Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Gulyás Imre szívében hordozza a haragot

Kétezer forintra büntették a csornai Gulyás Imrét, mert 1956 októberében részt vett a szovjet hősi emlékmű megrongálásában.

A most nyolcvanesztendős Imre bácsinak ez csak ˝mellékbüntetése˝ volt.

˝Nem tudok megbocsátani, még ha ötvenhárom év telt is el azóta. Azt a meghurcoltatást és megaláztatást, amiben részünk volt, nem lehet elfelejteni˝ – mondja a csornai Gulyás Imre 1956-ra gondolva. A most 80 esztendős Imre bácsi részt vett a település főterén a szovjet hősi emlékmű elbontásában. Erről papírja is van: kétezer forintra büntették a szobor megrongálásáért.

Családjának kitelepítés, bujkálás, verés volt az osztályrésze az 1950-es években. Úgy fogalmazott, szívesen a szemébe nézne mindazoknak, akiknek ˝benne volt a kezük˝ rossz sorsuk alakításában. A Gulyás család elismert, megbecsült parasztcsaládja volt Csornának. Imre bácsi édesapja jó gazda volt, hat évig községi bíró. Számukra 1956 már egy évvel korábban elkezdődött.

– 1955 októberében jártak nálunk az agitátorok, hogy lépjünk be a téeszbe – kezdte Imre bácsi. – Ellenkeztünk, hiszen nekünk nem volt szükségünk a közösre. Azt mondták, azért kell belépni, hogy több legyen a kenyér. Anyám erre azt találta felelni: lenne itt elég kenyér, ha nem vinnék el az oroszoknak. Feljelentették és hat hónap felfüggesztett börtönt kapott. Családunk számára ezzel kezdődtek a megpróbáltatások.

Röviddel ezután jött az értesítés, kitelepítenek bennünket. Ravazdot jelölték ki szállásul. Én már akkor nős voltam, szerencsére sikerült elintézni, hogy feleségemmel maradhassunk. Szüleimmel együtt még hárman jutottak hasonló sorsra. Cser Jánosék, Fenyvesi csendőrparancsnok és Czinder György főjegyző. Úgy látszik, ők voltak a gátjai a fejlődésnek. Eltüntetésükkel annyira megfélemlítették a helyieket, hogy egyszerre szocialista község lett Csorna. Édesapámék, öcsém és húgom a ravazdi tűzoltószertárba kerültek, végül egy tyúkólnak használt helyiséget kaptak a faluban. A felháborító még az a dologban, hogy az apámmal az ávósok aláírattak egy papírt, hogy önként távozik a faluból.

Gulyás Imre 53 éve hordozza magában a haragot. Nem tud megbocsátani azoknak, akik megverték, megalázták őket.
Gulyás Imre 53 éve hordozza magában a haragot. Nem tud megbocsátani azoknak, akik megverték, megalázták őket.

Gulyásék házát elvették, egy rendőrnek utalták ki és a téeszirodát helyezték az épületbe. Később aztán kapcsolatokat keresve sikerült visszatérniük Csornára. Szabó Pál és Lukácsy Sándor írók jártak el az érdekükben. Így jött el 1956 októbere. Imre bácsiék mint megbélyegzettek nem vettek már részt a közéletben. Örültek, hogy meghúzhatták magukat. Október 23-án rádión hallgatták a fővárosi beszámolókat. Csornán azonban ekkor még „csönd" volt.

– Néhány nappal később, október 25-én hallom, hogy ledöntötték a szovjet emlékművet. Én akkor értem oda, amikor már a Himnuszt énekelte a tömeg. Csákány volt nálam, hiszen segíteni akartam. A szovjet címert azonban kivéstem a kőből. Vágtam, ahol értem.

Megszervezték a nemzetőrséget, aminek tagja lettem. Éjszaka teljesítettünk szolgálatot, de itt semmi nem történt. Az elvtársak persze féltek, de még egy pofon sem csattant el. Nekem jogom lett volna bosszút állni, de nem tettem. Ott voltam az akkori községi párttitkár tárgyalásán is, akinek a keze benne volt a kitelepítésünkben. A főtéren aztán Székely Sándor vezetésével tartottak nagygyűlést. Őt később letartóztatták, előbb halálra, majd életfogytiglanra ítélték. Nem követett el pedig semmit, sőt! Józanságra, nyugalomra intette az embereket. Azt hangoztatta, hogy mindent törvényes úton kell megoldani.

A forradalom leverése után aztán Csornán is jöttek a megtorlások. Gulyás Imre sem kerülhette el sorsát.

