Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

Gyalókai-ház - Megmentik az utókornak

Tájházat alakítanak ki Szilban a falu egyik legrégebbi épületében. Alig egy hónap áll rendelkezésre, hiszen a rekonstrukció befejezését május végére tervezik.

A napokban megkezdődött és május végére be is fejeződik Szilban a tájház felújítása. Az önkormányzat 8,6 millió forintos támogatást kapott a fejlesztéshez. A beruházás teljes költsége 12 millió forint, a különbözetet a község állja.

Az úgynevezett Gyalókai-ház az utolsó képviselője a faluban a kor építészetének. Ezért is igyekeztek megmenteni az utókornak, falai között pedig őseik hétköznapi használati tárgyait, munkaeszközeit, ruházatát mutatják be. Lengyel Lajos polgármester elmondta: eddig megtörtént a tetőzet bontása, rövidesen elkészül a nádborítás. Meg-
erősítették és javították a falakat, ahol kellett, a tömést kibontották, pótolták. Bevezették a villanyt, megépítik a járdát, kialakítják a vízelvezető árkokat. Végül a tereprendezésre kerül sor, például a parkosításra.

Az épület utolsó képviselője a faluban a kor építészetének: A sziliak nagyon várják, hogy tájházuk elkészüljön. Tóth András József, az önkormányzat dolgozója a munkából is kiveszi a részét. Fotó: Cs.
Az épület utolsó képviselője a faluban a kor építészetének: A sziliak nagyon várják, hogy tájházuk elkészüljön. Tóth András József, az önkormányzat dolgozója a munkából is kiveszi a részét. Fotó: Cs. K. A.

A sziliak szeretnék a ház tágabb környezetét is rendbe tenni. A körülötte lévő terület rehabilitációjára a helyi hagyományőrző egyesület nyújtott be pályázatot, 7 millió forintot igényelve. Ha nyernek a civilek és sikerül a kivitelezést is elvégezni, akkor várhatóan ősz elején a két projektet együtt adják át. A tájház berendezésének, kiállítási tárgyainak jó része már rendelkezésre áll. A falubeliek azonban folyamatosan ajánlják fel féltve őrzött, őseiktől örökölt tárgyaikat.

– Július elején lesz a falunap és az aratófesztivál. Azaz a tájház felújításának befejezése után egy hónap áll rendelkezésünkre, hogy a rendezvények közönségének bemutassuk. Bízom benne, hogy egyesületünk is nyer a pályázattal, és akkor nyár végére, őszre a környezet is megszépülhet – tette hozzá Lengyel Lajos.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fagybúcsúztató fesztivál Himodon

Mediawave-vel egybekötött fagybúcsúztató fesztivált tartanak május 3-án és 4-én Himodon a művelődési… Tovább olvasom