Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Hagyományőrző aratás Szilban

Hat hazai és egy erdélyi csapat részvételével tartották a minap a hagyományos szili aratóversenyt, ahol a rábacsanakiak bandája bizonyult a legjobbnak. Működött a régi cséplőgép is. Az egyik marokszedő akár ˝élesben˝ vállalná ezt a munkát.

Az Erdélyből érkezett vendégek mellett hat rábaközi csapat részvételével, pályázati forrásokból rendezték meg a minap a hagyományos szili aratóversenyt.

– Szűkebb pátriánkat a csornai, a kónyi, a rábacsanaki, a rábapordányi, a szilsárkányi és a szili csapatok képviselték, Erdélyből pedig Jobbágytelkéről érkeztek aratók – mondta a rendezvény szervezője, Schwarczkopf Gyula.

Maga a program már az aratás előtt egy nappal néptáncfesztivállal kezdődött, majd másnap az aratók és eszközeik megáldása után kezdődött a kemény munka. Az egyik marokszedő, Lengyel Ildikó megjegyezte: nem irigyli az ősöket, akkoriban talán inkább mostani foglalkozását, a könyvelést választotta volna, ám tekintve a jelenlegi hazai valóságot, most inkább elmenne marokszedőnek.

Lengyel Ildikó (balról a második): A jól kötöző asszonyokat a kévébe kötözték.
Lengyel Ildikó (balról a második): A jól kötöző asszonyokat a kévébe kötözték.

– Igazi csapatmunkát végeztünk, két kaszással, két marokszedővel, valamint egy-egy kötözővel és kötélterítővel – mondta Lengyel Ildikó. Kiemelte, a jól dolgozó marokszedőket régen bekötötték a kévébe (vele is megtörtént most) és eső esetén a férfiakkal befeküdhettek a „kepelikba". A kézi aratást követően bekötötték a kévéket, majd kepébe összehordták. Utóbbiakat a lovas szekerek vitték az asztagrakás helyszínére, ahogy régen.

– A szili aratás egyik különlegességeként aztán az asztagba rakott kévéket egy traktorral hajtott masinálógéppel csépelték ki, a művelet sok érdeklődőt vonzott – mesélte Schwarczkopf Gyula.

A cséplés után aratófelvonulás következett a község utcáin, ahol a búzakévékkel megrakott szekereket a traktorral vontatott cséplőgép követte. Nem kisebb sikerrel, mint az őket követő aratóbandák vonulása, szép aratókoszorúikkal.

Szili aratás: A kemény munkában hét aratóbanda vett részt.
Szili aratás: A kemény munkában hét aratóbanda vett részt.

Schwarczkopf Gyula azt mondta: az aratás értékelőinek nehéz munkája volt, hiszen a jobbára idősebb korosztályból kikerülő résztvevők közül korát meghazudtolva mindenki a legjobbat nyújtotta. Az eredményhirdetéskor aztán a rábacsanakiak bizonyultak a legjobbnak, a sziliek és a rábapordányiak előtt. Utóbbiak között a 91 éves Balázs Mihály legutóbb még kaszált, az idén kötözőként dolgozott aratóbandájában. Jobbágytelke aratói különdíjat kaptak szép, látványos, a rábaközi emberek számára különleges kepéjükért.

– Zárásképpen elmondható, a Szili Hagyományőrző Együttes tagjai, a szili idős bokrétások feladatuknak érzik a régi hagyományok újjáélesztését, bemutatását – jelentette ki a rendezvényről Schwarczkopf Gyula.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyház, gasztronómia és kézművesség

˝Leköltözünk a völgybe˝ szlogennel gasztronómiai, kulturális és szakrális programokkal indulnak… Tovább olvasom