Kisalföld logö

2018. 11. 17. szombat - Hortenzia, Gergő -1°C | 7°C Még több cikk.

Hagyományos tor Vásárosfalun

Dél-Rábaköz - Szinte az egész települést megmozgatta a szombati disznóvágás Vásárosfaluban. A program reggel hét órától az éjszakába nyúlt.
Reggel hét órakor az úgynevezett „fogópálinkával" kezdődött az évek óta megrendezett hagyományos disznóvágás Vásárosfaluban. Az egész napos program szinte a dél-rábaközi kistelepülés teljes lakosságát megmozgatja. Míg a férfiak a Molnár Sándor polgármester által felajánlott, bő másfél mázsás disznóval foglalatoskodnak, a falu asszonyai a konyhában készítik elő a feldolgozás kellékeit.

A disznót igyekeztek a hagyományoknak megfelelően levágni, ezért például szalmával pörzsölték, melyhez a lángot a gyermekek által gyújtott „kistűzről" vitték. Ahogy az egyik helybéli megjegyezte, „tekintettel a mai gázárakra, talán olcsóbb lenne, ha máskor is szalmát használnának".

Vásárosfaluban őrzik a disznóvágás hagyományait.

A pörzsölés után az úgynevezett rendfára függesztették a disznót, majd Tompa Attila, Pallag János és Tuba Pál vezetésével megkezdték a bontást. A település lakói ezalatt felelevenítették nagyapáik disznóvágásait, elmondásuk szerint akkoriban a vágás és a teljes feldolgozás az éjszakába nyúlt.

Szombaton azonban kicsit gyorsabbak voltak a vásárosfaluiak, délelőtt tíz órakor már frissen sütött májjal kínálták az addigra szépszámú vendégsereget, akik közt a szomszédos településeken élőkön kívül osliakat, páliakat is köszönthettek a vendéglátók.

Az elkészített hurkát és kolbászt egy esti, toros vacsorán kóstolták meg a helybéliek és vendégeik, majd – hogy tartsanak valamit a régi hagyományokból – zenével, éjszakába nyúló beszélgetéssel zárták a programot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egész évben ünnepelnek a csécsényiek

Rábacsécsény - Ünnepségsorozattal emlékeznek meg a rábacsécsényiek községük első írásos említésének… Tovább olvasom