Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Ha a helyit veszik, a falut segítik

Az elmúlt évben nem volt gond az árpási önkormányzati gazdaság termékeinek értékesítésével. A helyiek is tudják: ha a hazait veszik, a falut támogatják.


Nagyobb területen többen dolgozhatnak Árpáson, az önkormányzati gazdaságban. Az elmúlt hónapokban kisebb fejlesztéseket is végrehajtottak, eszközöket szereztek be. A helyben termelt portékának keletje van a faluban. A községvezetők biztatnak is mindenkit, az árpási zöldségeket használják konyhájukban.

Szabó András polgármester elmondta: 2013 az első, kísérleti esztendő volt a gazdaságban. Nagy anyagi hasznot nem hozott, de rengeteg tapasztalattal bővültek ismereteik. Az időjárásnak köszönhetően most az évszakhoz képest előbbre vannak a gazdasági munkákkal.

Az árpási gazdaságban jól haladnak a tavaszi munkákkal. Képünkön balról Horváth Lászlóné, Borbély Ferencné, Pap Mariann.
Az árpási gazdaságban jól haladnak a tavaszi munkákkal. Képünkön balról Horváth Lászlóné, Borbély Ferencné, Pap Mariann.

– A területhez emberre is szükség van, ezért a közmunkások létszámát bővítettük. Főleg azért, mert szinte mindent kézzel kell elvégezni. Körülbelül 1200 négyzetméterrel növeltük a művelt terület nagyságát, amit öten munkálnak meg – tájékoztatott Szabó András.

– Elültettük a burgonyát, a hagymát, a borsót, félben vagyunk a babbal, céklával. Nevelünk káposzta-, paprika- és paradicsompalántát is. Lesz kordonos uborkánk, termesztünk még tököt és kukoricát.

Az árpási kertészet eszközállománya sokat fejlődött. Lett permetezőjük, kapálógépük, öntözőberendezésük. Idén kisebb beszerzéseket terveznek, bár egy krumpliszedőre, illetve -vetőre nagy szükségük lenne. Vesznek fagyasztót, a káposztasavanyításhoz hordókat. A polgármester úgy véli, termékeik értékesítésével nem lesz gondjuk.

– Azt tudjuk, hogy a felvásárlók, feldolgozók nem jönnek a helyünkbe. Ezért nyakunkba vesszük a megyét. Tavaly több helyre is szállítottunk, nagyobb feldolgozóba is, bízom benne, hogy idén sem lesz problémánk. És ne felejtsük el: helyben is népszerűek az önkormányzat termékei. Azt hiszem, az árpásiak megértették, ha a miénket vásárolják, azzal a falut támogatják. Természetesen törekszünk a feldolgozásra is. Főzünk be lekvárt, készítünk többféle savanyúságot, céklát, feldolgozzuk a tököt. Természetesen sokat kell még tanulnunk, de készek vagyunk rá – jegyezte meg Szabó András.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra cserélik a negyedszázados buszt

Mozgalmas esztendők vannak a rábapordányi önkormányzat mögött. Szépültek a közintézmények, rendezték… Tovább olvasom