Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Győr–Csorna: egy óra

Hatalmas dugók alakultak ki tegnap a 85-ös főúton, Kóny térségében. A burkolat alá vadátjárókat építenek, ezért a kényszerű várakozás. Még április elejéig számíthatunk hasonlókra.

A Natura 2000 olyan, az Európai Unió által létrehozott összefüggő ökológiai hálózat, amely a közösségi jelentőségű természetes élőhelytípusok, állat- és növényfajok védelmével biztosítja a biológiai sokféleség megóvását. Közvetve emiatt kell hosszú perceket várakozni manapság a 85-ös főúton, Bágyogszovát, Barbacs és Kóny térségében. Vadátjárókat építenek.

A hosszú percek szombaton még tényleg csak néhány percet jelentettek, de nem úgy tegnap. Délelőtt tíz óra körül Kónyból körülbelül negyven percbe telt, míg Csornára értünk. A járműsor keleti irányban a markotabödögei kereszteződésig ért a 85-ösön. Csorna felől sokan kerültek el Barbacs felé, abban bízva, hogy a főúton várakozók beengedik őket a sorba. Így megúszták pár perces várakozással.

Az útépítők vadátjárókat építenek be a főút burkolata alá. Emiatt kell várakozni a 85-ösön.
Az útépítők vadátjárókat építenek be a főút burkolata alá. Emiatt kell várakozni a 85-ösön.

Amint arról már korábban is beszámoltunk, a főút nyomvonala az érintett térségben Natura 2000-es területek mellett halad. Ezért a kisemlősök és hüllők védelme érdekében egy hosszabb szakaszon, ötvenméterenként külön ökoátjárókat alakítanak ki. A burkolat alá fémhengereket fektetnek le, melyeken keresztül a vadak, hüllők szabadon mozoghatnak.

A hosszú járműsorban viszonylag türelmesen várakoztak az autósok. Egy szlovák rendszámú kamion magyarul beszélő sofőrje megjegyezte: évek óta jár ezen a szakaszon, de még soha nem látott hüllőt átszaladni vagy békát áthaladni a főúton. Egy másik járművezető azt kérdezte, miért nem tudják hétvégén elvégezni ezt a munkát és miért a hétfői, nagy forgalomra időzítették. Nem nyugtatta meg a válasz a kérdezőt, miszerint szombaton is dolgoztak az építők.

Ezzel együtt manapság egy jó órába telik eljutni Csornáról a megyeszékhelyre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Táncukkal köszöntötték a tavaszt

Közös, tavaszköszöntő műsort adott vasárnap a csornai Pántlika néptáncegyüttes és a Timaffy László… Tovább olvasom