Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

Győrsövényházi sorsok a háború árnyékában

Két Győrsövényházról (is) szóló honismereti tanulmány fiatal szerzője kapott elismerést a Szülőföldünk című megyei honismereti pályázaton nemrégiben.
„ Mindenki megtanult felejteni, mert mindenkinek volt mit" – így összegzi a második világháború győrsövényházi végjátékát, a kitelepítést Fajkusz Beáta abban a tanulmányban, amelyet a Szülőföldünk című honismereti pályázatra írt. „A történet a két világháború között indul, s hamarosan eljutunk oda, hogy a svábok és a magyarok harmonikus faluközösségét felborítják Hitler eszméi" – mondta a győri Révai Miklós Gimnázium tanulója, aki egy általános iskolai fogalmazást bővített ki és írt át.

Megkérdezte nagypapáját, Fajkusz Józsefet, aki néha ma is megdöbben, hogy maradtak talpon akkoriban, s hogy maradtak talpon a náluk sokkal szegényebbek. Vass Béla úgy emlékezett, az SS-katonák közül csak egy jött haza, mankóval botorkált végig a falun, mert egyik lábát az orosz fronton hagyta. Perl Miklósné arról a fájdalomról beszélt, amit férje két testvérének és szüleinek auschwitzi halála, az ő szüleinek kitelepítése jelentett. A dolgozatban szerepel a kitelepített Leiner Pál levele, amiben a távozásról ír: „Tizennégy évesen végtelenül egyedül éreztem magam. Emlékszem, a (német) krumpliföldeken ejtettem az első könnyeket."

A Kazinczy Ferenc Gimnázium győri diákja, Németh Alma nagypapája történetét írta meg. A Győrsövényházon született Göltl András sorsa sokaké lehetne azok közül, akik a Horthy- rendszer félideje táján születtek. A későbbi fogorvos, a győri kórház főorvosa gyerekkorában libákat, marhákat őrzött. A háború szele őt is megérintette, de amikor 16 évesen be akarták sorozni, szülei szénakazalban bújtatták, majd a gyórói malomban dolgozhatott.

Szerencséjére a közellátásban dolgozókat nem vitték el. A háború azonban őt sem hagyta érintetlenül: édesapja ugyan hazatért a hadifogságból, de a kitelepítés kettészakította rokonságát, édesanyja testvérét és annak családját vonatra tették.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Exhumált rábacsanaki kutyák

Exhumálták az elmúlt héten Rábacsanakon elhullott kutyákat. A csornai rendőrök rongálás gyanújával… Tovább olvasom