Kisalföld logö

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 11°C | 21°C Még több cikk.

Ha a helyiek is engedik, jön egy beruházó

Kisfalud - Nincs hiány a kisfaludi költségvetésben és nem vettek fel hitelt sem. A polgármester út- és járdafejlesztéseket tervez, ám ha a helybéliek engedik, huszonöt-harminc dolgozót foglalkoztató cég jön a rábaközi kistelepülésre.
– Megszűntek a régebbi feljelentések, egy huszonöt-harminc dolgozót foglalkoztató cég jön a faluba – mondta el lapunknak Balogh István, Kisfalud polgármestere. Idei helyzetükről szólva elmondta, megszorítani már nem tudnak, ám a költségvetésnek nincs sem hiánya, sem tervezett hitele.

– Ha röviden fejezném ki a tavalyi évünket, akkor azt mondanám, nehéz volt – tette hozzá a polgármester. A Hövejjel megalapított körjegyzőség felbomlott, amit január elejétől Mihályival kötöttek meg. – Majd egy évig jegyzőhelyettesítés volt a faluban – mondta Balogh István.

Idei helyzetükről szólva elmondta, a költségvetést könnyítik a társulások, a már említett körjegyzőség, az óvodai társulás Hövejjel, Cirákkal és Mihályival, vagy az iskolatársulás Cirákkal, Mihályival és Vadosfával. A társulások hozzájárulása így kevesebb, mint ha önálló intézményfenntartó lenne a kisfaludi önkormányzat. Idén hatvankilencmillió forint kiadás mellett ugyanennyi bevételre számít a polgármester, melynek közel fele helyi, a többi állami bevétel. A település rendelkezik tizenötmillió forintos lekötött pénzzel, melyet jobbára előfinanszírozásokhoz használnak fel.

Kisfaludi óvoda: Fejlesztik a társult intézményt.
Kisfaludi óvoda: Fejlesztik a társult intézményt.

– Büszkén mondhatom, hogy sem hosszú lejáratú hitelünk, sem költségvetési hiányunk nincs – mondta a polgármester. A költségvetésben már nem tudnak további megszorításokat végrehajtani, ahogy Balogh István kifejezte: „Nem tudunk tovább szorítani a nadrágszíjon." Idei fejlesztési terveikben utak, járdák felújítását tervezik mintegy tizennégymillió forint saját erőből, melyhez még egyszer ennyi pályázati pénzt várnak. A Leader-program forrásaiból a helyi művelődési házat újítanák fel és néhány százezer forintot szánnak a helyi óvodára is, melyre az utóbbi években már harmincmillió forintot költöttek. – Itt van már egy környezetvédelmi beruházást tervező cég, a helybéliek ellenkezése is megszűnőben, várhatóan huszonöt-harminc dolgozót alkalmaz majd a beruházó – hangsúlyozta Balogh István. Hozzátette, egyéb, hasonló nagyságrendű beruházó is bejelentkezett a településen, működési pályázataik folyamatban vannak.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Téeszcséből a káeftébe

Rábaköz - Az egykor vezényszóra megalakított téeszek jó részét mára felszámolták. A még termelők a… Tovább olvasom