Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Hagyománygyűjtők Vitnyéden

Vitnyéd - Négy napot töltöttek Vitnyéden, Bágyogszovátra és Soborba is ellátogattak az ELTE Bölcsészettudományi Kar Néprajzi Intézetének fiatal hagyománygyűjtői. A Dr. Verebélyi Kincső egyetemi tanár és Volner Nagy Melinda doktorandusz hallgató által vezetett gyűjtőcsoport értékes kincsekre bukkant. Galéria.
Értékes információkat gyűjtöttek a táncokról és táncéletről, viseletekről, népdalokat, balladákat vettek fel a Rábaköz néhány településén az egyetemisták, de számos fotó is előkerült. A fiatalok vezetője Volner Nagy Melinda elmondta, Vitnyéden Török Ferencné Kocsis Teréziával készítettek interjút, majd Simon Péterné Rabi Terézia és Nagy Istvánné Rozika néni mesélt régi emlékeikről, többek közt néhány ismert ballada típus meglepően teljes változatát is elénekelték, így a Halálra táncoltatott lány, Sobri Jóska és a Barna Pista balladáját. Tóth Istvánné Panni néni pedig további dalokkal, gyerekjátékokkal és csúfolódókkal gazdagította a fellelt értékeket.

Korzenszky Tamás, Volner Nagy Melinda, Szabad Boglárka, Kalina Veronika.
A gyűjtők: Korzenszky Tamás, Volner Nagy Melinda, Szabad Boglárka, Kalina Veronika.


Az ifjú kutatók Bágyogszováton a „Céhre mulatni" népszokás nyomába eredtek. E szép búcsúi hagyomány 1954-ig élt, amelyről Mészáros Péter és Boros József visszaemlékezéseit rögzítették, illetve az ifjabb generációból verbuválódott alkalmi legénycsoport járta el.

Hagyománygyűjtők Vitnyéden
A gyűjtésvezetőtől megtudtuk, egy akadémiai (ma MTA Zenetudományi Intézete) anyag szolgáltatta gyűjtésük alapját, amely az ötvenes évek elejéről származik, és egy kiterjedt rábaközi táncgyűjtést ír le. „Minket főleg az érdekelt, hogy az 1950-ben rögzített anyagból mi változott, illetve mennyire sikerült épségben megőrizni a hagyományokat."

A gyűjtésből dokumentáció készül, amelyet Vitnyédnek is felajánlanak.

Köszönet

A fiatalok (Volner Nagy Melinda, Kalina Veronika, Szabad Boglárka, Korzenszky Tamás) köszöni a segítséget a vitnyédi Kantár Fogadó vezetőjének Ambrus Leventének, a vitnyédi önkormányzatnak, Zsámbokiné Buday Annának és ifj. Zsámboki Lászlónak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cáfolják Csornán az óvodai járványt

Csorna - Az intézménynek van pénze mosó- és tisztítószerekre, a higiénia megfelelő. Nincs és nem is… Tovább olvasom