Kisalföld logö

2018. 01. 24. szerda - Timót -1°C | 6°C Még több cikk.

Gyógyul és vasútban utazik

Kóny - Csoma Bencét korán megpróbálta a sors. A csípőjébe ˝fészkelődött˝ daganat miatt több műtéten és kemoterápián túl van már.

A 16 éves fiú mégis boldog, hiszen mindennapjainak ˝jobbik˝ részét a vasútmánia töltheti be.

Az első vészjósló jelek gyerekkorában mutatkoztak. Az akkori bajból Csoma Bence kigyógyult ugyan, de útravalóként figyelmeztetést kapott: a kezelés miatt később esetleg lehetnek még gondjai.

A 16 éves kónyi fiút tavaly decemberben ismét betegség látogatta. Fájtak a térdei, majd röviddel utána a kínoktól alig tudott lábra állni. A vizsgálatok során kiderült, jobb csípőjébe folyamatosan növekvő daganat fészkelte be magát. Testileg-lelkileg megviselte, több műtéten, kemoterápiákon esett át, s mindezek ellenére gyakran ő adott erőt édesanyjának is. Aztán újra megpróbálta: először kerekes székkel, járókerettel, majd mankóval közlekedett, mígnem addig erősödött, hogy segítség nélkül, ismét a saját lábán tudott járni.

Csoma Bencét nehéz betegséggel próbálta a sors, a kónyi fiú mégis boldog, hiszen mindennapjainak ˝jobbik˝ részét a vasútmánia tölti be.
Csoma Bencét nehéz betegséggel próbálta a sors, a kónyi fiú mégis boldog, hiszen mindennapjainak ˝jobbik˝ részét a vasútmánia tölti be.

– A nehézségek ellenére most úgy tűnik, minden rendben van, kicsit megnyugodhatunk. Ha nem változik semmi, januártól folytathatom a tanulást Győrben, az Apor-iskolában – mondta Bence. – Sokat erősítettek, felejtették velem a fájdalmat azok a mániák, amelyeknek most már teljes szívvel hódolhatok. Ezek közül mindenekelőtt első a vasút. Kiskorom óta vonatimádó vagyok, apukámmal alig telt el olyan nap, hogy ne sétáltunk volna ki a kónyi állomásra. Aztán a budapesti vasúttörténeti parkban tett látogatás után profizálódott a szenvedély.

Hogy ez mit jelent, hamarosan kiderült, mikor Bence előszedte féltett relikviáit: a jegypénztár tábláit, a GYSEV-es pénzeszsákot, a vasutas váll-lapokat, jelvényeket és a kónyi állomás hajdani jegytartó szekrényét, amelyben a kincseit őrzi.

Azt a több száz jegyet, amelyek között ˝száma nincs˝ unikum található.

Így például egy 1943-ból származó máramarosszigeti magyar nyelvű kéregjegy, vagy a legrégebbi, amely 1901-es a rácsapott pecsét tanúsága szerint. A magyarokon kívül találhatók gyűjteményében román, szlovák, német, szerb, angol, sőt, ausztrál és ceyloni jegyek is. A vasúti relikviák mellett Bence külföldi és régi pénzeket is gyűjt, szereti és hallgatja a Beatlest, olvassa, imádja Ady verseit.

Amikor a pályaválasztásról faggattam, a fiú úgy nyilatkozott: a vasút felé kacsingat, ahol a munka mellett szabadidejében reménye szerint gyűjthet is, no és biztosan jut majd pár szabad ˝pillanat˝ a versre és a zenére is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝A munkám alapján ítéljenek meg!˝

Gyopáros Alpár, az 5-ös körzet új országgyűlési képviselője felvállalja rábaközi ˝gyüttmentségét˝ és… Tovább olvasom