratuláljanak. Csak egyedül kevés vagyok :)”
 • 27. rittersport 2009. október 06. 14:25
  „echo0021!
  Menj a falusi búcsúkba,ha azt hiányoltad!!!Csújjogassál ölöget ott....ha nem ismered a zenét,akkor ne szólj szám,nem fáj...tudod!!!Mindegy elnézzük neked,de legközelebb fel kell lépned a LAgzi Lajcsival karonfogva!!!Hehehe....nehogy ne legyen néződ!!!
  u.i.: Nemjuci énekese kapuvári,és elég jó bandát hozott össze!!! Örült is neki mindenki,azért jöttek ki!!! - csak te nem! - még az öregebbek is táncoltak rá!
  A BONBON nak meg elég jók a számaik,és nagyon is jól adták elő a dalokat!!!
  Erről ennyit!”
 • 26. Mammamia 2009. október 06. 08:53
  „"A rekordkísérletet reggel hat órakor kezdik, és déltől kezdve már meg lehet kóstolni az aprópecsenyét. Várhatóan tízezer adag étel tudnak kimérni a szakácsok, amiből bárki, bármennyit vihet. A kétszáz forintos adagok árából befolyó pénzt a Király-tó Óvoda és Bölcsőde fejlesztésére ajánlották fel a rekordkísérlet szervezői." Ezt az Infnorábaköz oldalán olvastam...De a plakáton is hasonló szöveg volt. Amúgy nem tudom, mekkora mennyiség számít egy adagnak, mert ha mondjuk 30-35 dkg, akkor 1328*3, az 3984 adag. A befolyt bevétel mennyi? Akkor ki lehet számolni, hogy hány adagot sikerült kiosztani. És KÖSZÖNET mindenkinek, aki hozzájárult a GUINESS rekordhoz. Inkább örüljetek! Pusza mindenkinek!”
 • 25. antistar 2009. október 06. 08:25
  „Még az előbbi írásomho: ha csak tízezer adag, akkor is kettő millió.”
 • 24. antistar 2009. október 06. 08:18
  „1328kg az (ha 10 dkg egy adag) 13280 adag.
  200 ft- tal számolva 2656000,-ft ( azaz kettőmillió hatszázötvenhatezer forint)
  Biztosan jól jönne valamelyik ovinak.
  Ha viszont ennél kevesebb lesz az adományozni szánt összeg,
  akkor, vagy a husi nem volt annyi, vagy nagyon elrontottak valamit...

  Azért kiváncsi leszek,hogy egyáltalán közlik e majd a tisztelt szervezők a befolyt összeg nagyságát?!
  És még mielőtt bárki belém kötne, én nem kritizáltam senkit és semilyen munkát, sőt, gratulálok a szervezőknek,
  csak kiváncsi lennék!”
 • 23. rick 2009. október 06. 07:44
  „21.

  Milyen 40 misi? Tudtommal a 40 az évek számát jelentette, nem a ráfordított összeget.
  Nem jelentkezgetni kellene, hanem csinálni valamit. Az KIABÁLÁS meg a na majd jövőre duma helyett is.
  Zenekarok jók voltak. Sátor azért nem ártott volna, a nyárnak már vége van, hamar ´sötétedik´.”
 • 22. echo0021 2009. október 05. 23:37
  „Gratulálok az Ivik legénységének és a segítőknek!

  ....viszont a szervezőket sokan kritizálják....én is szólnék néhány szót:
  -gratula a szervezésért,viszont lehet,h ahol a főszervező ténykedett ott csak orgona szólt!....:

  Nemjuci....tudom,h kapuvári származású,de könyörgöm!!??... városavatóra ..?.....Zenéhez értő ember szervezte a műsort!!

  Olyan rétegzene, hogy ihajjjj! szegény közönség nem is tudta mit kell csinálni erre a zenére!!...Aztán BON-BON...bizonyították,h régen ment a szekér,de már nem!!

  Az Í-re a pont DJ.........,Stockholmban király,de itt ...??Ha Nemjuci tétegzene akkor ez a LIGHT HAUSE???.....néztek is a kapuváriak neki......nem sokan tudták,h ehhez 2 bogyó kéne és jó lenne!

  Vették is a lapot!!...meg a kalapot!

  mindenki elment 11 után haza!!(...elment??...takarodott!!...NEISHALLJAM!!)

  Hát ezért is lehet gratulálni !

