Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Hagymások: jó hírek nélkül

Hagyományos szakmai napját tartotta a minap Bősárkányban a Hagyma Terméktanács, ahol bemutatkoztak a növényvédőszer- és vetőmag-forgalmazó cégek képviselői is.
Füleki László, a terméktanács titkára a Kisalföldnek elmondta: nehéz esztendőt tudhatnak maguk mögött a termelők, főleg a magról vetett, országosan körülbelül négyezer hektáron termett hagyma tekintetében adódtak gondok.
A titkár rámutatott: a szeptemberi 120 – 150 milliméter csapadék akadályozta a betakarítást, miközben elkezdődött a csírásodás és a gyökeresedés, s ez a minőség romlásához vezetett. Ezért és a várható értékesítési nehézségek miatt a termelők körében a pánik jelei mutatkoztak. Az árak szeptemberben és októberben húsz forintra csökkentek, de előfordult, hogy 8 – 10 forintért adták el a hagymát a termelők.

Beszűkült az export

A csírásodás következtében az ipari felhasználás lehetősége is beszűkült és exportálni is nehezebben lehetett a hagymát. Mindössze tízezer tonna talált vevőre külföldön. Ez a mennyiség rendkívül alacsony, főleg, ha azt nézzük, hogy volt már ötvenezer tonnás export is. Németországban például csak a makói dugványozott hagymát fogadták.
Füleki László elmondta, hogy az idén – csakúgy mint tavaly – 5400 hektáron mintegy 120 – 140 ezer tonna terméssel számolnak. Jelezte azonban, hogy felvásárlási ár tekintetében nem tud jó hírrel szolgálni. Ennek az az alapvető oka, hogy nem megfelelő a termelés hatékonysága. A tavalyi hektáronkénti 27 tonnás termésátlagot 40 – 50 tonnára kellene növelni. Javítani szükséges a technikai, technológiai feltételeket is.

Egyedül nem megy

Füleki László szerint rendkívül fontos, hogy a termelők termelői értékesítő szervezetekbe tömörüljenek, mert egyéni gazdaként lehetetlen talpon maradni, a versenyt állni. Azt is szem előtt kell tartani, hogy nem az egy-két hektáros termőterület az optimális, hanem a harminc-, ötven- vagy százhektáros területen hatékony a gazdálkodás.
A terméktanács titkára hangoztatta, hogy szabályozott viszonyok között kell termelni, alapvető érdek, hogy kössenek szerződést a termelők, mert ha ily módon alacsonyabb is az ár, a piac viszont biztos.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkerülőutat szeretnének

Szalay Imrével, Bősárkány polgármesterével az elvégzett és még hátralévő közösségi feladatokat… Tovább olvasom