Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 22°C Még több cikk.

Góréval és gémeskúttal idézik a múltat Kónyban

A tájházban kialakított helytörténeti gyűjtemény, a falumúzeum eddig is sok érdeklődőt vonzott.

Tájháza udvarát alakítja át a kónyi önkormányzat. A helytörténeti gyűjteménynek is otthont adó épület környezetében lesz gémeskút, galambdúc, góré.

Tovább építik és teszik még hitelesebbé Kónyban a községi tájházat. Ezúttal a tereprendezés kezdődött meg, kerítésépítéssel, kútásással. Az önkormányzat pályázatot nyert a fejlesztésre és hamarosan ugyanebből a forrásból kiadványt is megjelentetnek.

– LEADER-forrásból kapunk támogatást a tájház udvarának megújítására – foglalta össze Aller Imre polgármester.

– Ugyanígy helytörténeti kiadvány megjelentetését is támogatják. Összesen 5,6 millió forintot nyertünk el.

A polgármester elmondta: az épület udvarát is korhű állapotba hozzák az összegből. Fakerítést építenek és kukoricagóré is helyet kap a parasztház környezetében, illetve kutat ásnak és galambdúcot állítanak fel. A munkák tehát elkezdődtek és a tervek szerint szeptember végén fejeződnek be. A polgármester érdeklődésünkre megjegyezte: a tájházban kialakított helytörténeti gyűjtemény, a falumúzeum már eddig is sok érdeklődőt vonzott. Igény szerint tart nyitva a ház, fogadnak egyéni látogatókat és csoportokat is.

A Csillag család egykori otthona egy éve működik falumúzeumként. Az 1869-ben épített házat néhány éve vásárolta meg a község
A Csillag család egykori otthona egy éve működik falumúzeumként. Az 1869-ben épített házat néhány éve vásárolta meg a község


– Egyelőre persze nem tömegek keresik fel a Csillag-házat. Ha az udvar elkészül, nyilván még vonzóbb, látványosabb lesz. Ráadásul októberben tájházi napokat szeretnénk tartani, amire reményeink szerint szép számmal lesznek jelentkezők. Van egyébként egy másik nyertes pályázatunk is, mely a tájház kihasználásának növelését célozza meg.

A kónyi önkormányzat tavaly augusztusban adta át a helyieknek a tájházat. A Csillag család 1869-ben épített otthonát néhány évvel korábban vásárolta meg a község. A rekonstrukcióhoz pályázaton nyertek támogatást. A helytörténeti gyűjteményben látható tárgyakat is a kónyiak adták össze. A gyűjtés folyamatos, tehát manapság is akad, aki féltve őrzött értékét a falumúzeumnak adományozza.

A kivitelező szeptember végére fejezi be a tájház udvarának kialakítását. Képünkön Erdélyi Jenő (balra) és Mátyás Krisztián.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyerekhorgászverseny Kapuváron - fotók

A Kapuvár melletti Weekend horgásztavon versenyeztek a gyerekek vasárnap. Tovább olvasom