Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

''Ha nem dolgoznék, belebetegednék''

Dénesfa - Maga gondozza kertjét, főz magának és bort is készít a házi szőlőből a dénesfai Horváth Lajos bácsi. Teszi mindezt 85 esztendő minden nyűgével-bajával a vállán.

„A munka egészség, aki nem dolgozik, belebetegszik" – tartja a dénesfai Horváth Lajos. A mondás élő bizonyítéka a 85 esztendős Lajos bácsi, aki korát meghazudtolva ténykedik ma is a ház körül. Kertjében egy szál gaz sincs, példás rendben sorakoznak az ágyások: bab, hagyma, krumpli, fokhagyma, paprika. Maga kapálja, egyedül takarítja be, a terményt Sopronban a piacon értékesíti.

Délelőtt kerestük fel Lajos bácsit, aki a hosszas kopogtatásra sem nyitott ajtót. „Biztos a kertben van, kerüljenek arra!" – kiált ránk egy arra járó. Igaza volt, Lajos bácsi tényleg a kertjében fáradozik. Bár, ahogy mondja, neki ez nem fáradság. Gyerekkora óta szoktatta magát a fizikai munkához. A gazdálkodás mellett később favágást vállalt, hogy családját eltarthassa.

– 280 kiló babot szedtem le, jól hozott a kert, de dolog is van vele. Mindennap öntözöm – mutat körbe birtokán Lajos bácsi. Aztán beljebb invitál bennünket. Udvarán kiterítve szárad a hagyma, a pajtában, istállóban szintén. A fokhagyma füzérbe aggatva lóg a szegen. Idős házigazdánk maga „fonja" egybe, egy-egy csomaggal tíz percig vesződik. Gyakorlott keze van hozzá.

Ha odafigyel rá az ember és megbecsüli – árulja el a titkot –, akkor a föld is „jól ád".
– Keletje van a piacon Sopronban. Viszik a magyarok is, de az osztrákok még többet – újságolja. – Minden reggel ötkor kelek, ha piacra megyek, háromkor. Három táskát cipelek, több mint tíz kilót nyom egy-egy. A buszmegállóig biciklin tolom el, a városban meg van egy emberem, aki ki segíti vinni a vásárra. Ha nem jön, akkor két táskát előreviszek húsz métert, a harmadikért visszagyalogolok. Az unokák – öten vannak – gyakran segítenek. Egy kis zsebpénzt persze csúsztatok nekik olyankor. Ha elfáradok, lefekszem, pihenek. Más elfoglaltságom nincs, kocsmába nem járok, a régi haverok elfogytak mellőlem. A korosztályomból már csak ketten vagyunk a faluban.

Aztán Lajos bácsi azt fejtegeti, hogy miként kell a kertet gondozni. 

85 esztendős ugyan, de még a rotációs kapa után maga ballag. Lajos bácsinak a „világról" is van véleménye. Tájékozott is, mert nem fekszik le úgy, hogy híradót ne nézzen a tévében.

– Igen-igen rossz világot élünk – osztja meg velünk gondolatait. – Egyeseknek persze igen jó ez. Azok tudják, hogy hova kell nyúlni, kihez kell menni. A másik rész viszont szegény, hajléktalan, munkanélküli. Úgy látom, olyanok is akadnak, akik nem is akarnak dolgozni. Mi annak idején, amikor az őszi munkákkal végeztünk, a haverokkal favágást vállaltunk. Sokszor még sötétben is kint voltunk az erdőn, mert azt mondtuk, a fűrész akkor is elmegy a fában, ha nem látjuk.

Lajos bácsi egészségével szerencsére nincs gond. Jókat eszik és a napi néhány deci vörösbort is megissza. A szőlő a ház körül terem, abból készül a házibor. Ételben specialitása a kapros-túrós rétes.

– Mostanában nincs időm főzni, de ha megkívánok valamit, megcsinálom. Egy kis pogácsát vagy tésztát hamar összeütök, és szeretem is. A napokban egy asszonytól tököt kaptam a piacon, nem tudta eladni. Itthon főzeléket csináltam belőle egy kis kaporral, sült kolbásszal. Kétszer elég is volt. Az ennivalóra azért is nincs gondom, mert a gyerekek is gyakran hoznak, hiába mondom nekik, hogy nem kell. Egy-egy deci bort megiszom, de többet nem, csak amennyi jólesik.

Lajos bácsit arról kérdezzük, mikortól kezd pihenni. „Amíg az egészségem engedi és bírom, teszem – hangzik a gyors válasz. – Sokan mondják, minek kell már nekem ennyi munka, miért nem pihenek. Nekik is azt tudom csak mondani, ha az ember nem dolgozik, belebetegszik."

Cs. Kovács Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fél házzal, de kinyitott a fürdő

Csorna - Új, ezúttal kedvező fordulatot vett a csornai „termálregény". Korábban ugyanis arról szóltak a hírek, hogy idén nem tart nyitva a helyi termálfürdő, ám a napokban jó irányba változott a helyzet és vasárnap óta ismét várja a vendégeket a létesítmény. Tovább olvasom