Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

˝Gyüttmentek˝ meg az a bizonyos bizalom

˝Gyüttment˝ polgármesterek irányítják a Rábaköz több falujának életét is. A jelzőn persze nem sértődnek meg, tudják, hogy munkájukkal, eredményeikkel kell megszolgálniuk az őket befogadó közösség bizalmát.

˝Nem a mi kutyánk kölyke˝ – járja a Rábaközben még mindig a mondás azokra, akiket idegennek vélnek a helyiek. A ˝gyüttment˝ jelző sem ment ki a divatból faluhelyen. A legnagyobb megtiszteltetés éppen ezért talán az lehet egy településre beköltöző számára, ha vezetőnek választják meg a községben.

Acsalagon Jéger Mihály földszigeti születésűként irányítja a falu életét. Úgy érzi, a helyiek befogadták, és már nem tekintik ˝gyüttmentnek˝. 1966 óta él a községben, és ami szintén nem mellékes, felesége tősgyökeres acsalagi.

Tettem a dolgomat, a faluban igyekeztem mindenkinek segíteni, és a közösségért mindent megtenni - mondta Jéger Mihály.
Tettem a dolgomat, a faluban igyekeztem mindenkinek segíteni, és a közösségért mindent megtenni - mondta Jéger Mihály.

– Nem az számít, hogy az ember hol született, hanem az, hogy mit tesz a falujáért – fogalmazott Jéger Mihály. – Soha nem éreztem hátrányát annak, hogy nem itt gyerekeskedtem. Amikor polgármesternek jelöltettem magam, akkor sem. Tettem a dolgomat, a faluban igyekeztem mindenkinek segíteni, és a közösségért mindent megtenni. Nem felejtettem el persze azt sem, honnan jöttem. Szülőfalumat is próbáltam támogatni. Acsalagon a vezetékes víz kiépítésekor úgy terveztettük a hálózatot, hogy később Földszigetet is rá lehetett csatlakoztatni.

Tompáné Balogh Mária, Beled polgármestere kilóg még a ˝gyüttmentek˝ közül is, ugyanis még csak nem is az általa vezetett városban lakik, hanem a szomszédos Vásárosfalun. Oda pedig Undról került. Úgy véli, nem az számít, hol hajtja álomra a fejét a nap végén. Néha azért kap megjegyzéseket amiatt, hogy nem Beledben... 2002-ben a belediek kérésére indult el a választáson.

A polgármester munkáját az eredmények minősítik és nem az, hogy hol lakik - mondta Tompáné Balogh Mária.
A polgármester munkáját az eredmények minősítik és nem az, hogy hol lakik - mondta Tompáné Balogh Mária.

– A polgármester munkáját az eredmények minősítik és nem az, hogy hol lakik – fejtette ki portálunk érdeklődésére. – Beled csak úgy tud fejlődni, ha térségközponti szerepét erősítjük. Csak úgy tudunk nagyok lenni, ha minél több környékbeli kisközség csatlakozik hozzánk. Az mindegy, hogy ezek közül a polgármester melyik faluban él.

Tompáné Balogh Mária hozzátette: azt tapasztalja, hogy a belediek elfogadták őt, vidékiségével együtt. Azt mondja, 1983 óta munkálkodik Beledért is, hiszen már akkor tagja volt a közös tanácsnak. Mostani lakóhelyén is gyorsan befogadták, olyannyira, hogy 1990-től 2002-ig alpolgármesterként dolgozott Vásárosfalu jövőjéért.

Balázs Vince 2002-ben költözött Mérgesre és már a következő választáson bizalmat szavaztak neki a helyiek. A fiatal községvezető meglátása szerint inkább előnye van annak, hogy vidékről került a faluba. Balázs Vince szó szerint is kenyeret ad a mérgesieknek, hiszen ő üzemelteti a vegyesboltot.

Balázs Vince nem csak közügyekkel ˝szolgál˝ a mérgesieknek. Ő üzemelteti a boltot és a kocsmát is a faluban.
Balázs Vince nem csak közügyekkel ˝szolgál˝ a mérgesieknek. Ő üzemelteti a boltot és a kocsmát is a faluban.