A szovjet emlékművet a főtéren döntötték le a csornaiak.
A szovjet emlékművet a főtéren döntötték le a csornaiak.

– Éjszaka verték az ajtót a pufajkások, gondoltam, hogy értem jöttek. A kertek felé sikerült meglépnem, a földhöz lapulva bújtam meg. Később visszajöttek, akkor már a bátyámat keresték. Ő is megszökött, Eneséig gyalogolt, én a feleségem nagynénjénél húztam meg magam. Amikor nyugalmasabb lett a helyzet, hazamentem, de nemsokára rendőr hozta az idézést. Nem gondoltam, hogy minden törvénytelen, amit ezek csinálnak és ráadásul nem is emberek, hát megjelentem a rendőrségen.

Elkaptak bennünket, mind összeszedték, akiknek közük volt a szobordöntéshez. Sorra verték a társaságot. Engem egy padra fektettek, a fejemre ült valamelyik és öten ütöttek felváltva. A végén megkérdezték, ki akar még ütni. Ha tudnám, kik vettek ebben részt, visszakapták volna tőlem, de nem láttam az arcukat.

Imre bácsi pénzbüntetést is kapott tettéért. A szobor megrongálásáért a csornai járási bíróság 2000 forintot rótt ki rá. Felét ki is fizette, de mivel a másik ezresért senki nem jelentkezett azóta sem, az nála maradt.

1959-ben aztán beállt a téeszbe. Traktoros, anyagbeszerző, végül egy baleset után üzemanyag-raktáros lett. A rendszerváltást természetesen boldogan fogadta, de az elmúlt húsz évben sokat csalódott. Tagja lett az első csornai képviselő-testületnek, alpolgármesternek is megválasztották.

Az évfordulókon csendesen ünnepel, azóta nem is vállal közszereplést. Úgy tartja, túl sok forradalmár ˝veri a mellét˝, akikkel nem tud azonosulni. Igaz, megbocsátani sem.

– A szívemben harag van azok iránt, akik mindezt elkövették ellenünk. Nem mertek a szemünkbe nézni, jó részük persze már elmúlt azóta. Én azonban míg élek, hordozom magamban ezt az érzést. Szüleim, testvéreim és valamennyi sorstársunk miatt nem tehetem meg, hogy felejtsek.

Olvasóink írták

 • 8. Baradlay 2009. október 29. 22:38
  „Igy kezdodik,kinek hosi emlekmu a "szovjet"?????? A hazaaruloknak!!!!!!! Tipikus aldozata a komcsi
  terrornak! Imreba nagyon szerencses ,hogy elkerulte a kotelet! Igaz,hogy teljesen artatlan volt!!!!
  Megbekelni egy magyarnak amit a hazajaert tett????? Bocsanatkeressel tartozik neki az egesz komcsi
  bun-banda!!!!!!!!!”
 • 7. rick 2009. október 25. 10:29
  „6.

  Mondjuk egy rendszerváltáskori 20 évre közügyektől eltiltás meg némi vagyonelkobzás minden párttagnak valószínűleg segítette volna az öreget a megbékélés megtalálásában. A hölgyek urak meg készülhetnének, mert a következő választáson már szavazhatnának, akire akarnak.”
 • 6. pancser 2009. október 23. 20:37
  „A harag magánügy, de a megbékélés vigasztalóbb. Ezt tanácsolom a bácsinak kéretlenül. Az ő dolga, hogy megfogadja vagy sem.”
 • 5. janika 2009. október 23. 12:42
  „Ma a "hatóság" csupán annyival különb, hogy sokkal értelmesebbek és csupán parancsra cselekesznek és nem kéjből?”
 • 4. jánosi 2009. október 23. 10:06
  „Eszelős, egyáltalán elolvasod mihez írsz ?
  Maradhatnál ott ( ahol már voltál ) ez a szinted ....”
 • 3. janika 2009. október 23. 07:34
  „Minek moderálni? Hisz mindig elkésik, már voltam wc-n!”
 • 2. jánosi 2009. október 22. 18:12
  „Hát ez a <moderálva önként> mindenhol megszólal ?
  Ugye nem akarsz szálkát a körmöd alá ? Akkor ne vakard meg a fejed !”
 • 1. janika 2009. október 22. 17:38
  „Írja meg az esetét Baka András Lefeslőbb bírónak! Ép a minap dumáltak a semmiség alkalmazás törvényről!
  Persze ügyvéddel írassa meg a panaszát mert anélkül kirúgják mint a hasmenéses macskát!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Másodszor dőltek le a síremlékek

Újra ledőltek a vásárosfalui temető síremlékei. Az első esetben bebizonyosodott a szándékos rongálás. Tovább olvasom