Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

Halaszthatatlan az együttműködés

Két éve, az alakulásakor megfogalmazott elképzelések jelentős részét már megvalósította a hét rábaközi település alkotta komplex közoktatási körzeti társulás. Tennivaló azonban maradt az elkövetkező időszakra is.
Hét település – Csorna, Acsalag, Bogyoszló, Farád, Magyarkeresztúr, Potyond, Rábatamási – önkormányzatának részvételével két évvel ezelőtt komplex közoktatási körzeti társulás alakult. Csitkovics Gyula szakreferenst, a csornai polgármesteri hivatal főmunkatársát a kétéves tevékenységükről kérdeztük.

A szolgáltatásokat közelebb hozni a régióhoz

– A társulat megalakulásakor többek közt azt a célt tűztük magunk elé, hogy a pedagógiai szakmai szolgáltatásokat közelebb hozzuk a régióhoz – kezdte a szakreferens. – Szorgalmaztuk helyi továbbképzések, előadások szervezését, versenyeket, vetélkedőket támogattunk, fontosnak tartottuk a körzeti információs rendszer működtetését, a körzet munkaközösségei munkájának segítését. Nem kevésbé fontosnak tekintettük közreműködésünket az intézményfenntartói döntések előkészítésében, valamint a pedagógiai szakszolgálati feladatok ellátásának teljessé tételében. Kiemelendő ezek közül a logopédiai, gyógytestnevelési ellátás, illetve nevelési tanácsadás megszervezése.

Versenyszervezés, eszközbővítés

Csitkovics Gyula szerint a társulat megalakulásakor vázolt elképzelések közül többet sikerült megvalósítani. Az oktatási intézményekben a minőségbiztosítási rendszer létrehozásához tanfolyami segítséget nyújtottak a megyei pedagógiai intézet bevonásával. Előadásokat, konzultációkat szerveztek aktuális pedagógiai, munkaügyi kérdésekről. Több pályázatot benyújtottak, s így sikerült pénzt szerezniük versenyek szervezésére és eszközbővítésre. Az önkormányzatok évi befizetéseiből szerény támogatást nyújtottak az intézmények kötelező eszközbeszerzési tervének végrehajtásához. Tapasztalatszerzés céljából ellátogattak a szentgotthárdi közoktatási körzetbe és aktuális oktatásügyi kérdéseket tekintettek át az intézményvezetői értekezleteken.
– Arra kevés volt a két év, hogy az összes célunkat elérjük – jelentette ki a szakreferens. – Az elkövetkező időszakban közös igény alapján intézményközi munkaközösségeket szeretnénk létrehozni, évente egy szakmai pedagógiai napot megszervezni, és továbbra is segíteni akarjuk a minőségbiztosítási teamek működését az intézményekben. Ki kell alakítani a körzeti információs rendszert, mert erre eddig nem került sor. A Rábaközben a nevelési tanácsadó helyzete megoldatlan, ezért elsősorban a megyei önkormányzat segítségét várjuk. A megyében több közoktatási társulás működik, de csak a szomszédokkal van napi kapcsolatunk. Két-három év alatt felhalmozódott annyi tapasztalat, amit megoszthatnánk egymással, ezért a kistérségi közoktatási társulások között halaszthatatlan az együttműködés.
A társulási szerződés értelmében van lehetőség a résztvevők körének bővítésére. De a felvételhez a társulást alkotó hét önkormányzat egyöntetű nyilatkozata szükséges.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még mindig látni politikai plakátokat

A parlamenti választások után három hónappal még mindig látni politikai hirdetéseket Csorna utcáin.… Tovább olvasom