Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 19°C Még több cikk.

Hallásszűrés kisbabáknak Csornán

Echocheck-program keretében tizenkét magyar egészségügyi intézmény jutott újszülöttek hallásvizsgálatára alkalmas készülékhez – köztük a csornai Margit Kórház is.

A Lions Clubok Magyarországi Szövetségének Echocheck-programja keretében tizenkét magyar egészségügyi intézmény jutott újszülöttek hallásvizsgálatára alkalmas készülékhez – köztük a csornai Margit Kórház is.

A magyar Kórházaknak most átadott tizenkét hallásvizsgáló berendezés árának felét a Lions Clubok Nemzetközi Alapítványától (LCIF) elnyert pályázat fedezte, míg másik felét maguk a Kórházak, a szponzorok és a magyarországi Lions klubok hozzájárulásával sikerült előteremteni. A tizenkét eszköz együttes értéke mintegy 13,5 millió forint. Ezeket a napokban Treiber Ágota, a Lions Clubok Magyarországi Szövetségének kormányzója és dr. Bárándy Zsuzsa, az Echocheck-projekt vezetője Budapesten adta át a Kórházak képviselőinek.

A súlyos vagy teljes halláskárosodás az egyik leggyakoribb születési rendellenesség.

A magyar felnőttek között minden tizedik nagyothalló, százezer csecsemő közül pedig százan jönnek súlyos nagyothallással a világra.
Mivel már az első hat hónap alatt a gyermeket érő ingerek is kritikusak a beszédfejlődés, beszédértés kialakulása szempontjából, így igen fontos a szűrés. Az Echocheck készülék a hangingerek hatására a belső fül külső szőrsejtjeinek működése során keletkező és a külső hallójáratba vezetődő hangjelenség mérése és analízise alapján működik. Ez a szervi alapú halláscsökkenés diagnózisát teszi lehetővé, s így már újszülött csecsemőknél, háromnapos korban is alkalmazható. A halláscsökkenés gyakran azonnal, hallókészülék segítségével korrigálható.
Az újszülöttek hallásvizsgálatát a társadalombiztosítás nem írja elő és nem támogatja. A Lions Echocheck-projektje egy lépés afelé, hogy minden hazai újszülöttosztályon legyen lehetőség a csecsemők halláskárosodásának korai szűrésére.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A játékokat 2008-ig kell szabványosítani

Az önkormányzatoknak 2001 óta van lehetőségük játszótér építéséhez, fejlesztéséhez pályázati támogatást szerezni. A szakemberek szerint a kisebb települések nem tudtak élni ezzel, mivel a szükséges önerő általában hiányzott. A meglévő játszótereket viszont minősíttetni kell, és az előforduló hibákat ki kell javítani. A Kisalföld Németh László játszótér-felülvizsgáló szakértőt kérdezte: milyen állapotban vannak a gyerekek játékai? Tovább olvasom