Kisalföld logö

2018. 11. 20. kedd - Jolán 1°C | 5°C Még több cikk.

Ha építenek, akkor duplán ráfizetnek

A település képviselő-testülete azért döntött a beruházásról, mert az utazók le- és felszállása balesetveszélyes a Kossuth utcában.
Buszmegálló-járdaszigetet szeretne építeni a dénesfai önkormányzat. A település képviselő-testülete azért döntött a beruházásról, mert az utazók le- és felszállása balesetveszélyes a Kossuth utcában. Esős időben pedig igencsak kellemetlen. A községi elöljárók amúgy is odafigyelnek közterületeikre, ezért fából igazán igényes buszvárót már építettek és ezt akarják továbbfejleszteni.

A semmiért kérik?

A kivitelezést megelőző eljárásban engedélyt kértek a megyei közlekedési felügyelettől is. A hatóság hozzájárult az építkezéshez, mindössze 52 ezer 600 forintos engedélyezési eljárási díj fejében. A számlát is elküldték Dénesfára azzal, ha határidőn belül nem fizetnek, az eljárást megszüntetik. A dénesfaiak felháborodtak, hiszen nem elég, hogy súlyos százezreket fizetnek ki a munkára, úgy érzik, 50 ezret most a semmiért kérnek tőlük.

Rendelet szabályozza

A közlekedési felügyelet végzése egyértelmű: a környezetvédelmi és vízügyi minisztériumi rendelet alapján az építési engedélyhez kötött útépítési munka esetén a tervet az illetékes közlekedési hatóság hagyja jóvá és az építést engedélyezi. A fizetendő összeget az útügyi hatósági eljárás díjairól szóló rendelet szabályozza. Takács Lajos, Dénesfa polgármestere szerint a rendelet rossz, a fejlesztő településeket hozza hátrányos helyzetbe.

– Ez a rendelet arra ösztönzi az önkormányzatokat, hogy ne csináljanak semmit és akkor kiadásuk sem lesz – tette hozzá Takács Lajos. – A kért összeget minden mérgünk ellenére természetesen befizettük, mert a tervünket megvalósítjuk. Persze megközelíthetjük a kérdést úgy is, hogy az önkormányzatoknak kötelessége-e egyáltalán a hasonló beruházások finanszírozása. Az út állami tulajdon, és ahogy a vasútállomásokat fenntartja, karbantartja, úgy elvárhatnánk, hogy a buszmegállókra is fordítson. Vagy ha már forrást nem adnak erre a célra, akkor legalább hagyjanak bennünket nyugodtan dolgozni és az anyagilag amúgy is nehéz helyzetben lévő önkormányzatokat ne sanyargassák még ilyen díjakkal is. A Dénesfához hasonló községeknek ez az 50 ezer forint is megterhelő, főleg, ha látjuk, hogy feleslegesen adjuk ki.

„ Fizetnünk kell"

A dénesfaiak problémája nem példa nélküli, hiszen szinte valamennyi település járt már így.

A veszkényi önkormányzat százezer forintos nagyságrendben fizetett az építési engedélyért. Matzkó János, a falu polgármestere szintén felháborítónak tartja az eljárást.

– Mégsem tehetünk semmit, mivel jogszabály írja elő és a közlekedési felügyelet csak azt teljesíti. Nehezen, szoros gazdálkodással tudnak csak az önkormányzatok fejleszteni, például utat építeni. A kiadásokat jelentősen megterheli az engedélyezési eljárás díja, de mivel ez a szabály, fizetnünk kell. A megoldás az lenne, ha megváltoztatnák a jogszabályt – jegyezte meg a veszkényi polgármester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeptembertől megoldódik az iskola ügye?

Jéger Mihály acsalagi polgármester szerint a gondok ellenére is eredményes időszakot tudhat maga mögött a falu. A megállapítást alátámasztandó elmondta: két alkalommal nyertek pályázatot a járdák aszfaltozására. Először négy és fél milliót, amihez hozzátették az önrészt, így 2003-ban és 2004-ben 8 millió 446 ezer forintot fordítottak 1380 méter járda felújítására. Tovább olvasom