Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Gyújtogatás Rábaszentmiklóson?

Hatvanöt szalmabála égett el hétfőn éjszaka a kisbaboti határban. A rábaszentmiklósi Lakó család bérelt földjein.

Rábaszentmiklósi gazdálkodó

onkurenciaharc állhat a hétfő esti kisbaboti bálatüzek hátterében. Legalábbis ezt gyanítja Lakó András rábaszentmiklósi gazdálkodó, akinek csaknem százötvenezer forintos kára keletkezett, miután hétfőn éjszaka leégett 65 szalmabálája.

Horváth László őrnagy, a csornai tűzoltóság tűzmegelőzési osztályvezetője a Kisalföld érdeklődésére elmondta: majdnem egy időben négy helyen lobbantak lángra szalmabálák, és tulajdonosuk is ugyanaz a család. A parancsnokságra este nem sokkal tíz óra előtt érkezett a jelzés, a vonuló egységek négy helyszínen kezdték meg az oltást. Mivel a körülmények idegenkezűségre utalnak, a tűzoltók az ügyet átadták a rendőrségnek.

A rábaszentmiklósi Lakó család kétszáz hektáron gazdálkodik helyben és a szomszédos községekben. Kisbaboton ötven hektárt művelnek, ami gyanújuk szerint nem mindenkinek tetszik.

Máshol bérelt földeken termel gabonát

– Zömében bérelt földekről van szó, nagyrészt gabonanövényeket termelünk, emellett állattenyésztéssel, sertéstartással is foglalkozunk – mutatta be gazdaságát a fiatal gazda, Lakó András. – A nehézségek ellenére sikerül fokozatosan fejlődnünk, persze a mezőgazdaságot érintő gondok bennünket sem kerülnek el. Ráadásul még ilyen problémákkal is szembe kell néznünk, mint ez a hétfői gyújtogatás.

Lakó András azt mondja: nem akar vádaskodni és gyanúsítgatni, de sejti, ki is lehet a tettes, hiszen nem ez volt az első atrocitás, ami őket és gazdaságukat érte.

Rongálások korábban is

– Vannak földjeink Rábaszentmiklóson, Mórichidán, Rábacsécsényben, Rábaszentmihályon, de eddig sehol nem volt probléma, csak Kisbaboton. Többször előfordult, hogy a felbálázott lucernán vágták el a madzagokat és egyszer a traktorunk lámpáját és visszapillantó tükrét is kitörték. Különböző rémhírek is szárnyra kaptak a településeken, amik mind azt célozzák, hogy elrettentsék a bérbeadókat és elvegyék tőlünk a földeket. Most százötvenezer forintos kár lett a tűz miatt, de a bosszúságunk ennél is nagyobb, hiszen munkánk volt vele és pótolni is kell. Szerencsére a gazdaságot nem rengeti meg ez az eset, mert van tartalékunk.

Lakó Andrásék feljelentést tettek a rendőrségen és remélik, a gyújtogató maga is elretten saját tettétől és nem zaklatja őket tovább. A Csornai Rendőrkapitányság bűnügyi osztályán megtudtuk: rongálás vétsége miatt ismeretlen tettes ellen rendeltek el nyomozást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Várólistán az idősek otthonában

A korábbi esztendőkhöz hasonlóan tavaly, a jubileum évében is gyarapodott a Jobaházi Idősek Otthona. Ezzel a beruházásokat, fejlesztéseket tekintve sikeres időszak ért véget. Az elmúlt esztendőben ünnepelte fennállása ötvenedik év fordulóját a megyei önkormányzat által fenntartott Jobaházi Idősek Otthona. Tovább olvasom