Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 25°C Még több cikk.

Gyakran a hivatásosokat is pótolva önkénteskednek

Mozgalmas év volt a tavalyi a csornai önkéntes tűzoltók számára. Bel- és árvízhez vonultak, tizenhatszor pedig laktanyai szolgálatot is adtak. Mindezt minden ellenszolgáltatás nélkül.


Szabadidejükben, gyakran saját zsebükből is áldozva erre védik értékeinket az önkéntes tűzoltók. Csornán ötven taggal működik az egyesület. Mentettek a tavalyi hóviharban, védekeztek az ár- és belvizeknél, tüzet oltottak és laktanyai szolgálatot adtak. Noha a közért dolgoznak, mégis vannak anyagi gondjaik. Bérleti díjat fizetnek például szertárukért, amit korábban, lévén városi tulajdonban az épület, ingyen használhattak.

2013-as tevékenységüket a hétvégén közgyűlésen értékelték az önkéntes tűzoltók. Márkus Imre, az egyesület elnöke kiemelte: a szervezet tagjai rendelkeznek a vonuláshoz szükséges képzettséggel, rendszeresen részt vesznek továbbképzéseken, gyakorlatokon. A tavalyi év mozgalmas volt az egyesület számára. Belvíz miatt tizenháromszor indultak segíteni, a hóhelyzet kétszer adott munkát. Védekeztek az árvízzel érintett községekben is, Gönyűn és Koroncón. Vitnyédre például a tagok saját járműveikkel, saját költségükre mentek, hogy a bajba kerültek mellett legyenek. Az úgynevezett másodlagos védekezésből is kivették részüket. Amikor ugyanis a csornai hivatásos egység hosszabb időt tölt távol a laktanyától, az önkénteseket hívják szolgálatra. 2013-ban tizenhatszor kérték helytállásukat.

Belvíz miatt tavaly tizenháromszor kérték az önkéntesek segítségét.
Belvíz miatt tavaly tizenháromszor kérték az önkéntesek segítségét.

Márkus Imre beszélt anyagi helyzetükről is. Tájékoztatása szerint tavaly két pályázaton összesen 640 ezer forintot nyertek felszereléseik bővítésére, illetve üzemanyagra és oktatásra. Tömlőket, sugárcsöveket, szikracsapókat, kámzsákat, csizmákat, kesztyűket szereztek be és számítanak még egy kézi rádióra is. Az egyesület tagjai közül öten végezték el a szivattyúkezelői tanfolyamot, tízen kaptak láncfűrész-kezelői oktatást, egy önkéntes pedig gépjármű-vezetői vizsgát tett. Működésükre szintén pályázaton 250 ezer forintot nyertek, a megyei önkormányzat 50 ezer forinttal támogatta tevékenységüket. A helyi önkormányzat 2013-ban átvállalta a 180 ezer forintos bérleti díjat, amiért használhatják a tűzoltólaktanyában kialakított helyiségeiket. A garázst, az irodát, a szertárat.

Márkus Imre zárásként kiemelte: idén is számítanak a pályázati sikerekre. Pénz leginkább az egyesület működésére, a napi kiadásokra kellene. Emellett persze felszereléseiket, eszközeiket is szeretnék fejleszteni. Az elnök végül megköszönte a tagok orvosi alkalmassági vizsgálatát eddig ingyen, támogatásként elvégző orvos, dr. Gulyás Zoltán segítségét.

A közgyűlésen Sallai Péterezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató hangsúlyozta: az önkéntesek munkájára továbbra is szükség van, a hivatásos állomány számít rájuk. Mint fogalmazott, lehetőségeikhez képest továbbra is támogatják az egyesületet.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Köszöntötték a barbacsi házaspárokat

Három éve minden esztendőben a helyi templomban köszöntik Barbacson a jubiláló házaspárokat. Tovább olvasom