Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 23°C Még több cikk.

Hagymások és ribizlisek rossz éve

Rábaköz, mezőgazdaság - Forgalma várhatóan meghaladja a 300 millió forintot, tagjainak száma közelít a százhoz és már több nagy üzletlánc beszállítója a Hanság–fertőmenti TÉSZ. A termelők fő növényei a hagyma, a ribizli és az alma.
A Hanság–fertőmenti Termelői Értékesítő Szövetkezetnek (TÉSZ) kilencvenhárom tagja van. A létszám az elmúlt öt évben folyamatosan bővült és gazdasági mutatóik is jók. Idén olyan eredményt kell elérniük, ami lehetővé teszi, hogy véglegesen elfogadott TÉSZ-szé váljanak.
Családi János, a szervezet elnöke úgy látja, hogy a 2008-as lesz fennállásuk legjobb éve. Forgalmuk várhatóan meghaladja a 300 milliót forintot. Ez egyébként feltétele a végleges TÉSZ-szé válásnak.

– Az egyéb előírásoknak már régóta megfelelünk, van telephelyünk, az áruk csomagolása, válogatása, osztályozása megoldott – mondta a Kisalföldnek Családi János. – Fő növényeink a ribizli és az alma, illetve a vöröshagyma. Bizakodva néztünk az idei esztendő elé, de sajnos a szezon eleji remények nem váltak maradéktalanul valóra. A ribizli esetében például úgy látszott, hogy annyi termés lesz, amennyit a piac képes felvenni. Elfogadható árakra számítottunk, de a várakozás csak a fekete ribizlinél jött be. A piros ribizlinél ez nem így történt annak ellenére, hogy szerintem a termés nem volt több, mint amennyi a vevők igénye. A feldolgozók azonban nem voltak hajlandóak emelni az árakon. Némi gyógyírt jelentett, hogy a termés magasabb volt, mint tavaly, ezért a termelők árbevétele is emelkedett. Ám ez még mindig csak arra volt elegendő, hogy ne legyen veszteséges a termelés.

Már három üzletlánc boltjaiban találhatnak Hanság–Fertő menti zöldséget, gyümölcsöt a fogyasztók.
Már három üzletlánc boltjaiban találhatnak Hanság–Fertő menti zöldséget, gyümölcsöt a fogyasztók.

A zöldségpiaccal kapcsolatban Családi János megemlítette: a vöröshagyma eladási ára a tavalyihoz képest mintegy negyven százalékkal, 40–50 forintra esett vissza.

Az időjárás, az állandó nyári esőzés sem tett jót a gazdáknak. Drágább lett a növényvédelem, sőt, akadtak, akik nem is tudták megvédeni a termést. „A vöröshagyma-termelőknek nem éppen sikeres esztendeje a 2008-as" – jegyezte meg Családi János. Van azért örömhír is a hagymások háza tájáról. A TÉSZ vezetői sok energiát fordítanak arra, hogy piacot szerezzenek termelőiknek.

– Régi vevőink megtartása mellett igyekszünk új kapcsolatokat keresni. A közelmúltban az egyik nagy kereskedelmi áruházlánc beszállítói lettünk. Így ezzel együtt már három üzletlánc boltjaiban találhatnak Hanság–Fertő menti zöldséget, gyümölcsöt a fogyasztók – újságolta a TÉSZ-elnök.
Családi János arról is beszélt, szövetkezetükhöz idén Somogy megyei málnatermelők is csatlakoztak. A megtermelt gyümölcs nagy részét úgynevezett „tálkás", 250 grammos kiszerelésben értékesítették.
A Somogyi gazdák „hozzák" a várt eredményeket, az őszi málna betakarítása jelenleg is folyamatban van.

Olvasóink írták

 • 2. Korrekt 2008. augusztus 21. 18:55
  „Tudod, a probléma ennél sokkal mélyebb.
  Sokkal efektivebbül és magasabb szinten kellene a kertészetet müvleni, én ezt látom itt nyugaton.

  A másik meg az, hogy vegyék kezükben a sorsukat.
  Szövetkezennek más termelö csoportokkal és alakitsanak új értékesitö láncot.
  Ez majdnem olyan egyszerü mint ez itt le van irva, csak tudás-rátermettség kell.
  A maffia el fog tünni, elvonúlnának keletre.”
 • 1. énírtam 2008. augusztus 18. 08:14
  „Majd elveszi a termeléstől a kedvüket a felvásárló maffia! Ahogy az árakat letöri úgy a kedvüket is a további termeléstől! Úgy, ahogy a málnával tették és az uborkával tették!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Éjszaka is javítják az utakat Csornán

Csorna - Javítják a főutak burkolatát Csorna belterületén. A munkálatok várhatóan hétfőig tartanak:… Tovább olvasom