Kisalföld logö

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -6°C | 1°C

Háborognak a vendéglátósok

Az augusztus elsejével bevezetett, úgynevezett standtörvény előírásai miatt háborognak a rábaközi vendéglátósok. Többségük elviselhetetlennek és kivitelezhetetlennek tartja az előírásokat. A vendéglősök egy része még el sem kezdte a nyilvántartást, a tapasztalatok után remélik, pár hét alatt visszavonják az egészet.
Németh Géza Kéthavi papírmennyiség a HACCP-rendszerhez és az új standtörvény előírásaihoz.
Augusztus elsejével lépett életbe az a törvény, amelyik előírja a vendéglátóegységeknek, hogy naponta kell vezetni minden italmozgást. Ez a vendéglátósok szerint azt jelenti, hogy a reggel bevezetett nyitókészletet, a napközbeni vásárlásokat és az esti zárókészletet deciliterre pontosan egy erre a célra rendszeresített nyomtatványon kell jegyezni. A többség egyelőre azt sem tudja, hogy ezeket a nyomtatványokat hogyan kell rendesen kitölteni. Ez utóbbi fogas kérdés, hisz a helytelen nyilvántartás miatt a későbbiekben komoly büntetéseket helyeztek kilátásba. A vendéglátósok ezt egy új adónemnek fogják fel.

Már sok az előírásokból

Dukai Zoltán kapuvári pizzériatulajdonos szerint a nemrég bevezetett HACCP-rendszer mellett az új előírások szinte elviselhetetlen terhet rónak a vállalkozókra. Úgy vélekedett, hogy az új törvény azért jött ki, mert a bortermelőknek erősebb az érdekérvényesítő képessége, holott a most bevezetett előírásokat eredendően rájuk szabták. Dukai Zoltán nem érti, hogy mi az értelme az egésznek, ha valaki hamis bort vesz, legfeljebb azt is beírja a nyilvántartásba és ezzel már legalizálja is.

– A beírópapírról azonban még a vám- és pénzügyőrségnél sem tudtak kielégítően nyilatkozni. Például arra sem kaptunk feleletet, hogy a sörfajtákat egy oldalon vagy külön kell nyilvántartani. Az egészből az jön ki, hogy itt minden vendéglős bűnöző, ezért egy újabb előírás ellenőrzésével még többször lehet büntetni bennünket – hangsúlyozta Dukai Zoltán. Az, hogy naponta többször kitöltse a papírokat, több mint egy óra pluszmunkát jelent neki.

Utazgatás nyomtatványért

A nyilvántartási papírokat a vállalkozóknak kell elkészíteni és a vám- és pénzügyőrség illetékes irodájában hitelesíttetni. Ezt az előírások szerint havonta kell elvégezni, de már az első alkalommal is fennakadások voltak. Ilyen tapasztalatai vannak Vezsenyi Attila vendéglősnek is. Ahogy elmondta: kétszer utazott Sopronba, először a kérelmet adta be a hivatalnak, másnap ment vissza a hitelesített papírokért. Annyit azonban megjegyzett, hogy a vámosok nagyon segítőkészek voltak. Véleménye szerint az egésznek semmi értelme. Nincs tudomása róla, hogy a környező országokban hasonló előírások lennének, pedig ezt a cirkuszt az európai csatlakozásra fogták.

„ Aki ezt az egészet kitalálta, őt kéne ide állítani reggel héttől este tizenegyig és utána csinálja meg a nyilvántartást" – mondta Vezsenyi Attila, aki szerint érdemes lenne az utakra vonulni, hogy hallassák a hangjukat.

Egy titkárnő kéne

Németh Géza kapuvári vendéglős véleménye szerint sokkal több munkát adott a két újonnan bevezetett előírás neki, mint eddig bármi a munkája során. A papírokat szinte képtelenség rendesen vezetni. Megjegyezte: lassan fel kellene venni még egy dolgozót, aki csak ezekkel a szerinte értelmetlen dolgokkal foglalkozna.
„Előkészítetlen az egész törvény, ráadásul semmit nem old meg."

Nincs új a nap alatt

Remete László csornai vendéglős véleménye szerint az egészet a borhamisítás visszaszorítására találták ki, de amíg a boltokban senki nem nézi, hogy milyen minőséget árulnak a polcokról, addig a vendéglősökre egyre nagyobb terheket rónak. Ráadásul ezt a fajta nyilvántartást már évtizedek óta megcsinálják a pincéreivel, csak éppen sokkal egyszerűbben. Remete László hangsúlyozta: a most bevezetett standolás is példa arra, hogy nem szakmai alapokon nyugszik a törvény előkészítése.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kilenc út javítására jutott pénz

Rövidesen befejezik Kapuvár belső úthálózatának idei évre tervezett felújításait. Eredetileg tíz… Tovább olvasom