  Remélem többet nem bíznak rád ilyet!!

  A Szent-Anna templomban egy jó koncertet!”
 • 21. rittersport 2009. október 05. 22:48
  „JAJ,MICSODA OKOS EMBERKÉK...NYISSÁTOK TI KI A SZEMETEKET,MERT NEM LÁTTOK A BUZGÓSÁGTÓL!!! 40 MISIBŐL EZ TELLETT?? nEM SZIDOTT SENKI SENKIT,CSAK LEHETNE JÓT IS CSINÁLNI EGY KIS SEGITSÉGGEL,JELENTKEZNÉNK SEGITENI,DE ELUTASITÁST KAP MINDENKI...MAJD JÖVŐRE!!!gRATULA A KÉT ESTI ZENEKARNAK!!!”
 • 20. dokitomi 2009. október 05. 21:43
  „Háááááát ezt a moslékot és az emberek hozzáállását nemigen kommentálnám....”
 • 19. Tisztánlátó 2009. október 05. 20:11
  „moderálva sértő”
 • 18. Aleks 2009. október 05. 16:37
  „Hozzászóló:
  Igen, ezzel teljesen egyet értek. Nekem az nem tetszik, hogy mindenki a szervezőket bántja. De senki nem áll sorban, hogy segítsen, adjon esetleg ötleteket. Pedig ahogy elnézem rengeteg okos ember van. Rittersporttal az élen. Akinek eddig semilyen program és szervezés nem teszett. Legyen szó bármiről. Hajrá. Lássuk az ötleteket, és ami nagyon fontos, szervezd is meg. Aztán utána lehet kritizálni... És Rick-kel megint teljes mértékben egyet értek. Szinte csak kapuvári személyek, cégek vettek részt. Rittersport. Talán be kellene jelentkezned egy szemészhez...
  Mielőtt bárki megvádolna "hazabeszéléssel", semmi közöm sem a szervezőkhöz, sem a programokhoz. Csak egy átlagos kapuvári vagyok, akinek elege van a folyamatos sárdobálásból. Igenis, fejlődik városunk a programok terén is! Csak ki kellen nyitni a szemünket emberek.”
 • 17. mega 2009. október 05. 15:46
  „Átutazóban megálltam , és pont az osztás kezdetére értem oda. 3 percig néztem és már mentem is .
  Szánalmas és szégyenletes volt az éthordósok csoportja. Harc a potyáért :)
  Olvastam 10 000 adag 500 ember megette -elvitte / ennyire saccolom az ott levőket .”
 • 16. rick 2009. október 05. 15:01
  „14.

