Kisalföld logö

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 5°C | 19°C Még több cikk.

Ha kell, tüzelőt és élelmiszert is adnak

Az önkormányzatok tartós élelmiszerekkel, tűzifával, szükség esetén készpénzzel segítik ki a helyieket. Nemcsak karácsony közeledtével támogatják a rászorulókat, hanem egész éven át.
A rábaközi önkormányzatok nem időzítik az év végi ünnepekre a helyiek segítését, támogatását. A megkérdezett polgármesterek egyhangúan úgy fogalmaztak: egész éven át készen állnak, hogy a hozzájuk fordulók gondjait orvosolják. Hol készpénzzel, hol tűzifával vagy éppen élelmiszercsomaggal.

A településeken működik és ép a szociális háló. A családvédelemmel foglalkozó szakemberek azonnal jelzik, ha valaki szükséget szenved. Így az is „képbe kerül", aki esetleg nem kér, de rászorul a segítségre.
Horváth László, Bágyogszovát polgármestere a Kisalföldnek elmondta: a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel állnak kapcsolatban. Évente két alkalommal tudnak így tartós élelmiszereket adni a helyieknek. A községben olyan is előfordult, hogy tüzelőt kértek. Ők kedvezményesen tudtak az önkormányzati utak mentén fát vásárolni. Például az idősek, egyedülállók, akik nem tudnak fát vágni, nem maradtak segítség nélkül. Számukra a helyi Tüzépen vásárolt tüzelőt az önkormányzat.

Tóth Imréné Acsalagon szintén részesült az élelmiszercsomagból, amelynek hónapokig kitarthat a tartalma.
Tóth Imréné Acsalagon szintén részesült az élelmiszercsomagból, amelynek hónapokig kitarthat a tartalma.


Acsalagon szintén tartós élelmiszerrel támogatják a rászorulókat. Szilágyi Andrásné polgármestertől megtudtuk: legutóbb huszonöt mázsa tartós élelmiszert osztottak ki, melyet uniós forrásból, a Budapesti Katolikus Karitászon keresztül kaptak. Tésztát, lisztet, egyéb tartós élelmiszereket vittek így házhoz szállítva a rászorulóknak. Első körben 231-en, legutóbb 252-en részesültek az adományból.

Németh Ottó rábcakapi polgármester érdeklődésünkre elmondta: még nem volt példa arra községükben, hogy valaki tüzelőt kért volna segélyként. Az élelmiszerre talán lenne igény – tette hozzá –, ám ők nem részesültek a pályázattal elnyerhető csomagokból.

Tárnokrétiben a lakásfenntartási támogatást kérték többen is. Ők maximum háromezer-ötszáz forintot kaphatnak. A község idős lakói egyszeri ajándékként ötezer forint készpénzt kaptak idén.

A dénesfai polgármester, Takács Lajos úgy fogalmazott: egész évben igyekeznek az önkormányzathoz fordulókon segíteni. Még választhatnak is a lehetőségek közül. Vagy tűzifában kérik a támogatást, vagy készpénzben, esetleg más, természetbeni juttatásban. „Külön karácsonyra nem osztunk ajándékot. Létezik azonban nálunk a beiskolázási segély, a gyerekek kaptak Mikulás-csomagot és mindig megtaláljuk a módját, hogyan támogassuk a rászorulókat. Nagy segítség például a falugondnoki szolgálat működtetése. Kéthetente ingyenes járat indul Kapuvárra, de igény szerint máskor is igénybe vehetik a falugondnoki jármű előnyeit. Az sem elhanyagolható, hogy civil szervezeteinket, azaz rajtuk keresztül a helyieket minden évben ötven- és háromszázezer forint közti összeggel támogatjuk" – jegyezte meg Takács Lajos.

Olvasóink írták

  • 2. ordas01 2011. december 16. 22:58
    „Kedves "alacska" olvasd el jobban!
    Azt nem írták ,hogy a 2.körben az előzőleg kimaradt lakosok kapták!
    Tehát 252-en a 460-ból és a legrászorultabbak valőszínű 2-szer!!!!!!!!!!!!!!!”
  • 1. alacska 2011. december 13. 14:00
    „Nagyon jó, hogy egyes önkormányzatok segíteni tudják a rászoruló embereket. Van ahol az egész falu kap tartós élelmiszert ld. Acsalag, ahol az írás szerint két körben 482 ember kapott élelmiszer segélyt a 460 fős lakosból. Vajon mindannyian rá voltak -e szorulva? Máshol még karácsonykor is éheznek a gyerekek, s sajnos ezeket nem támogatja senki. Az alapítványoknak meg kellene nézni kiket segélyeznek !”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Se pénz, se jegy?

Olvasói SMS - Kapuváron a parkolóórák legtöbbször rosszak. Bedobtam a pénzt, jegyet nem kaptam! Öt… Tovább olvasom