Kisalföld logö

2018. 07. 21. szombat - Dániel, Daniella 17°C | 30°C Még több cikk.

Halaszthatatlan a felújítás

Elodázhatatlanná vált a rábacsécsényi templom felújítása. A pénz azonban nem áll rendelkezésre.
Régóta – a helyiek szerint több évtizede – gondot okoz Rábacsécsényben a katolikus templom egyre romló állaga. A legutóbbi statikai szakvélemény szerint azonban – amely 2003-ban készült – sürgetővé vált a felújítás.

Tavaly szerkezetileg megerősítették az épületet 5 millió forintból. Ám ezzel még nem oldódott meg a probléma.
Szarka Gábor plébános lapunknak elmondta: szükség lenne a tetőzet, azon belül az összekötő gerendák cseréjére, továbbá el kellene végezni a belső festést. De ezen kívül is vannak apróbb javítanivalók, például két ablak vélhetően még a háború idején sérült meg, azokat is jó lenne kicserélni.

– Ezek a munkálatok jelentős összeget igényelnek – tette hozzá a plébános. – Kértünk támogatást az egyházmegyétől is, de sajnos nem tudnak segíteni. Gyűjtést kezdeményeztünk a hívek körében, ez jelenleg is folyik. Kérjük a Rábacsécsényből elszármazottak segítségét is. Az önkormányzati képviselők felajánlották az éves tiszteletdíjukat, amit a polgármester kiegészített 900 ezer forintra.
„ Ahhoz, hogy a templomot megfelelő állapotba hozzuk, még legalább 7 millió forint kellene."

A lelkipásztor hozzátette: az egyházközségi képviselőkkel abban állapodtak meg, hogy személyenként ötezer forintot kérnek a hívektől. Jelenleg körülbelül 300 olyan ember van, aki egyházadót fizet, így optimális esetben 1,5 millió forint jön össze. Tehát a felnőttek segítségére számítanak, ellentétben a faluban terjedő rémhírekkel, hogy a gyerekektől is pénzt kérnek. A támogatást be lehet fizetni az egyházmegyei alapítvány számlájára is, így az levonható az adóalapból.
Szarka Gábor szerint hasonló gondokkal kell szembenézni Rábaszentmihályon is, ahol a tető és a torony szorul felújításra és ez mintegy hatmillió forintba kerül. A hívek körében itt is gyűjtést szerveztek, ám a kilátások azért jobbak, mint a szomszédos településen, mert több család is nagyobb összeget ajánlott fel.

Kovács József polgármester levélben fordult a rábacsécsényiekhez és az elszármazottakhoz, támogatást kérve a templomfelújításhoz. Mint fogalmazott, a szerény anyagi lehetőségekkel rendelkező önkormányzat nem képes pótolni a hiányzó összeget.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A földtulajdonosok nem ellenzik a szélerőműveket

A Rábaközben is egyre több településen vetődött fel szélerőműparkok építésének gondolata. A beruházók a községi vezetőkkel egyezkedtek és a földtulajdonosokat is megkeresték. Az elképzelések szerint többek között a kapuvári, a bágyogszováti, a rábapordányi, a Dél-Rábaközben pedig a ciráki, a gyórói, a dénesfai és a répceszemerei határban foroghatnak a lapátok. Tovább olvasom