Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Gyógyító növények a községi kertből

A gyógy- és fűszernövények termesztésében látnak nagy lehetőséget a rábacsécsényi önkormányzati gazdaságban. Kedvezőek a tapasztalatok.

A hagyományos zöldségfélék mellett gyógy- és fűszernövényekkel kísérleteznek a rábacsécsényi önkormányzati kertészetben. Az első termés jó lett, a feldolgozást is megoldották, most a piackeresés a legfontosabb feladat. A közmunkaprogram keretében működő gazdaság legújabb beruházása hűtőkamra építése volt.

Kovács Teodóra, Rábacsécsény polgármestere elmondta: a megszokott kultúrák mellett keresték azokat a lehetőségeket, melyekkel egyedivé tehetik kis kertészetüket.

Kovács Teodóra polgármester szerint kertészetükben kihasználják a lehetőségeket.
Kovács Teodóra polgármester szerint kertészetükben kihasználják a lehetőségeket.


A gyógy- és fűszernövények termesztésében látják a jövőt. Úgy vélik a helyiek, az évszázadokon át kedvelt, ám mára elfeledett növényeket ismét meg kell ismertetniük a fogyasztókkal.

– A zöldségféléinket: a paprikát, burgonyát, paradicsomot, uborkát Győrben értékesítjük, illetve a csécsényi piac is igencsak igényli – fogalmazott Kovács Teodóra. – A fűszer- és gyógynövények piacát keressük. Vannak biztató jelek, úgy érzem, megfelelő irányt választottunk. Közben fejleszteni is tudtunk, hiszen egy hűtőkamrát szereltettünk be, aminek jó hasznát vesszük. Termékeink feldolgozását az egykori községi konyhán oldjuk meg.

Az új hűtőkamrában sorakoznak a befőttek, szörpök, savanyúságok – mutatja Gergely Gabriella, a kertészet munkatársa.
Az új hűtőkamrában sorakoznak a befőttek, szörpök, savanyúságok – mutatja Gergely Gabriella, a kertészet munkatársa.


Az új hűtőkamrában már sorakoznak a csécsényi portékák. A paradicsomlé, a citromfűszörp, a baracklekvár, a meggyszörp, a rumos meggy, a kompót, a dzsem. Készítenek savanyúságokat, kovászos uborkát, egyéb befőtteket.

A termesztésben és feldolgozásban nagy segítséget jelent egy helybeli egyetemista, Magyar Éva, aki mint diák közmunkás ténykedik a kerté-
szetben, és mivel tanulta is és hobbija is a gyógynövénytermesztés, hasznos munkatársa a gazdaságnak.


Elmondta: begyűjtötték már a koriandert, szárítják és csomagolják. Eladásra kész a kömény, a citromfű szörpként és szárítva is, folyamatosan szárad a bazsalikom, a héten szedik a kakukkfüvet és növésben van még a levendula. Próbálkoznak oregánóval, de szárítottak hársfavirágot és csalánlevelet is.

Kovács Teodóra megjegyezte: egyelőre a tapasztalatszerzés időszakában vannak, de a kezdet jó.

Magyar Éva egyetemistának régóta hobbija a gyógynövénytermesztés, így hasznos munkatársa a csécsényi gazdaságnak.
Magyar Éva egyetemistának régóta hobbija a gyógynövénytermesztés, így hasznos munkatársa a csécsényi gazdaságnak.


„Vannak még terveink, ötleteink, melyeket a program segítségével igyekszünk megvalósítani. Arra törekszünk, hogy a rábacsécsényi termékeket elismerje a piac. Ami nagyon fontos, hogy portékáink garantáltan vegyszer- és adalékanyagmentesek. Mindent úgy készítünk, ahogy azt a régiektől tanultuk" – tette hozzá a polgármester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeptembertől várják a szakácsokat és a diákokat

A minap fejeződött be a kapuvári Széchenyi-tagiskola konyhájának felújítása. Tovább olvasom