Kisalföld logö

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Gyümölcsöző testvérvárosi kapcsolatok

Felújítaná régebbi partneri kapcsolatait a Rábaköz két kisvárosa.

Elsősorban a kultúrák találkozásának szentelik a testvérvárosi kapcsolatokat, de Kapuváron fontolgatnak gazdasági közeledést is. Csorna pályázati és magánpénzből vendégeskedik.

A Rábaköz két kisvárosában épp napjainkban adnak új tartalmakat a már évek óta meglévő testvérvárosi kapcsolatoknak. A barátságok mellé mindkét város vezetője újak kiépítésén fáradozik. Kapuvár esetében gazdasági együttműködésre is számítanak, Csorna polgármestere a kultúrák és a családok találkozására fekteti a hangsúlyt.

A családok is összejárnak

– Még a nyolcvanas évek végén kötöttünk testvérvárosi szerződést az ausztriai Mattersburggal, ám ez a kapcsolat kissé hanyagolódott. Szándékaink szerint felmelegítenénk a barátságot a sógorokkal – mondta Hámori György kapuvári polgármester. A helyi önkormányzat az elmúlt évek során több külföldi településsel is jó kapcsolatot ápol, többek közt a határ túloldalán lévő Mosontarcsával (Andau). Ebben az esetben fontos szempont az andaui híd körül kialakult egyfajta kulturális közösség.

A szomszédos Ausztria keleti – egykori magyar – széle megfelelő terepet kínál a testvérvárosi kapcsolatoknak. Hámori György szerint például Felsőpulya (Oberpullendorf) vezetőivel is örvendetesen alakul a kapcsolatfelvétel. Az erdélyi Bihar vezetőivel már néhány éve gyümölcsöző partnerséget ápol Kapuvár. Ez esetben nemcsak a települések vezetői, de már családok is összejárnak egy kis eszme- és tapasztalatcserére. Hámori György úgy véli: e kapcsolat kulturális fejezete után vélhetően megindul a gazdasági együttműködés is. Ez utóbbi nagy hangsúlyt kap a város újsütetű „testvérénél" is.

Követendő példa

A Provertha tulajdonosa, Szalay Antal közreműködésével nemrég vették fel a kapcsolatot a németországi Bad Liebenzell nevű településsel. A Feketeerdő közepén fekvő, mintegy kilencezres kisváros immár száz évre visszatekintő fürdővárosi múltja követendő példa lehet a Rábaközben is. Velük nagy lehetőség kínálkozik gyermekek csereüdültetésére, s erősítenék a testvérvárosi kapcsolat családi jellegét is.

Levelezés után vendégség

Ezt hangsúlyozta Turi György, a szomszédos Csorna polgármestere is. Mint mondta: az első kapcsolatfelvétel már évekkel ezelőtt megtörtént egy hollandiai kisvárossal. Velük egyelőre csak levelezési szinten tartják a kapcsolatot, ám az idei új kenyér ünnepére már várják a holland vendégeket is a Rábaközbe. Komolyabb partnerség alakult ki 2003-ban a németországi Sinzinggel. A hétezer lakosú kisvárossal rá egy évre írták alá az együttműködési szerződést, melyben nagy szerepe volt az Acsalagról elszármazott és kint élő Nagy Miklósnak.

– A sinzingiekkel máig is élő és nem csak hivatalos kapcsolatunk van – mondta Turi György. Hozzátette: a protokolláris látogatásokon túl gyermekek csereüdültetésére is sor kerül a későbbiekben. A németekkel tervezik vállalkozási szinten is a kapcsolatfelvételt, ám a családi barátságok már napjainkra is kialakultak. Ezt a vonalat erősítené Csorna egy erdélyi testvérvárosi együttműködés kialakításával is. A polgármester elmondta: több település – Szentegyháza, Barót – neve is felmerült, jelenleg is folynak a tárgyalások valamelyik helység partneri kapcsolattá fejlesztéséről. – Az erdélyi együttműködéssel immár háromra bővül a partnertelepülések száma, ám ezt nem érzem megterhelőnek Csorna számára – jelentette ki a polgármester. Hangsúlyozta: az együttműködés költségeire uniós pályázatokat irányoztak elő, de ha kell, magántőkét is be tudnak vonni, ezzel is takarékosságra szorítva a helyi büdzsét.

Turbók Attila

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mozgalmas hétvége

A vasárnapi közlekedési balesetek egy súlyos sérültje mellett több betörés is volt Beled környékén. Vicán berúgott a betörő, Beledben feltörték a malmot. Kapuváron előkerült egy fegyver. Tovább olvasom