  Ahogy én láttam, meglepően sok kapuvári cég támogatta a rendezvényt vagy magát a rekordkísérletet. A sütésben sok kapuvári (iskolák, óvónők, cégek, civilek) dolgoztak együtt, a kaja elnevezése is Kapuvárhoz köthető. A híradóba is bekerült a város ezzel az eseménnyel, és nem az esti (amúgy nagyon jó!) koncertekkel. Ez sem nem túl gyakori a helyi rendezvények esetében. Szervezőknek gratula, kritikusok lehet überelni, 1350 kilóval már lehet.”
 • 15. Hozzászóló 2009. október 05. 14:22
  „Kedves Aleks! Semmi baj nem lett volna, ha az emberek, most jelesül a kapuváriak tudnának viselkedni és egy ilyen eseményt nem arra akarna bárki (mindenki) felhasználni, hogy előre a fagyasztóba tehesse a karácsonyi vacsorát. Nekem eszembe se jutott edényeket kicipelni, pedig tudtam, hogy többet is lehet vinni, mint egy adag. Azt viszont nem gondoltam, hogy az ország ilyen nyugati szegletén is ennyire magyar a magyar. Természetesen nem győzöm hangsúlyozni, hogy tisztelet a kivételnek!”
 • 14. rittersport 2009. október 05. 13:05
  „Örülök,ha jól laktatok.ÉN ettem otthon,mert tudtam,hogy nem marad,meg nincs az az Isten,amiért én sorban állok ilyen tolakodó közegben.
  Szervezésről annyit,hogy megint semmi köze nem volt KApuvárhoz!!! (nagyjából)
  Még szerencse,hogy az este két vendég zenekara nívós zenét játszott,mert bukták volna a mutatványt ismét!!!
  Nem kéne legközelebb segitséget kérni a lakosságtól a szervezésben???
  Szívesen segít bárki!!!Tutira!”
 • 13. Aleks 2009. október 05. 11:11
  „Én is kapuvári vagyok, nem "vidéki", nem "földműves foglalkozású" ember. És engem is "oda evett a rosseb ezen a szép szombati napon". Akkor ezek szerint én is paraszt vagyok, és százszor különb nálam mindenki. Nem ettem egy falatot sem mert lecsúsztam róla. Mégsem nyavajgok, hisztizek. Inkább gratulálok az elért sikerekhez. Mert kapuvári vagyok. Nem volt kötelező ideutazni. Mert hogy említetted, hogy utaztál egy csomót. Állj oda legökezelebb a gáz mellé, és csinálj fincsi Hany Istók-pecsenyét. Magadnak. Még az üzemanyagra sem kell költeni. Na meg a drága időd sem fogy az utazással, meg kaja is jut. Beteszel egy DVD-t, vagy csámcsogva nézed az utca népét, és már a program is meg van. Helyben. Ennyi.
  Nem hiszem, hogy a szervezőket kellene szidni. Először csináltak ilyet. Belátták, hogy ez így nem volt a legtökéletesebb. Mindenki a saját hibájából tanul. A legközelebbi kísérletnél, majd figyelembe veszik e tényeket. De visszapörgetni az időt, hogy jusson neked némi falat, nem tudják. Így szerintem ez a sárdobálás felesleges. Bár már megszokható, hogy ebben a városban úgy csinálni valamit, hogy az mindenkinek tetszen, lehetetlen. Mert mindig vannak okoskodók, akik annyiszor rendeztek már hasonló programokat, meg túl vannak pár tucat Guinness-rekordot kísérleten, így ők teljesen profin tudnak véghez vinni mindenfajta "népünnepély"-t.
  Hmmm... ki is a paraszt?”
 • 12. Mikkamakka 2009. október 05. 09:43
  „Először is gratulálok a szakácsoknak és a kísérlet sikeréhez is.
  Legközelebb talán nem a leg.... embereket kellene beállítani, hogy ügyeljenek a népre.
  Rendes sorokat kellett volna kialakítani az osztogató helyekhez, mert összevissza tódult a nép és fél óra után azt vette észre az ember, hogy hátrébb áll, mint amikor elkezdte. A szervezés kritikán aluli volt.
  Ebben az országban semmit nem szabad úgy megszervezni, hogy korlátlanul hazavihető. Ha valaki 20 adagot akar, akkor egye meg ott a "kis" családjával a "kis" tányérjában. Nem tudom, hogy mitől lesz valami helyi mulatság, ha egyes .... 12 literes kocsonyafőző fazékban cipelik haza az éves húsadagot, merthogy ilyen is volt. Emiatt kenyér és savanyúság persze nem fogyott. Én egy szem tányérral szerettem volna enni, közben nézve a fellépőket. Mindezért utaztam egy csomót, fél órát sorba álltam, majd az orrom előtt a nyanyák megpakoltak három darab ötrészes éthordót, meg két fazekat, aztán el is fogyott. Ennyi.
  Az egész rendezvény úgy nézett ki, mint amikor a hajléktalanoknak rendeznek kajaosztást a népkonyhán. A kulturálatlan ... pedig másokra nagy ívből sz**va cipelték el tonnaszám a kaját. Ez ám a nagy helyi népünnepély Kapuvár várossá válásának évfordulóján. Sajnos attól, hogy valami város, még lakhatják parasztok. Egyúttal elnézést kérek a vidéki, földműves foglalkozású emberektől, akik százszor különbek, mint az a kapuvári ...., akit oda evett a rosseb ezen a szép szombati napon. <moderálva...>”
 • 11. füstbement 2009. október 05. 08:16
  „Én csak egyet nem értek!Hol van nyilasmisi, a füstölők védőszentje?nem zavarta a sütéshez használt tüzifa égetéséből származó égéstermék?:)))Gondolom ott a tűzhely mellett kibírtad azért a pár éthordónyi pecsenyéért...

  Amúgy gratula a rendezvényhez, a kajaosztással meg rutinosabbak lesznek legközelebb a szervezők.”
30 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Turisztikai fejlesztés a Füzesben

Sopronnémeti - Több mint hárommillió forintos turisztikai fejlesztést végzett el az önkormányzat. Tovább olvasom