– Családommal költöztem Mérgesre, házat vettem és már évekkel ezelőtt tudtam, hogy itt akarom leélni az életemet. 2006-ban a tenni akarás vezérelt, amikor indultam a választáson. ˝Messziről jött˝ emberként láttam, mennyi lehetőség van ebben az apró településben. Azok, akik itt születtek és csak itt éltek, nem veszik észre azokat az adottságokat, melyekre egy vidéki azonnal rátalál. Ők természetesnek veszik mindazt, ami körülveszi őket, a csodát ebben az idegenek látják meg rögtön. Jó érzés, hogy élvezem a mérgesiek bizalmát, igyekszem munkámmal rászolgálni – vallott a ˝hazaszeretetről˝ Balázs Vince.

Szívesen dolgozom a községéért, úgy érzem, nem jelent hátrányt a harmincéves távollét - mondta Jankovits Ferencné.
Szívesen dolgozom a községéért, úgy érzem, nem jelent hátrányt a harmincéves távollét - mondta Jankovits Ferencné.

A tárnokréti Jankovits Ferencné harmincévnyi távollét után lett próféta saját hazájában. 18 évesen került el a településről és három évtized múltán költözött haza családjával. 2006-ban választották meg polgármesternek.

– Úgy terveztük, nyugdíjaséveinkre költözünk vissza szülőfalumba, de férjem annyira beleszeretett a környékbe, hogy előbb megtettük – indokolta, mi vezette végül a közéletbe. – A helyiek aztán 2006-ban rábeszéltek, induljak a választáson. Nem bántam meg, azt hiszem, sikerült eredményeket elérni és folytatni is szeretném a munkát. Szívesen dolgozom a községéért, úgy érzem, nem jelent hátrányt a harmincéves távollét. Egy kicsit másképp látom a dolgokat, mint azok, akik végig itt éltek.

Olvasóink írták

 • 4. Goldman 2009. december 09. 08:43
  „Gondolod yassin? És az "őshonosok" vaj´h mit tettek odafent a parlamentben szűkebb környezetükért?
  SEMMIT....
  Ezt magyaráztam a jómúltkor, hogy erre a vidékre általában jellemző az "idegeneket" lenézni és elítélni.
  Tessék leszokni róla...alapban a fejekben kell rendet csinálni. Tessék nekifogni kedves jasin.
  Egyébként lehet, hogy akire te gondolsz már többet tett, mint hinnéd csak nem reklámozza magát.”
 • 3. Deir_Yassin 2009. december 08. 22:14
  „A legfőbb baj hogy egy "gyüttment" képvisell minket a parlamentben is.”
 • 2. Goldman 2009. december 08. 19:12
  „Vannak dolgok amiket nem értek:
  Jéger Mihály és Tompáné Balogh Mária...a szomszéd falvakból valók. Miért gyüttmentek?
  Balázs Vince: nem derült ki, hogy honnan. Másrészt..."vidékről került a faluba"...nahát, mert Mérges az nem vidék, ugye? Az aztán nem...
  Jankovits Ferencné: ezt sem értem, hogy miért gyüttment, ha anno ott lakott és nem tudni 30 évig hol lakott.
  Valaki segítsen eligazodni....lehet, hogy rosszul értelmezek valamit?”
 • 1. proview 2009. december 08. 17:45
  „Hát igen fejlődik Beled /vissza felé/ korábban oda jártak dolgozni az emberek, most onnét járnak el 100 Km.re vagy messzebb, mert a településen nincs munkalehetőség.
  A hivatal és a hozzá tartozó intézmények egyes ügyintézői is mindent megtesznek a településért és lakóiért, hisz nem ők vannak a lakókért, hanem a lakók őértük. Aki egyszer ezen bizonyos ügyintézőkkel találkozik biztos, hogy többet nem megy nem Beleden de máshol sem hivatalba ha csak teheti. Ezen bizonyos ügyintézők olyan szépen kiabálnak, orditanak az ügyfélel, megalázva az ügyfelet ha van igazuk ha nincs. Ez nem mai keletü ez már Tompáné előtt is így működött. Amig ezen ügyintézőket el nem küldik nem is áll helyre a hivatal becsülete.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Van igény a minőségi kultúrára

A kultúraterjesztést missziónak tekintő szilsárkányi polgármester elismert művészeket, közéleti… Tovább olvasom