Kisalföld logö

2018. 01. 24. szerda - Timót -1°C | 6°C Még több cikk.

Gyűlnek az adományok az árvízkárosultaknak

Szívesen adakoztak az árvíz sújtotta településeknek a rábaközi községek. Míg a falvakban több százezer forintnyi adomány gyűlt össze, Csornán közömbösség jellemezte az akciót.

Az árvíz sújtotta térségek lakóinak több rábaközi településen is szerveztek gyűjtést. A tapasztalat egy mondatban: a községekben bőven adakoztak a helyiek, Csornán azonban nem nagyon.

Négy csapat részvételével tartották meg a hétvégén Rábaszentandráson a jótékonysági futballtornát. A házigazdákon kívül a farádiak, a rábapordányiak és a sziliak az első szóra elfogadták a meghívást.

Szépszámú szurkolósereggel érkeztek az együttesek, így közel 350 ezer forint gyűlt össze. Adakozott a rábaszentandrási és a szanyi önkormányzat, a szanyi sportegyesület, az Interfa kft. és a drukkerek is.

– Testvértelepülésünkön, Hernádszentandráson nagy károkat okozott az árvíz – mondta Balázs László, a szervező sportegyesület elnöke. – A bajbajutottaknak ajánljuk fel az összegyűjtött pénzt. A hétvégén Békésszentandráson lesz a Szentandrás nevű települések találkozója, ott adjuk át borsodi barátainknak a rábaköziek támogatását.

A bágyogszovátiak több százezer forint értékű felajánlást gyűjtöttek össze néhány nap alatt.
A bágyogszovátiak több százezer forint értékű felajánlást gyűjtöttek össze néhány nap alatt.

Rábapordányban az önkormányzat a helyi vöröskeresztesekkel és a máltaiakkal összefogva szervezett gyűjtést. Pásztorné Szakács Gabriella polgármestertől megtudtuk: a helybeliek megmozdultak a jó cél érdekében. ˝Nagyon sok tartós élelmiszert, tisztító-, tisztálkodó- és fertőtlenítőszert ajánlottak fel. Ezek értéke meghaladja a kétszázezer forintot. Gyűlt össze többzsáknyi ruhanemű, cipő, játék, takaró. Nemcsak a pordányiak adakoztak, kaptunk felajánlást Győrből, Mórichidáról, Szanyból is. A Vöröskereszt országos központját értesítettem az akciónkról, az ő segítségükkel osztjuk szét az adományokat˝– tájékoztatott a községvezető.

Bágyogszováton is több százezer forint értékben gyűltek adományok és gyűlnek még most is. Kovács Miklósné, a Vöröskereszt titkára, a Máltai-csoport elnöke érdeklődésünkre elmondta: a ruháktól a tisztítószerekig, a bútoroktól az ásványvízig vitték a falubeliek felajánlásaikat raktárukba. A szállításban a polgármesteri hivatal segít, az adományokat Mezőörsre viszik.

Miközben a falvak tehát segítő kezet nyújtottak a bajba kerülteknek, addig Csornán nem volt igazán sikeres a bőnyiek érdekében meghirdetett gyűjtés. Ezen Némethné Élő Zsuzsanna, a Szociális és Gyermekjóléti központ vezetője is csodálkozik. Korábban ugyanis nemes cél érdekében számos sikeres gyűjtést szerveztek már.

– Bútorból nincs hiány, összesen tizenegyen ajánlottak fel konyhaszekrényt, heverőket, gáztűzhelyet, étkezőbútorokat, kanapét – mondta az intézményvezető. – Tartós élelmiszert és tisztítószereket azonban nagyon keveset kaptunk. Az egész városban elhelyeztük plakátjainkat, nem tudom mire vélni a közömbösséget. A városi képviselők tiszteletdíjukból tíz-tízezer forintot ajánlottak fel, illetve a város költségvetéséből további egymillió forintot juttatnak a bőnyi önkormányzatnak.

Olvasóink írták

 • 3. Gyöngyi60 2010. június 25. 23:19
  „Lehetett volna a boltok előtt gyűjteni, ott én is adtam volna. De sokan dolgoznak, amikor le lehetne adni az adományokat.”
 • 2. Jerry 2010. június 25. 13:41
  „Csornán közömbösség jellemezte az akciót.Talán azért, mert a csornaiak már elég sokat csalódtak az ilyen adományozások terén.Én még emlékszem arra,mikor a pl a csornai pékségben a fiuk egész éjjel dolgoztak, hogy reggelre egy teherautónyi friss kenyeret tudjanak elküldeni adományként Erdélybe.Aztán mikor a teherautó fel volt pakolva, elindult a határ felé, leszállították a sofőrt,idegen vitték át a kenyeret,és ott meg pénzért eladták,az üres kocsit meg vissza adták Az sem volt titok,mikor az össze gyűjtött ruhák a rászorulók helyett egy használt ruha kereskedésbe kerültek.El kellene gondolkodni a város vezetésének,hogy hol és miért vesztette el hitelét a lakosság előtt a jótékonysági gyűjtés.Hitegették a várost sokáig t.vezetőink, hogy elkerülő utat kap,meg munkahelyeket,meg strandot meg stb a befolyt adókból,aztán se strand, se elkerülő, se munkahely, csak adósághalmozó kórház,dübörgő forgalom.Hát nemcsoda, ha a város lakossága közömbössé vált mások problémái felé? A csornaiak problémáit ki oldja meg? Ígéretekkel már nem csak a padlásunk van tele.Egyébként sok csornai magánerőből támogatta az árvízkárosultakat, mert tudják, hogy bajban el kél a segítség, de az ilyen központilag szervezett "segélyakciókat" már fenntartással fogadják, nem alaptalanul.És erről nem a város házaiban élők hanem a városházán lévő "képviselőik" tehetnek.”
 • 1. lelkiismeret 2010. június 25. 00:02
  „Csornára és a csornaiakra jellemző!!!!!!!!!!!!! )(bocs a kívételnek!!)
  Mit várnak a Csornaiak,ha ők ilyenek a bajbajtottakkal!.
  szégyeljék magukat!
  Most is mi vidékiek mutattuk meg szolidarításunkat és jó szívünket....
  ...és mégis mi vagyunk hátrányban...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Július 4-én indul a vonat

Július 4-én ismét lesz személyszállítás a Csorna-Pápa vasútvonalon. A részletekről csütörtök délben… Tovább olvasom