Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Gyerekdalaik az iskolások énekkönyveiben

A nyolcvanas évek végén egyesült Beled és Vica, ma a vicaiak már külön falunapot tartanak.

Csatolt község

Vicán már csak egy kocsma és két bolt maradt.
Ha valaki Beleden keresi a Fő utcát, annak bizony a csatolt községbe kell utaznia. Nem véletlenül hívják Beled Fő utcájának Vicát. E helytörténeti sajátosság abból adódik, hogy míg a nagyobb település legnagyobb utcája a Rákóczi utca, addig a kisebbik, csatlakozott község megtartotta Fő utca elnevezését. Így az összevont településen egy ilyen nevű utca maradt, az is Vicán.

Horváth Győző farádi tanár, helytörténész szavai szerint az 1161-ben, akkor még Vidza néven alapított település napjainkra elveszti identitását és közösségformáló erejét. Ennek legfőbb okaként az iskola csaknem húsz évvel ezelőtti megszűnését tartja. Ahogy a pedagógus kifejtette, az utolsó tanító Locsmándi Kálmán volt. P még összefogta nemcsak a diákokat, hanem a falu lakóit is. Napjainkra eltűntek a kulturális rendezvények a faluból, a diákság máshol tanul, egyre csökken ragaszkodásuk szülőhelyükhöz.

A gyökerek megszakadása Vica létszámán is látszik, jelenleg valamivel több mint kétszázan laknak itt. Pedig kulturális örökségük számottevő. Ahogy Horváth Győző elmondta, a jelenlegi általános iskolai énekkönyvekben vicai gyermekdalok is szerepelnek. A község nagyon gazdag volt népszokásokban, így a balázsjárás, pünkösdölés és a karácsonyi népszokások is jelentősek voltak. A településen már régóta nincs munkahely, az utolsó a valamikori mezőgazdasági szövetkezet volt, ami később a beledihez társult.

Nem sikerült az elválás

A rendszerváltás környékén felmerült annak lehetősége, hogy elválnak Beledtől, de a kiírt, egyesek szerint eredményes népszavazást végül is az akkori köztársasági elnök, Göncz Árpád nem hagyta jóvá. Sok gond volt a település nevét jelző táblával is, napjainkra ez megoldódott. Tompáné Balogh Mária beledi polgármester elmondta, költségvetésükben nem különítenek el vicai tételeket, de a legutóbbi időben támogattak néhány helyi megmozdulást. Így a külön falunapra és az ifjúsági klubnak is több mint ötven-ötvenezer forintot juttattak.

Eredménytelen pályázatok

A polgármester szerint a templom felújítása is néhány százezer forintját vitte el a költségvetésnek, de már többször pályáztak, eddig eredménytelenül a vicai járdák és kerékpárút felújítására. Ahogy Tompáné Balogh Mária hangsúlyozta, a két települést összekötő út, ahogy a környékbeliek mondják, „Beled autópályája" is a múlt évben lett kész, a majdnem negyvenmillió forintos beruházás tíz százalékát fizette az önkormányzat. A vicaiak érdekeit a jelenlegi ciklus óta már egy ottani képviselő is megjeleníti.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Befejeződött az aláírásgyűjtés

Befejeződött az az aláírásgyűjtés, amit a postatörvény módosítása érdekében kezdeményeztek. Tovább olvasom