Kisalföld logö

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 13°C | 22°C Még több cikk.

Gondok a meggypiacon - Jó a termés, de idén áll a koroncói gyár

Tavaly 230 forint volt az átlagár kilónként, most csupán 80 forint körül mozog.
Negyedével több a meggy, az ára meg a harmada a tavalyinak. A meggytermelők gondjait tetézi az is, hogy idén nem sikerült beindítani a koroncói konzervüzemet. A német piac is telített, a befőtt támogatása lehet a megoldás kulcsa.

Bajban vannak a hazai meggytermelők. Az átlagosnál jobb ugyan a termés az ültetvényeken, de a felvásárlási ár harmadára esett vissza a tavalyihoz képest. A kormány 800 millió forintot ígért és azt: megoldja a mintegy 15 ezer tonnás többlet miatti válságot. Megyénkben a helyzetet súlyosbítja, hogy kicsi a feldolgozói kapacitás. A koroncói konzervgyár például be sem indult, holott tavaly biztonságot jelentett a működtetése.

A Rábaközi Termelői Értékesítő Szövetkezet (TÉSZ) tagjainak birtokában körülbelül 300 hektárnyi meggyes van. A TÉSZ évente 2000 tonnányit forgalmaz a gyümölcsből. Radák Kornélia elnök a Kisalföldnek elmondta: tavaly 230 forint volt az átlagár kilónként, most 80 forint körül mozog. A legnagyobb felvásárló Németország. A hazánkban évente megtermelt 55–75 ezer tonna meggyből 40–45 ezret a németek vesznek meg. Odakint azonban a kompót fogyasztói ára csaknem a duplájára emelkedett, amivel együtt a fogyasztás 20 százalékkal esett vissza.

– A tavalyi gyártásból jelentős készletek maradtak meg, így az üzemek idén eleve kevesebbet készülnek megvenni – fogalmazott Radák Kornélia.

A hazánkban megtermelt meggy jó részét Németországban fogyasztják el. Képünk Ravazdon készült, Szabados Zsolt mutatja a gyümölcsöt.
A hazánkban megtermelt meggy jó részét Németországban fogyasztják el. Képünk Ravazdon készült, Szabados Zsolt mutatja a gyümölcsöt.


– És mivel nincsenek gyártási kényszerben, alacsonyabb árat határoznak meg. A TÉSZ elképzelései között szerepel egyébként, hogy a termelők bevonásával megoldja a megyebeli feldolgozást. Ez a fejlesztés csökkentené a kiszolgáltatottságot. Nagy István államtitkár a hétvégén bejelentette, hogy segítik az ágazatot. A gyors segítség most nagyon sokat jelent, amiért hálásak is vagyunk. A héten, jövő hét elején ugyanis beindulnak a nyírségi ültetvények is és akkor lesz igazán telített a piac és az igazi gondok akkor jelentkezhetnek.

Nagy István földművelésügyi államtitkár bejelentette: összesen 800 millió forint értékben támogatja az állam azokat a termelői értékesítő szervezeteket, feldolgozókat és termelőket, akik késztermék – elsősorban üveges meggybefőtt – előállításával vállalják a mostani többlettermés kivonását a piacról. A tervek szerint a támogatás mértéke üvegenként 40 forint lesz.

Szalánczy Zsoltnak Ravazdon van 22 hektáros meggyese. Szerinte az lenne a helyes, ha mind a termelők, mind a feldolgozók részesülnének az állami támogatásból. Mint mondta, 20–25 százalékkal várható jobb termés idén a korábbiaknál. Ő úgy véli, az sem szerencsés, hogy a megyében kevés a működő gyár.

– Tavaly a Rábaközi TÉSZ és partnerei együttműködésével sikerült elindítani a koroncói konzervüzemet. Idén a tárgyalások megakadtak a gyár tulajdonosaival, amit mi, termelők nehezményezünk. Biztonságot adott számunkra az üzem, ezért a jövőben meg kell oldanunk a TÉSZ-szel a meggyfeldolgozást. Ehhez a szaktárca támogatását is jó lenne megkapni. A meggyszezon rövid, így taktikázni nincs lehetőség. A változásokra gyorsan kell reagálni, ezért lenne fontos a kiszámíthatóság – jelentette ki Szalánczy Zsolt.

Szalánczy Zsolt ravazdi meggyesében szép a termés, 20–25 százalékkal nagyobb a hozam az átlagosnál.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felújítják a Széchenyi-konyhát Kapuváron

Egy harmincötmilliós beruházás első lépéseként hatmilliónyi saját pénzből fejlesztik a kapuvári… Tovább olvasom