Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Gyóró: a 36 milliós költségvetés nemigen enged fejlesztést

„A hivatal hetente is vehet új zászlókat, ám ehhez meg kellene emelni a kommunális adót” – így reagált Gyóró polgármestere a kritikára.

Az elmúlt hetekben számos üzenet érkezett a Kisalföldhöz, melyekben a helyi gyermekek sorsáról, a községháza zászlairól és az önkormányzat munkájáról értekeztek az üzenetek küldői.

– Tény, hogy mind iskolánkat, mind óvodánkat elsodorta a racionalizálás, a helyi gyermeklétszám csökkenése – kezdte a település helyzetének ismertetését Ötvös László polgármester. Az államigazgatás átalakítása nyomán a mihályi közös hivatalhoz kerültek. A 16–18 helyi iskolás Beledbe jár, tíz óvodásukat pedig a dénesfai intézmény fogadja. A falubuszok háztól házig viszik a kicsiket, az iskolások pedig a járatos buszokkal közlekednek.

– Jó pár éve, amióta a helyi iskola bezárt, ez a szállítási és beiskolázási rendszer működik. Úgy vélem, a szülők megelégedésére – fogalmazott a polgármester. Az egykor szebb napokat látott iskola azóta kihasználatlanul áll. Szomszédságában nemrég újították fel az orvosi rendelőt. Ugyanígy keresik a funkcióját az óvoda üres épületének is.

– Utóbbi kihasználására felmerült ötletként egy idősek otthona is, azonkívül – mivel teljes infrastruktúrával rendelkezik – kényszerszállásnak is tudjuk használni – mondta a polgármester. Ahogy kiemelte, nemcsak az óvoda vagy az iskola újrahasznosítására keresik az ötleteket, forrásokat, hanem a mai szűkös időkben a település más fejlesztéseire is.

– Az idei költségvetésünk viszonylag jó, ám a 36 milliós büdzsé nem nagyon enged fejleszteni. Az idén legfeljebb két járda javítására lesz keretünk – tette hozzá Ötvös László.

Az SMS-ek szerint a községházára kitett zászlók állapota hagy némi kívánnivalót maga után. Ezzel kapcsolatban Ötvös László megjegyezte, a hóviharos időkben nem tették ki az új lobogókat, „ám ha a helyiek igénylik, a hivatal hetente is vehet új zászlókat, de ehhez meg kellene emelni a jelenleg évi 1800 forintos kommunális adót".

Viszonylag élhető falunak tartja Gyórót a tősgyökeres Zsirai Ernő. Mint mondta, a közterületeken látványos változások történtek az utóbbi években, elég csak a faluközpontra gondolni. – Az iskola, az óvoda természetesen hiányzik mindenkinek a faluból. Még én is a helyi elemi padjait koptattam, de azt is figyelembe kell venni, hogy ilyen kevés gyermekre nem lehet intézményt alapozni – mondta a 63 éves férfi. Hangsúlyozta azonban, természetesen több munkahely elkelne Gyórón. Az emberek Sopronig is eljárnak dolgozni. – Talán egy kicsit élénkebb közélet is jó lenne a községben, még a focicsapatunk is Dénesfán működik – mondta a falubeli.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csorna: a márciusi ifjak hitték, jobbá tehetik a világot

A csornai városi ünnepséget március 15-én minden évben Petőfi Sándor szobránál tartják. Az időjárás… Tovább olvasom