Kisalföld logö

2018. 07. 21. szombat - Dániel, Daniella 17°C | 30°C Még több cikk.

Gyógyul az Egészségház, épül a kerékpárcentrum

Pályázataik alapján sikerekkel teli évet tudhat maga mögött Szil. Csak a két nagyobb léptékű beruházásuk 100 milliós nagyságrendű.
 
 
„Az Egészségház energetikai felújítására 35 millió forintot nyertünk. Ezt nyílászárócserére, hőszigetelésre, fűtéskorszerűsítésre és belső munkálatokra fordítjuk. A tetőt saját pénzünkből cseréljük le 2018 végéig" – beszélt a támogatásról Lengyel Oszkárné polgármester.

 Elmondta: az épületbe költözik a fogorvosi rendelő, a szociális szolgálat és a csecsemőgondozás. Kialakítanának még két rendelőt, ezzel is bővítve az egészségügyi szolgáltatások körét. 
– Kardiológus és nőgyógyász is megkereste önkormányzatunkat, hogy szívesen bérbe vennék a rendelőt. Az épület másik, néhány éve megújult részében továbbra is működik a háziorvosi szolgálat, valamint ott van a háziorvosi lakás – tette hozzá a polgármester.
Lengyel Oszkárné a felújításra váró Egészségház mellett.
Lengyel Oszkárné a felújításra váró Egészségház mellett.

A másik nagy értékű, mintegy 60 milliós újítás a „Sacra Velo" pályázat nyomán valósul meg a faluban. Ez a program a magyar–szlovák határ közeli vallási nevezetességek népszerűsítését célozza a kerékpáros turisták körében. A megyével együtt adták be az igényt, s a térségben egyedüli faluként nyertek: „Kerékpároscentrumot építünk a Tengelics-ház helyén tárolóval, sátorhelyekkel, vizesblokkal, kemencével, s lesz itt egy nyitott szín is. A Hunyadi tér egyben a központi rendezvényeink tere is. Ennek elkészülte 2019 decemberében várható" – mondta a polgármester. Szakrális nevezetességként pedig a Magyarországon is egyedüli elnevezésű, „Utolsó vacsora" templomukat és a régi zárdaiskolában kiállítandó kegytárgyaikat említi.

 „Ehhez a helyiek segítségét is kérjük, szeretnénk összegyűjteni XIX–XX. századi használati tárgyakat, s ezzel rendeznénk be a régi zárdaiskolát." 

Lengyel Oszkárné még egy, a Rábaközben is kiemelkedő számadatot osztott meg lapunkkal: „Huszonkét emlékmű, szobor és kereszt van a faluban. Az 1848–49-es szabadságharc tiszteletére állított emlékűvel elmondhatjuk, hogy minden nemzeti ünnepünkhöz kapcsolódóan van már egy-egy alkotás a községben."
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Teljes útzár volt a 85-ösön: leszakadt és fának csapódott egy utánfutó

Teljes útzár volt a 85-ösön: leszakadt és fának csapódott egy utánfutó
A balesetben hárman megsérültek. Tovább olvasom